VREMENSKA MAŠINA
TNG, Acrobat, Telekom, Syberia
Miodrag KUZMANOVIĆ
1. septembar 2014.

Broj 36, septembar 1987.

Septembar 1987. godine ostaće upamćen po premijeri „Star Trek: The Next Generation”, početku suđenja Matijasu Rustu za neovlašćen prodor u vazdušni prostor SSSR-a i Philipsovom predstavljanju CD-Video standarda, koji je tavorio nekoliko godina, ali na čijim temeljima je kasnije zasnovan neuporedivo uspešniji Video CD format.

 
„Svet kompjutera” piše o mnogim zanimljivim stvarima, pre svega o „crnim danima plavog diva”, odnosno, tržišnim posustajanjem kompanije IBM pod nezadrživim naletom PC kompatibilaca. „Iako je silazak starog PC-a sa kompjuterske scene bio samo pitanje vremena, nedavna zvanična izjava IBM-a o prestanku proizvodnje PC i XT 286 serije iznenadila je mnoge. Završetak karijere PC i XT 286 modela najavljen je za septembar. Sudbina AT-a još uvek je neizvesna”. Iz te perspektive je verovatno bila neizvesna... Interesantan je i članak o Transpjuterima budućnosti, čija će arhitektura biti revolucionarna. „Tako se bližimo momentu kada će praktično ceo kompjuter biti u jednom čipu, koji kasnije može biti nadograđen pomoćnim u cilju dobijanja zvuka ili grafike”. Tako je vaš verni SK predvideo moderan APU/SoC koncept mnogo godina pre nego što će to postati kul.

Poslastica ranog „Sveta igara” je opis igre Gunship, vojne simulacije letenja posle koje ništa više nije bilo isto kao pre. Iako tekst nije bio ilustrovan, inspirativno oduševljenje autora (Radomir Stojanović) bilo je dovoljno da živo izmaštamo nebesko krljanje iz kabine „AH-64 Apache” i počnemo da skupljamo pare za disketnu jedinicu za Commodore 64.

Broj 108, septembar 1993.

 
Septembar 1993. godine ostaće upamćen kao mesec u kojem je došlo do međusobnog priznavanja PLO i Izraela, u kome su poslednje Ruske trupe napustile Poljsku, u kome je Microsoft izbacio MS-DOS 6.2. Rat na prostorima SFR Jugoslavije još uvek besni nesmanjenom žestinom...

Novi broj „Sveta kompjutera” košta 400.000.000 dinara, a u njemu, između ostalog, pišemo o Adobe Acrobatu 1.0,programu koji bi trebalo da omogući razmenu dokumenata između korisnika različitih računara”. U tekstu „Zeleni kompjuteri” bavimo se novim pravilima o uštedi energije u američkim federalnim službama koja zahtevaju nabavku isključivo „energy star” sertifikovanih kompjuterskih sistema. U rubrici „Test Run” sablažnjava nas i oduševljava program čijih masivnih 8 MB krije tonu korisnih podataka. „World Atlas je obimna Windows baza podataka koja nalikuje poznatom DOS programu PC Globe. Sadrži sve geografske, političke, ekonomske i ostale svetske podatke, počevši od izvoza banana iz Zimbabvea do procenta korišćenja kontracepcije u SAD.”. Kako smo uopšte živeli pre Interneta?

 
U „Svetu igara” poslastica za poslasticom, ali najslađa je opis legendarne igre Syndicate, koji sledi mega test džojstika i kraća najava za UFO,nezvanični nastavak Laser Squada koji stavlja igrača u ulogu vođe Zemljine odbrane, čiji je zadatak da planetu štiti od spoljnih napada vanzemaljskih stranih plaćenika, domaćih izdajnika i ratnih profitera”. Ugh. Korišćenje tada popularnih pojmova, srećom, lagano je iščilelo narednih godina.

Broj 216, septembar 2002.

Plodni septembar 2002. doneo je televizijski debi nesrećno/fantastične serije „Firefly” i prvu public verziju Mozilla Firefoxa. Dočekali smo da se Švajcarska i Istočni Timor pridruže Ujedinjenim Nacijama i da Belgija legalizuje eutanaziju.

 
A „Svet kompjutera” piše o zloupotrebi monopola. U tekstu „Telekom protiv VoIP” bavimo se pozadinom zakulisnih radnji i sabotiranja koje je Telekom Srbija preduzimao protiv domaćih provajdera koji su omogućavali VoIP uslugu. Cela stvar je kulminirala krivičnom prijavom protiv generalnog direktora Draška Petrovića (mislio si da smo te zaboravili, druškane?) ali je ubrzo zataškana, kao i proces protiv njegovog stranačkog kolege, CMS viteza Olivera Dulića deset godina kasnije (ni njega, naravno, nismo zaboravili).

U ostalim vestima, pišemo o alternativnim načinima za umrežavanje i povezivanje na internet, sa posebnim akcentom na korišćenju strujnih instalacija u domaćinstvu, što je sistem koji nikada nije postao previše popularan. „Buduća komercijalizacija zahteva opsežnije planiranje, uz saglasnost (na našoj sceni) monopolističkih organizacija - EPS-a i Telekoma.”. Toliko o tome.

Igra meseca je Medieval: Total War, a tu su i Syberia „avantura koja se prelazi u jednom dahu, sa knedlom u grlu” (S. Macedonić), The ThingPreko potrebno poverenje pri prvom kontaktu stičete tako što kolegi date neko oružje i municiju, zalečite ga od povreda ili eleminišete vanzemaljce koji su ga preplašili.”. Kolega Gradimir Joksimović zna kako treba sa kolegama :)


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
APRIL 2024
Gigabyte Radeon RX 7900 GRE Gaming OC 16G
Zlatni zeka
Model koji je izvorno namenjen kineskom tržištu, i koji se tamo pojavio još prošlog leta, lepo je popunio prazninu između modela RX 7800 XT i RX ...
Asus ROG Zephyrus G16 (GU605MY-QR085X)
Najkompaktnija zverka
Uz sve kompromise, ovo je verovatno najsnažniji laptop smešten u manje od dva kilograma i 18 milimetara visine...
Honor Watch 4
Savršeno upakovan
Sat koji donosi veoma malo pravih noviteta, ali kod kog je uklapanje poznatog i očekivanog dovedeno do savršenstva...
Mobile World Congress 2024
Ovde i AI ima AI
Utisak je da MWC „na nogama” drže isključivo velike kineske kompanije, a praksa predstavljanja flegšip telefona na sajmu je sve ređa...
Inovativni motori i reaktori
Bolji pogon
Električni motori uskoro stižu u putničke avione, samo da se reši nekolicina konstruktorskih prepreka...
Honor Magic 6 Pro
Magična Šestica
Sistem kamera oslanja se na tehnički sofisticiran dizajn sa promenjivim otvorom blende...
Apple, AI i nova tužba za monopol
Kisela ili slatka jabuka
Apple će uvek da koristi sopstveno rešenje, ukoliko može da ga napravi dovoljno brzo i kvalitetno...
Dragon’s Dogma 2
Nastavak dvanaest godina stare igre koja odavno ima kultni status, naoko, jednostavan akcioni RPG koji se trudi vas angažuje, ali i pomalo namuči...
Rise of the Ronin
Rise of the Ronin izuzetno podseća na Ghost of Tsushima, kako po izgledu, tako i po konceptu...
Highwater
Ugodan koktel postapokaliptične komike i poetične melanholije...
Microsoft Windows 3.0
Prisećamo se treće iteracije operativnog sistema baziranog na grafičkom korisničkom okruženju, koja je konačno mogla da izađe na crtu takmacima...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama