PHONE ZONE
Nokia Lumia 630 Dual SIM
Nepodesan za selfi
Marko ČAVIĆ
1. jul 2014.

Nokijina Lumia 630 prvi je Windows telefon koji donosi Windows Phone 8.1 OS! Poslednje izdanje Windows Phone operativnog sistema konačno ima gotovo sve ono što Android i iOS mobilni sistemi nude, pa će biti vrlo zanimljivo videti kako će konkurencija reagovati. Microsoft je svoju strategiju obznanio svima i ona će se bazirati na jeftinim i „smelim” telefonima, čija će cena biti vrlo popularna. Prvi predstavnik ove strategije je pred nama i ispoštovao je gotovo sve što je Microsoft obećao.

Lumia 630 Dual SIM dizajnirana je u poznatom Nokia maniru i predstavlja dobro konstruisan telefon sa izmenjivim maskama, dostupnim u fensi bojama koje se kupuju odvojeno. U kutiji se uz smartfon ne dobijaju ni slušalice niti USB kabl, nego samo punjač i kratko uputstvo. Microsoft i Nokia su mnogo pažnje posvetili hardveru i softveru i nisu želeli da početna cena demorališe kupce. Ipak, da li je odluka da se izostave pomenuti dodaci dobra pokazaće vreme, jer danas, kada je svaki dinar bitan, nismo sigurni koliko će korisnicima biti lako da daju još oko 20 evra za kabl i makar solidne stereo slušalice. Takođe, selfi generacija vlada, a Lumia 630 nema prednju kameru, ali ni blic, pa se pitamo da li će to biti presudna opcija kod mlađe populacje da se okrenu nekom drugom uređaju.

Prvi Windows Phone 8.1 telefon pokazuje da je Microsoftov OS sazreo u potpunosti. Cortana, iako upotrebljiva na engleskom i kada je telefon podešen na region Severnoameričkog kontinenta, odlično radi svoj posao i uvek će pozvati vašu devojku ili mamu, pomeriti vam ili zakazati sastanak, izbrisati događaj iz planera ili čak ispričati vic. Dok Cortana ne odraste i ne nauči srpski imaćete priliku da malo vežbate engleski jezik. Notifikacioni centar je uvek dostupan prevlačenjem od gornje ivice ekrana nadole, a sistem je odlično optimizovan, pa sa 512 MB RAM, koliko 630 Dual SIM ima, sve leti, a rade i igre poput Asphalta 8 i Despicable Me. Nema zastajkivanja, pucanja programa ili resetovanja i to je najveća prednost ovog modela u odnosu na cenovno slične Android uređaje. Windows Phone Store puni se svaki dan, pa sada na raspolaganju imate sve popularne aplikacije, uklučujući novopridošli Files (konačno WP fajl menadžer) i Pinterest.

Iako na papiru tpi ekrana od 218 ppi zvuči slabašno (ovih dana navikli smo da viđamo mnogo više vrednosti) praksa je pokazala da je to sasvim adekvatna količina piksela, koja ne pravi problem tokom korišćenja. ClearBlack matrica prikaz čini „dubljim” i čitljivijim i na suncu, a touch odziv je u skladu sa ostatkom softvera - brz!

Kada je kamera u pitanju, Nokia je uz Camera aplikaciju sa jačih WP modela ubacila i odličan hardver, što ovu kameru rezolucije 5 megapiksela stavlja u sam vrh ponude tog segmenta. Mana je što se video snima „samo” u 720p sa 30 fps (kvalitet je sasvim OK), ali je Full HD reprodukcija i snimanje moralo biti žrtvovano zbog svega pola gigabajta radne memorije.

Prodavnica aplikacija je potpuno redizajnirana, omogućava automatsku nadogradnju aplikacija i daje predloge koje aplikacije bi vam se mogle dopasti. Omogućena je kupovina muzike, aplikacije i igara i iz naše zemlje, a prosečna pesma ili igra koštaju 80 dinara.

Nokia Lumia 630 je potencijalni hit koji će Microsoftu pomoći da dobije dosta novih korisnika, kao što je to bio slučaj sa Lumijom 520. Telefon je lep, radi stabilno, brzo, Windows Phone 8.1 je veliki korak napred, ali su Android i iOS i dalje par koraka ispred. Dual SIM mogućnosti su najbolje do sada koje smo imali prilike da koristimo i nude najlakše prebacivanje sa kartice na karticu, a baterija će izdržati do dan i po maltretiranja, što je za Dual SIM smartfon više nego OK rezultat. Cena Lumije 630 Dual SIM u Srbiji je ispod 20.000 dinara, a verzija sa jednom karticom ispod 19.000.

Ako vam selfi nije primaran, a tražite pouzdan i brz mali telefon koji ne radi pod Androidom, bolje od ovoga teško da ćete naći u ovom trenutku.


Operativni sistem:
Windows Phone 8.1
Dimenzije:
123 x 66 x 9,2 mm/ 134 g
Ostalo:
Qualcomm Snapdragon 400 čip-set (1,2 GHz quad-core Cortex A7 CPU + Adreno 305 GPU), 512 MB RAM, 8 GB interne memorije, microSD do 128 GB, 4,5” ClearBlack IPS LCD (480 x 854, 218 ppi), Bluetooth 4.0 A2DP, Wi-Fi 802.11 b/g/n/hotspot/direct/DLNA, quad band GSM/quad band HSDPA, microUSB, 3,5-mm audio konektor, 5.0 MPx kamera (nema blic, ima autofokus, 720 @ 30fps video), Li-jon baterija 1830 mAh
Proizvođač:
Nokia
PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
APRIL 2024
Gigabyte Radeon RX 7900 GRE Gaming OC 16G
Zlatni zeka
Model koji je izvorno namenjen kineskom tržištu, i koji se tamo pojavio još prošlog leta, lepo je popunio prazninu između modela RX 7800 XT i RX ...
Asus ROG Zephyrus G16 (GU605MY-QR085X)
Najkompaktnija zverka
Uz sve kompromise, ovo je verovatno najsnažniji laptop smešten u manje od dva kilograma i 18 milimetara visine...
Honor Watch 4
Savršeno upakovan
Sat koji donosi veoma malo pravih noviteta, ali kod kog je uklapanje poznatog i očekivanog dovedeno do savršenstva...
Mobile World Congress 2024
Ovde i AI ima AI
Utisak je da MWC „na nogama” drže isključivo velike kineske kompanije, a praksa predstavljanja flegšip telefona na sajmu je sve ređa...
Inovativni motori i reaktori
Bolji pogon
Električni motori uskoro stižu u putničke avione, samo da se reši nekolicina konstruktorskih prepreka...
Honor Magic 6 Pro
Magična Šestica
Sistem kamera oslanja se na tehnički sofisticiran dizajn sa promenjivim otvorom blende...
Apple, AI i nova tužba za monopol
Kisela ili slatka jabuka
Apple će uvek da koristi sopstveno rešenje, ukoliko može da ga napravi dovoljno brzo i kvalitetno...
Dragon’s Dogma 2
Nastavak dvanaest godina stare igre koja odavno ima kultni status, naoko, jednostavan akcioni RPG koji se trudi vas angažuje, ali i pomalo namuči...
Rise of the Ronin
Rise of the Ronin izuzetno podseća na Ghost of Tsushima, kako po izgledu, tako i po konceptu...
Highwater
Ugodan koktel postapokaliptične komike i poetične melanholije...
Microsoft Windows 3.0
Prisećamo se treće iteracije operativnog sistema baziranog na grafičkom korisničkom okruženju, koja je konačno mogla da izađe na crtu takmacima...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama