INTERNET
WWW vodič
WWW vodič
Dragan KOSOVAC
1. avgust 2014.

Habl

Svemirski teleskop Hubble u orbiti je već dvadeset četiri godine. Početkom juna, tim koji održava ovaj teleskop objavio je do sada najšareniji prikaz poznatog svemira. U pitanju je kompozitna fotografija koja nosi ime Hubble Ultra Deep Field 2014 i napravljena je na osnovu snimaka pravljenih sa dve odvojene kamere između 2003. i 2012 godine tokom 831 orbite ovog teleskopa oko Zemlje. Fotografija prikazuje oko 10.000 galaksija, a elektromagnetno zračenje nekih od njih putovalo je do naše planete više od 10 milijardi godina.

goo.gl/xVHIZv

Blitzortung

Nemačka reč za „određivanje lokacije munje” naslov je sajta nezavisne organizacije čiji cilj je praćenje udara munja po celom svetu. Entuzijasti širom sveta nabavljaju specijalne radio-antene koje su u stanju da detektuju elektromagnetna pražnjenja (cena ovih uređaja je oko 200 evra). Ovi amateri se zatim i povezuju sa centralnim sistemom koji na osnovu njihovih podataka triangulacijom određuje tačno mesto gde je udarila munja i prikazuju to na mapi. Iste podatke, samo sa drugom vizualizacijom koristi i sajt www.lightningmaps.org.

www.blitzortung.org

Norse

Dok čitate ove redove širom sveta besni rat! U pitanju je, pretpostavljate, rat na internetu u kom su oružja različite vrste elektronskih napada. Sajt IPViking Live korporacije Norse stavlja vas pred mapu sveta i prikazuje u realnom vremenu porekla, mete i vrste napada, detektovanih u više od četrdeset zemalja sveta koje ova kompanija aktivno prati. Mapa ima interesantnu vizualizaciju napada po intenzitetu i veličini. Tu su i tekstualne tabele sa podacima kao što su tačne IP adrese napadača i organizacije kojima pripadaju.

map.ipviking.com

Nikki Finke

Nikki Finke nije poznata širokoj javnosti, bar ne po sopstvenom imenu. Pre pet godina ova novinarka je osnovala sajt Deadline.com u čijoj uredničkoj fotelji je stekla titulu najomraženijeg novinara u Holivudu. Pre šest meseci, zbog spoljašnjih pritisaka Nikki je napustila Deadline. Novinarka je nedavno pokrenula novi sajt, pod parolom: „Ako se kompanija zove isto kao ja, ne mogu da me oteraju iz nje”. Sajt izgleda veoma jednostavno, ali i dalje obiluje veoma svežim, nepotvrđenim vestima nabavljenih putem tajnih izvora.

nikkifinke.com

ClikHole

Ako volite da posetite The Onion i uživate u specifičnom tonu humora ovog sajta - imamo lepe vesti za vas. Onion je otvorio novi sestrinski sajt ClickHole koji aktivno ismeva portale poput Buzzfeeda čiji sadržaj je dizajniran i organizovan tako da vam izmami što više klikova dok vam istovremeno pruža puki minimum bitnih informacija. ClickHole pravi parodije tipičnih vesti, članaka, klipova, lista i kvizova kakvi mogu da se vide širom Interneta. Tu su i linkovi ka: „Još sirotih sajtova kojima trebaju vaši klikovi.”

www.clickhole.com

Nezavisna Škotska

Osamnaestog septembra u Škotskoj se održava referendum o tome da li njihova država treba da bude nezavisna od Velike Britanije. Tim povodom, sajt dnevnih novima „The Scotsman” otvorio je poseban odeljak za sve vesti, članke i diskusije na ovu osetljivu temu. Urednici sajta trude se da objektivno pokriju obe strane debate, kao i da istaknu ključne stavke i promene koje mogu da se dese nakon odvajanja. Veoma informativan i pregledan je deo sa istraživanjima javnog mnjenja koja pokazuju predlog o nezavisnosti neće proći ovaj referendum.

www.scotsman.com/scottish-independence/

My Virgin Kitchen

Čini se da je svakim danom sve više poznatih kuvara koji nam predstavljaju svoje kreacije sa TV ekrana, sa stranica raznih knjiga ili sa sajtova na netu. Ipak, čovek teško odoli kad je sve predstavljeno tako lepo i primamljivo. Tvorac sajta My Virgin Kitchen je prijatelj slavnog Džejmija Olivera, britanski kuvar Beri Luis. Na ovom sajtu sve recepte u tekstualnom obliku prate jasni YouTube klipovi sa objašnjenima svih koraka pripreme. Recepti su podeljeni u ček trinaest tematskih kategorija, a tu su i Berijeve lične vesti i blog.

www.myvirginkitchen.com

Beef & Lamb

Ponekad se čini da je net prepravljen kulinarskim sajtovima. Takođe, izgleda da većina njih želi da nam ponudi što posnije recepte. Ako tražite pravi mrsni sajt, tu je Simply Beef & Lamb, specijalizovan isključivo za obroke čiji glavni sastojci su jagnjeće i goveđe (i teleće) meso. Recepti na ovom sajtu podeljeni su u četrnaest kategorija, po sastojcima, načinu pripreme i regionu odakle je recept. Tu su i saveti kako da izaberete dobro meso, osnove pripreme i sečenja, brzi predlozi za neodlučne, kao i nutricionističke smernice.

www.simplybeefandlamb.co.uk

Greece View

U sezoni letnjih godišnjih odmora mnogi se okreću Grčkoj kao omiljenom odredištu. Ukoliko vas interesuje da tokom letovanja obiđete nešto osim plaža, inspiraciju možete da potražite i na Google Street Viewu. Tako na ovoj lokaciji u digitalnom formatu možete da obiđete Atinu i posetite Partenon, Akorpoljski muzej ili da se prošetate Omoniom ili Plakom. Tu su zatim znamenitosti Soluna, Rodosa i Mikonosa. Ljubitelji naše istorije sigurno će da obiđu Krf, a tu su i snimci unutrašnjosti manastira Svetog Jovana Bogoslova na Patmosu.

goo.gl/gKQxEy

Nature TTL

Bilo da se fotografijom bavite amaterski ili ste polako počeli da zalazite u profesionalne vode, ovo je jedan od onih sajtova koje ne smete da zaobiđete. Sajt Nature Trough the Lens (Priroda kroz objektiv) posvećen je svemu što ima veze sa pravljenjem što boljih fotografija prirode. Članci su podeljeni u pet osnovnih grupa: opšte teme gde možete da nađete inspiraciju za svoje buduće projekte, pravljenje fotografija pejzaža, snimanje životinja, obrada slika na računaru i, na kraju, saveti za nabavku opreme i recenzije popularnih modela.

www.naturettl.com

DiscoveryUK

Internet prezentacija britanske verzije popularnog TV programa Discovery Channel je odličan pokazatelj kako se sve nezaustavljivo menja sa vremenom. Nedavno obavljeni redizajn učinio je ovaj sajt još modernijim i lakšim za pretraživanje sa mobilnih uređaja od popularne matične, američke verzije. Mnogim starim fanovima ovog kanala pomalo smeta što DC prikazuje sve više infotainment emisija i reality showova. Ipak, i na TV kanalu i na sajtu još uvek ima prirodnjačkog sadržaja i naučnih emisija zbog kojih su zavoleli ovaj program.

www.discoveryuk.com

Coosto

Ime ovog novog pretraživača istovremeno ima formu koja liči na Google, dok fonetski zvuči kao prezime slavnog istraživača i pronalazača Žaka Kustoa. Tvorci Coostoa kažu da je to zbog toga što njihov alat pomaže korisnicima da „zarone duboko u digitalni okean društvenih mreža”. Coosto pretražuje komentare na Facebooku, Twitteru, YouTubeu, forumima, sajtovima sa vestima i blogove, a zatim daje rezultate u vidu ukupnog broja poruka, procentualnog odnosa pozitivnih i negativnih komentara kao i bitnih slika i video klipova.

www.coosto.com

Game of Fraud

Britanska nevladina organizacija Crimestoppers posvećena je suzbijanju kriminala. Njihov sajt Most Wanted, već više od osam godina pomaže u pronalaženju osoba koje traži policija. Najnoviji projekat Crimestoppersa je Game of Fraud, stranica čiji cilj je edukacija posetilaca o tome gde sve u modernom svetu vrebaju prevare i kako da ih izbegnu, bilo da se radi o elektronskom plaćanju, čekovima, igrama na sreću, majstorima ili investicijama. Komičan i ironičan detalj je test procene rizika od prevare koji vam traži e-mail adresu.

gameoffraud.crimestoppers-uk.org

Google Street Art

Google Cultural Institute nastavlja sa predstavljanjem umetničkih dela iz svih delova sveta. Njihov najnoviji poduhvat je Street Art Project na kom sarađuju sa preko trideset muzeja i kulturnih ustanova širom sveta. Posetioci ove Internet prezentacije mogu da pogledaju detaljne fotografije više od pet hiljada grafita, murala i drugih oblika ulične umetnosti. Fotografije snimljene na pet kontinenata tokom poslednjih pet godina prikazuju grafite stare od nekoliko nedelja do više decenija, a praćene su tekstom sa istorijom nastanka.

goo.gl/J896OD

Kartonski VR

Već više od godinu dana slušamo i čitamo o tome kako će novi, jeftini sistemi za virtuelnu stvarnost kao što je Oculus Rift da promene svet, ali njih i dalje nema među širokim narodnim masama. Ono čega ima su smartfoni - pa su iz Googlea rešili da nam praktično, pomoću jednog ovakvog uređaja, malo kartona i mašte dočaraju kako radi kaciga za virtuelnu stvarnost. Na sajtu po imenu Cardboard (karton) stoje sva detaljna uputstva i odgovori na hardverska i softverska pitanja kako da smartfon pretvorite u sistem za VR.

developers.google.com/cardboard/


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
APRIL 2024
Gigabyte Radeon RX 7900 GRE Gaming OC 16G
Zlatni zeka
Model koji je izvorno namenjen kineskom tržištu, i koji se tamo pojavio još prošlog leta, lepo je popunio prazninu između modela RX 7800 XT i RX ...
Asus ROG Zephyrus G16 (GU605MY-QR085X)
Najkompaktnija zverka
Uz sve kompromise, ovo je verovatno najsnažniji laptop smešten u manje od dva kilograma i 18 milimetara visine...
Honor Watch 4
Savršeno upakovan
Sat koji donosi veoma malo pravih noviteta, ali kod kog je uklapanje poznatog i očekivanog dovedeno do savršenstva...
Mobile World Congress 2024
Ovde i AI ima AI
Utisak je da MWC „na nogama” drže isključivo velike kineske kompanije, a praksa predstavljanja flegšip telefona na sajmu je sve ređa...
Inovativni motori i reaktori
Bolji pogon
Električni motori uskoro stižu u putničke avione, samo da se reši nekolicina konstruktorskih prepreka...
Honor Magic 6 Pro
Magična Šestica
Sistem kamera oslanja se na tehnički sofisticiran dizajn sa promenjivim otvorom blende...
Apple, AI i nova tužba za monopol
Kisela ili slatka jabuka
Apple će uvek da koristi sopstveno rešenje, ukoliko može da ga napravi dovoljno brzo i kvalitetno...
Dragon’s Dogma 2
Nastavak dvanaest godina stare igre koja odavno ima kultni status, naoko, jednostavan akcioni RPG koji se trudi vas angažuje, ali i pomalo namuči...
Rise of the Ronin
Rise of the Ronin izuzetno podseća na Ghost of Tsushima, kako po izgledu, tako i po konceptu...
Highwater
Ugodan koktel postapokaliptične komike i poetične melanholije...
Microsoft Windows 3.0
Prisećamo se treće iteracije operativnog sistema baziranog na grafičkom korisničkom okruženju, koja je konačno mogla da izađe na crtu takmacima...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama