TEST DRIVE
Acer Aspire P3
Preambiciozni tablet
Vladimir TRAJKOVIĆ
1. oktobar 2014.

Računari uz koje stoji reč ultrabook predstavljaju spoj snage klasičnih prenosnika i mobilnosti već pomalo zaboravljenih netbook modela. Zbog dobro odmerenih karakteristika prilično su popularni, ali se trend njihove dominacije tu ne završava. Velika popularnost tabličnih računara dovela je do toga da ultrabook modeli sve češće nastoje da i od njih preuzmu parče tržišnog kolača, pa smo tako imali prilike da se susretnemo sa mnogim hibridnim uređajima kod kojih je ekran moguće odvojiti i koristiti kao samostalan uređaj. Acerov model Aspire P3 koji vam ovoga puta predstavljamo ide korak dalje i performanse ultrabook računara svodi na formu klasičnog tableta.

Aspire P3 zasnovan je na Intelovom i5-3339Y procesoru koji pripada Ivy Bridge generaciji. Iako nosi oznaku i5, u pitanju je dvojezgarni procesor koji uz pomoć Hyper Threading tehnologije raspolaže sa još dva logička jezgra. Pošto pripada ultra-štedljivoj seriji čija maksimalna potrošnja dostiže svega 13 vati, performanse su nešto skromnije u odnosu na klasične mobilne verzije ovih procesora. Tako je nominalni takt niži i iznosi 1,5 GHz. Srećom, Intel je odlučio da ovaj procesor ne uskrati za Turbo mod, pa u ovom režimu on dostiže 1,8 GHz za oba ili 2 GHz za samo jedno jezgro.

Poput ostalih modela ove generacije, procesor u sebi sadrži i grafički podsistem u vidu Intelovog HD 4000 čipa koji radi na taktovima u rasponu od 350 do 850 MHz i raspolaže sa skromnih 32 MB sopstvene memorije. Radnu memoriju čini četiri gigabajta DDR3 memorijskih čipova koji rade na 1600 MHz, a za skladištenje podataka zadužen je SSD u minijaturnom M2 formatu kapaciteta 120 gigabajta. Baterija je četvoroćelijska sa kapacitetom od 42 vatčasa i deklarisanom autonomijom od šest časova. Ovaj podatak treba uzeti sa rezervom jer prilikom prosečne, nezahtevne upotrebe autonomija varira između četiri i pet radnih časova.

Ekran dijagonale 11,6 inča osetljiv je na dodir i u stanju je da prepozna simultane dodire svih 10 prstiju. Iako za osnovu ima kvalitetnu IPS matricu sa odličnom reprodukcijom boja i kontrastom, utisak pomalo kvari skromna rezolucija od svega 1366 x 768 px. Pri tom je finiš izveden u glossy varijanti, što će svakako predstavljati problem kada se uređaj koristi u sredini sa intenzivnim ambijentalnim svetlom. Ipak, rezolucija niža od prosečnih po kriterijumima današnjih standarda ima i svoje dobre strane, pa će tako skromni grafički podsistem lakše izlaziti na kraj sa zahtevnim sadržajima, poput novijih igara. To svakako neće biti naročito kvalitetno igračko iskustvo, ali ni tako loše kao što bi bilo da je ekran izveden u punoj HD rezoluciji.

Kada je reč o kvalitetu izrade, utisci su podeljeni. Sam tablet (jer ovaj računar po svojoj formi to zapravo i jeste) izrađen je vrlo kvalitetno, što je neuobičajeno za Acer. Aluminijumsko kućište sive boje odiše robusnošću i visokim kvalitetom završne obrade. Malobrojni tasteri funkcionišu besprekorno, a njihov broj i funkcije svedeni su na najosnovnije. Sa desne strane nalazi se ’Power’ taster, neposredno ispod njega je i kontrola jačine zvuka, a tu je još samo i ’Windows’ taster na donjoj ivici prednje strane. Konektori su takođe malobrojni i svode se na kombinovani audio konektor s desne strane i naponski, mini-HDMI i USB 3.0 konektor sa leve strane. Nedostatku LAN konektora i čitača kartica se još i može progledati kroz prste, ali samo jedan USB port zaista predstavlja veliko ograničenje. To posebno dolazi do izražaja kad se u obzir uzme upotreba prateće tastature, a upravo je ona ta koja najviše kvari ukupan utisak.

Tastatura predstavlja integralni deo futrole u koju se tablet postavlja, nakon čega vizuelno dobija formu klasičnog prenosnog računara. Iako je izrađena od aluminijuma, nema ni traga od neke čvrstine i previše se ugiba tokom upotrebe, čak i kada se postavi na sto. Druga velika mana je nedostatak tačpeda i oslonca za šake. Deluje kao da je naopako postavljena, jer su baterija i ostatak elektronike smešteni u gornjem delu koji je komotno mogao da bude premešten na drugu stranu i tako posluži kao oslonac za šake.

Ipak, najveći nedostatak predstavlja način povezivanja sa računarom. Za tu svrhu koristi se Bluetooth veza, koju je nemoguće upotrebiti za povezivanje drugih uređaja dok je tastatura u upotrebi. Interna baterija puni se preko jedinog prisutnog porta na računaru, a pri tom se komunikacija i dalje obavlja preko Bluetooth veze. Na ovaj način korisnik gubi velik deo funkcionalnosti na dva fronta - ostaje uskraćen za povezivanje bilo kog drugog uređaja, bilo putem USB-a, bilo putem Bluetootha. S obzirom na to da tačped ne postoji, a ni da priključivanje miša nije moguće dok se tastatura puni, kao jedini suplement upravljanju ostaje pipkanje po ekranu. Postavljanje računara u nosač futrole obezbeđuje samo rudimentarnu funkcionalnost klasičnog ultrabooka, jer futrola nema šarke koje bi ga držale u željenom položaju, već se donja ivica postavlja u žleb na tastaturi koji tako računar drži u jedinom mogućem vertikalnom položaju.

P3 je prilično tih u radu sve dok se ne pokrene neka zahtevnija aplikacija, kada ugrađeni ventilator počinje da stvara mnogo više decibela nego što to prija uhu. Temperatura takođe zna da prevaziđe 50 stepeni, a aluminijumsko kućište lako prenosi tu, već neprijatnu, temperaturu na šake korisnika ako se uređaj koristi kao klasičan tablet. Interni 3G modem nije prisutan, tako da jedinu vezu sa svetom omogućava Atheros Wi-Fi modul. Dolby logo na kućištu je stvar marketinga, jer je zvuk koji proizvode ugrađeni stereo zvučnici prilično niskog kvaliteta, mada dovoljno glasan za svakodnevnu upotrebu. Tu su i dve kamere, jedna s prednje strane sa ugrađenim mikrofonom za VOIP komunikaciju, rezolucije svega 640 x 480 piksela, dok ona sa zadnje strane raspolaže senzorom od 2592 x 1944 piksela. Fotografije nisu naročito kvalitetne, pogotovo u uslovima slabije osvetljenosti, kada se uočava nedostatak blica.

Aspire P3 smatramo preambiciozno zamišljenim uređajem. Loše izvedena tastatura i način njenog povezivanja svakako su najveći minus, ali i nedostatak opcija za povezivanje drugih uređaja je takođe velika mana. Iako među najjeftinijima u klasi, sa cenom od 90 hiljada dinara Aspire P3 svakako ne spada u jeftine uređaje i sumnjamo da će biti naročito zanimljiv većem broju korisnika.

Rezultati testova
PCMark 7 [rezultat]3948
HD Tune 2.55 Read/Write [MB/s]363/118
Crystal Disk Mark Sequential Read/Write [MB/s]401/145
3DMark 11 [rezultat]425
3DMark 13 [rezultat]1728
Cinebench R11.5 CPU Multi 64 Bit [rezultat]1.8

Procesor:
Intel Ivy Bridge i5 3339Y, dual core sa Hyper Threadingom, takt 1,5 GHz, Turbo mod do 1,8 GHz ili 2 GHz za jedno jezgro, 3 MB L3 keša, maksimalna potrošnja 13 W
Grafika:
Integrisana Intel HD 4000, 350-850 MHz, 32 MB VRAM, do 2 GB deljenog sistemskog RAM
Ekran:
11,6 inča IPS, rezolucija 1366 x 768 px, 10 point multi touch
Memorija:
4 GB DDR3 1600 MHz
Skladišni prostor:
120 GB SSD
Baterija:
4-cell, 5280 mAh, 42 Wh
Dimenzije i masa:
299 x 196 x 19 mm, 890 g (1250 g sa tastaturom)
Konektori:
1 x USB 3.0, 1 x mini HDMI, 1 x multifunction audio
Bežične konekcije:
Atheros AR5BMD22-N 802.11 a/b/g/n sa integrisanim Bluetooth 4.0 modulom
Multimedija:
1 Mpx Web kamera + 5 Mpx kamera, stereo zvučnici
Ostalo:
10 point touchpad, bluetooth tastatura sa nosačem, žiroskop, svetlosni senzor
OS:
Windows 8 64 bit
Proizvođač:
Acer
Kontakt:
List Computers
PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
APRIL 2024
Gigabyte Radeon RX 7900 GRE Gaming OC 16G
Zlatni zeka
Model koji je izvorno namenjen kineskom tržištu, i koji se tamo pojavio još prošlog leta, lepo je popunio prazninu između modela RX 7800 XT i RX ...
Asus ROG Zephyrus G16 (GU605MY-QR085X)
Najkompaktnija zverka
Uz sve kompromise, ovo je verovatno najsnažniji laptop smešten u manje od dva kilograma i 18 milimetara visine...
Honor Watch 4
Savršeno upakovan
Sat koji donosi veoma malo pravih noviteta, ali kod kog je uklapanje poznatog i očekivanog dovedeno do savršenstva...
Mobile World Congress 2024
Ovde i AI ima AI
Utisak je da MWC „na nogama” drže isključivo velike kineske kompanije, a praksa predstavljanja flegšip telefona na sajmu je sve ređa...
Inovativni motori i reaktori
Bolji pogon
Električni motori uskoro stižu u putničke avione, samo da se reši nekolicina konstruktorskih prepreka...
Honor Magic 6 Pro
Magična Šestica
Sistem kamera oslanja se na tehnički sofisticiran dizajn sa promenjivim otvorom blende...
Apple, AI i nova tužba za monopol
Kisela ili slatka jabuka
Apple će uvek da koristi sopstveno rešenje, ukoliko može da ga napravi dovoljno brzo i kvalitetno...
Dragon’s Dogma 2
Nastavak dvanaest godina stare igre koja odavno ima kultni status, naoko, jednostavan akcioni RPG koji se trudi vas angažuje, ali i pomalo namuči...
Rise of the Ronin
Rise of the Ronin izuzetno podseća na Ghost of Tsushima, kako po izgledu, tako i po konceptu...
Highwater
Ugodan koktel postapokaliptične komike i poetične melanholije...
Microsoft Windows 3.0
Prisećamo se treće iteracije operativnog sistema baziranog na grafičkom korisničkom okruženju, koja je konačno mogla da izađe na crtu takmacima...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama