VREMENSKA MAŠINA
UNIX, StarTAC i kit koji je eksplodirao
Miodrag KUZMANOVIĆ
1. januar 2016.

Broj 64, novembar 1990.

Prvog januara 1990. godine britanski glumac Rouan Atkinson debituje u ulozi Mister Bina, čime otvara pandorinu kutiju koncepta retardirane komedije koja je obeležila čitavu narednu deceniju. Dvanaestog januara te godine Rumunija postaje prva ex-članica Varšavskog ugovora koja je zabranila komunističku partiju, a nedelju dana kasnije, Džon Mekinro ulazi u istoriju kao prvi teniser koji je diskvalifikovan i izbačen sa Australian Opena zbog nedoličnog ponašanja (lomljenja reketa i glasnog psovanja).

 
Godinu i po dana pre nego što je mlađani Linus Torvalds publikovao prvu verziju Linux kernela, intenzivno se pisalo o prodoru UNIX-a u svet PC-a. U tekstu naslovljenom „UNIX u PC svetu” pišemo o UNIX Expo sajmu koji je održan u Njujorku i na kome su „zacrtane smernice” o razvoju i implementaciji UNIX-a u svetu PC kompatibilaca. Sva ta razglabanja, sastančenja i borbu oko standardizacije, u maniru Gavrila Principa, torpedovao je jedan student. Od ostalih kurioziteta u januarskom broju, vredi izdvojiti i test Stacy laptopa, portabl verzije Atari ST-a za koju zaključujemo da je „...pravi gutač energije, te zato predlažemo stalno nošenje ispravljača sa njim”.

U „Svetu igara” donosimo opise Oil Imperium i Milenium 2.2, legendarnih upravljačkih simulacija za Amigu, kao i gomilu šarenih najava za stvari koje dolaze.

Broj 135, novembar 1996.

 
Trećeg januara Motorola predstavlja StarTAC, legendarni mobilni telefon koji je obeležio drugu polovinu devedesetih godina: između ostalih, koristili su ga i agenti Molder i Skali. Devetog januara na televiziji NBC emituje se prva epizoda kultne serije „Treći kamen od sunca”. Dvadeset prvog januara Francuska izvodi svoju poslednju nuklearnu probu na pacifičkom ostrvu Mururoa: zbog krajnje negativnih reakcija, predsednik Žak Širak najavljuje moratorijum na dalje testiranje. Dva dana kasnije stidljivo se pojavljuje prva verzija Jave.

Tema tadašnjeg broja su nebesa, odnosno, računari u astrologiji i astronomiji. Uvodni tekst „Astrologija na računaru” zaključuje da je izrada horoskopa bez računara mučan i zametan posao i preporučuje najbolje programe za izračunavanje Jupitera u Biku or something. Transfer neprijatnosti koji nakon 20 godina izaziva ova tema je epski, ali već od sledeće strane krećemo sa računarima u astronomiji, prikazima CD-ROM astronomskih enciklopedija i drugim stvarima koje imaju podlogu u realnosti.

 
„Svet igara” bridi od fantastičnih naslova. Ascendancy, EF2000, Warcraft 2, Earthworm Jim, SU-27 Flanker, Caesar II, Space Quest 6, Rebel Assault 2, a tu nam je i godišnji izbor za Zlatnu Sindi u nekoliko igračkih kategorija.

Broj 232, novembar 2004.

Četvrtog januara NASA rover Spirit uspešno sleće na površinu Marsa, a tri nedelje kasnije, pridružuje mu se i kolega Opportunity. Dvadeset šestog januara, tokom transporta od luke do univerziteta radi nekropsije u gradu Tainanu (Tajvan), eksplodirala je lešina plavog kita zbog nagomilanog gasa u utrobi. Srećom, niko nije povređen, osim fasade obližnjih zgrada i parkiranih automobila koji su dobili vrlo specifičnu, prirodnu teksturu.

 
U rubrici „Primena” pišemo o novom sistemu parkiranja u Beogradu, osvrćući se na tehničke detalje vezane za plaćanje parkiranja SMS-om i daljinsku kontrolu koju sprovode radnici Parking servisa. „Test drive” je domaćin detaljne analize microATX ploča za AMD platformu i gomile sitnog, ali interesantnog hardvera. U rubrici „Internet” bavimo se počecima implementacije 3G mobilne mreže u Srbiji. Interesantan je i tekst koji se bavi e-mail spamom, a pišemo i o opcijama koje imaju korisnici koji žele da pređu na broadband (ISDN, DSL, kablovski ili satelitski internet).

„Svet igara”, po običaju, razbija. Za igru meseca zasluženo proglašavamo Star Wars: Knights of the Old Republic, a donosimo i opise Deus Ex 2: Invisible War, Need for Speed: Underground, Prince of Persia: Sands of Time, Armed & Dangerous, XII, Broken Sword: The Sleeping Dragon... Kakav broj!


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
APRIL 2024
Gigabyte Radeon RX 7900 GRE Gaming OC 16G
Zlatni zeka
Model koji je izvorno namenjen kineskom tržištu, i koji se tamo pojavio još prošlog leta, lepo je popunio prazninu između modela RX 7800 XT i RX ...
Asus ROG Zephyrus G16 (GU605MY-QR085X)
Najkompaktnija zverka
Uz sve kompromise, ovo je verovatno najsnažniji laptop smešten u manje od dva kilograma i 18 milimetara visine...
Honor Watch 4
Savršeno upakovan
Sat koji donosi veoma malo pravih noviteta, ali kod kog je uklapanje poznatog i očekivanog dovedeno do savršenstva...
Mobile World Congress 2024
Ovde i AI ima AI
Utisak je da MWC „na nogama” drže isključivo velike kineske kompanije, a praksa predstavljanja flegšip telefona na sajmu je sve ređa...
Inovativni motori i reaktori
Bolji pogon
Električni motori uskoro stižu u putničke avione, samo da se reši nekolicina konstruktorskih prepreka...
Honor Magic 6 Pro
Magična Šestica
Sistem kamera oslanja se na tehnički sofisticiran dizajn sa promenjivim otvorom blende...
Apple, AI i nova tužba za monopol
Kisela ili slatka jabuka
Apple će uvek da koristi sopstveno rešenje, ukoliko može da ga napravi dovoljno brzo i kvalitetno...
Dragon’s Dogma 2
Nastavak dvanaest godina stare igre koja odavno ima kultni status, naoko, jednostavan akcioni RPG koji se trudi vas angažuje, ali i pomalo namuči...
Rise of the Ronin
Rise of the Ronin izuzetno podseća na Ghost of Tsushima, kako po izgledu, tako i po konceptu...
Highwater
Ugodan koktel postapokaliptične komike i poetične melanholije...
Microsoft Windows 3.0
Prisećamo se treće iteracije operativnog sistema baziranog na grafičkom korisničkom okruženju, koja je konačno mogla da izađe na crtu takmacima...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama