TEST RUN
WinToolkit 1.4.34
Igor S. RUŽIĆ
1. april 2014.

Svedoci smo da operativni sistem Windows vremenom postaje sve veći. Neki od čitalaca se sigurno sećaju da je instalacija Windowsa 3.1 dolazila na celih osam disketa. Onda je došao na red Windows 95 sa dvadeset i kojom disketom. Zatim se prešlo na CD-ove i dogurali smo do Windowsa XP koji je zauzimao oko 570 MB. Slede Vista, 7 i 8 za koje je već potreban DVD.

Izrada personalizovanih Windows instalacija

Glavni krivac za vrtoglavo povećanje gabarita leži u dodavanju podrške za veliki broj hardverskih uređaja. Međutim, koliko god da se Microsoft trudi da obuhvati što veći broj uređaja u okviru osnovnog paketa, bukvalno posle svake instalacije ćemo morati da posežemo za internetom ili za drajverima koje čuvamo na nekom perifernom uređaju. Osim toga, sa Windowsima dolazi veliki broj raznih programčića za koje 95 odsto korisnika i ne zna da postoje, a koriste se vrlo retko. Svi ti programi samo zauzimaju prostor na hard disku.

S druge strane, nakon instalacije sveže kopije Windowsa, svedoci smo da operativni sistem „povlači” gigabajte podataka s interneta. Tu se obično radi o drajverima, servisnim paketima, raznim zakrpama i bog zna šta još ne. Najgore od svega je to da svi ti procesi znaju da oduzmu sate, što u uslovima čestog ponavljanja procesa instalacije zna da bude više nego frustrirajuće.

Alternativa

Na sreću postoje sjajni mali programi koji nam omogućavaju da umnogome skratimo vreme potrebno za instalaciju operativnog sistema i pratećih stvari. Jedan od najboljih u svojoj kategoriji je WinToolkit (ranije Windows 7 Toolkit), uz čiju pomoć možemo potpuno legalno skrojiti Windows po sopstvenim potrebama.

Nakon startovanja WinToolkita, dočekuje nas poruka da će instalirani antivirus negativno uticati na brzinu rada programa, pa se stoga preporučuje da se isti isključi. Isto tako dobijamo napomenu da će se korišćenjem SSD-ova (kao da to nismo znali) ubrzati ceo proces. Iako ove poruke zvuče banalno, nakon nekog vremena provedenog u radu sa programom, shvatićete njihov puni smisao.

Prilagođeno za sve nivoe znanja

Osnovni korisnički interfejs je na prvi pogled dosta jednostavan. Glavni alati za prilagođavanje smešteni su u četiri tab kontrole: Basic, Intermediate, Advanced i Updates. Logično, prve tri su kategorije koje odgovaraju stepenu tehničkog predznanja korisnika. Teško je poverovati da početnici neće „čačkati” po naprednim opcijama, ali rezultati mogu negativno da se odraze na ispravnost rada krajnjeg proizvoda. Tab Basic nam nudi mogućnost integracije drajvera, vizuelnih tema, zvukova, jezičkih paketa, kao i mogućnost podešavanja određenih opcija na instaliranom sistemu. To je u suštini srce celog programa i omogućava vam da napravite Windows instalaciju u kojoj će biti integrisane sve nove zakrpe koje nudi Windows Update (ali i mnogo više od toga). Sledeća opcija se odnosi na takozvani ISO Maker, uz čiju pomoć kreirate ISO fajl sa vašom instalacijom. Poslednja stavka USB Boot Prep je vrlo korisna za vlasnike računara bez urađenog optičkog čitača (i ne samo njih), pošto automatski kreira butabilnu instalaciju na eksternoj fleš memoriji.

Tab Intermediate nam donosi tri nova instrumenta. Opcija All-In-One Disk Creator je namenjena kreiranju tzv. „sve u jednom” instalacija gde na početku procesa instalacije biramo verziju Windowsa koju želimo da instaliramo (x86 ili x64, na primer). Sledi opcija Unattended koja je veoma važna za automatske instalacije. U okviru nje podešavate parametre kao što su: naziv kompjutera i ime korisnika, serijski broj Windowsa, vremensku zonu, rezoluciju ekrana i još mnogo toga. Poslednja opcija na tabu zove se WIM Manager a namenjena je za kreiranje menija za izbor verzije Windowsa koji želimo instalirati.

I tako dođosmo polako i do taba Advanced koji sadrži dve opcije: Component Removal i WIM Registry Editor. Prva je namenjena uklanjanju nepotrebnih sadržaja sa originalnog Windows diska, dok druga služi kao jedna vrsta editora registra za modifikaciju i postavljanje inicijalnih vrednosti unutar početnog stanja registra. Treba istaći da ovaj sistem udaljavanja fajlova nije toliko efikasan u smanjivanju veličine ISO fajla, koliko bi se to od njega očekivalo. Naime, mi smo nakon isključivanja velikog broja ponuđenih opcija dobili uštedu od skromnih 220 MB.

Poslednji tab pod nazivom Updates sadrži (logično) opcije vezane za rad sa apdejtima operativnog sistema, koje izdaje Microsoft i sve one se još nalaze u beta fazi, što znači da nisu dovršene. Opcija Rica Neaga Updates vas vodi na sajt sa koga možete preuzeti sve apdejte spakovane u arhivu. Pod Alphawawe’s Downloader opcijom se nalazi modul koji je vrlo sličan programu za rad sa apdejtima, a koji se zove Windows Hotfix Downloader. Tu imamo mogućnost preuzimanja apdejta za x86 i x64 verzije Windowsa 7/8/8.1, kao i za Office 2013. Poslednja opcija nas vodi na sajt sa spomenutim programom Windows Hotfix Downloader. Evidentno je da u okviru ovog poslednjeg taba vlada mala zbrka i dupliranje opcija, ali je najvažnije to da svaka od njih dobro radi.

Snaga u dodatnim opcijama

Pošto smo završili sa tabovima, prelazimo na opcije menija. Od sedam ponuđenih, nama su u interesu samo dve: Downloads i Tools. Meni Downloads u sebi skriva linkove na sajtove koji sadrže materijale koje možete po želji integrisati na vaš instalacioni disk. Tako na lagan način možete doći do gotovih vizuelnih tema, besplatnih aplikacija prilagođenih za unattend režim rada, jezičkih paketa, drajvera i još mnogo toga. Tu su i linkovi na najnovije verzije najpoznatijih pregledača interneta, kao i na programe za kreiranje virtuelnih mašina, koje su odličan način da proverite kako se vaša instalacija ponaša u stvarnosti. Posebno je zanimljiva podopcija menija Windows ISOs preko koje možete doći do potpuno legalnih instalacija Windowsa napravljenih ovim programom koji su napravili drugi korisnici. Kako je moguće da ovo budu legalne kopije? Vrlo jednostavno. Vi na ovaj način dobijate verziju Windowsa na probni period od 30 dana. Pretvarate je u legalnu unošenjem vašeg serijskog broja i to je to! Glavni deo sadržaja na koje upućuju opcije menija Downloads se nalazi na forumu za podršku programu. Ukoliko vas zanima tematika kreiranja unattended instalacija, najtoplije vam preporučujemo da dobro prostudirate sve grane foruma. Tako, recimo, umesto da koristite standardnu verziju .NET Frameworka 4.5.1 koja dolazi od Microsofta, tamo možete naći varijantu koju su napravili korisnici programa WinToolkit i iz koje je izbačeno mnogo toga što samo zauzima prostor na disku. Ne možemo, a da ne kažemo da nam se ne sviđa ideja tvorca programa da svi linkovi na sadržaje foruma idu preko sajta za skraćivanje URL adresa adf.ly. Posledica toga je da moramo čekati pet sekundi za prelazak na željenu stranicu, plus što moramo kliknuti na dugme Skip Ad. Ne znamo smisao svega toga (pošto ne postoje nikakve reklame), ali znamo da i te kako zna da nas iznervira.

Za razliku od menija Downloads, preko koga dolazimo do već gotovih rešenja, meni Tools sadrži alate za samostalno kreiranje dodataka. Preko opcije Driver Installer možemo dodati sve drajvere koji su nam potrebni, ali možemo i udaljavati već postojeće. Isto to radi i opcija Update Installer, samo što ovde umesto drajvera manipulišemo sa apdejtima (podržani su formati CB i MSU). Ukoliko je jezički paket koji želite ugraditi u instalaciju sa ekstenzijom EXE, opcija Language Pack Converter će ga pretvoriti u prihvatljivi CAB format. MSU to CAB Converter u skladu sa svojim imenom konvertuje fajlove iz formata Microsoft Update u CAB. MSP Extractor (MS Office) pretvara EXE fajlove sa apdejtima za MS office u MSP format, što opet omogućuje njihovo automatsko instaliranje zajedno sa Windowsom.

Od ostalih alata, tu su još instrumenti za rad sa slikama diskova. Uz pomoć alata Capture Image, možete raditi sa formatom Windows Image. Taj format je potekao od Microsofta i namenjen je instaliranju operativnog sistema od strane proizvođača opreme (OEM). Najčešće se sreće pri kupovini firmiranih računara, gde Windows dolazi spakovan u datoteci ovog formata. Pošto te instalacije mogu da budu i prilično velike, tu je opcija WIM Splitter za deljenje fajla na više delova, koji dobijaju ekstenziju SWM. Lepo je što uz pomoć alata SWM Merger, sve opet možemo da pretvorimo u jedan fajl.

Ubedljivo najmoćnija, ali i najkomplikovanija za korišćenje, opcija programa se nalazi u meniju Addon Maker. Namenjena je za pravljenje instalacionih programa slično kao što to radi program WPI. Tu su nam na raspolaganju instrumenti za manipulaciju sa fajlovima i folderima, kao i mogućnost dodavanja podataka u registar. Procedura nije trivijalna, ali nije ni previše komplikovana.

• • •

Bilo da ste profesionalno vezani za održavanje većeg broja računara ili jednostavno imate običaj da instalirate računare za rodbinu i prijatelje, ovo je alat koji ćete izuzetno znati da cenite.


Potrebno:
Windows
Veličina:
3,9 MB, 12,4 MB na HD-u
Cena:
Program je besplatan
Adresa:
goo .gl /C3eo4
PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
APRIL 2024
Gigabyte Radeon RX 7900 GRE Gaming OC 16G
Zlatni zeka
Model koji je izvorno namenjen kineskom tržištu, i koji se tamo pojavio još prošlog leta, lepo je popunio prazninu između modela RX 7800 XT i RX ...
Asus ROG Zephyrus G16 (GU605MY-QR085X)
Najkompaktnija zverka
Uz sve kompromise, ovo je verovatno najsnažniji laptop smešten u manje od dva kilograma i 18 milimetara visine...
Honor Watch 4
Savršeno upakovan
Sat koji donosi veoma malo pravih noviteta, ali kod kog je uklapanje poznatog i očekivanog dovedeno do savršenstva...
Mobile World Congress 2024
Ovde i AI ima AI
Utisak je da MWC „na nogama” drže isključivo velike kineske kompanije, a praksa predstavljanja flegšip telefona na sajmu je sve ređa...
Inovativni motori i reaktori
Bolji pogon
Električni motori uskoro stižu u putničke avione, samo da se reši nekolicina konstruktorskih prepreka...
Honor Magic 6 Pro
Magična Šestica
Sistem kamera oslanja se na tehnički sofisticiran dizajn sa promenjivim otvorom blende...
Apple, AI i nova tužba za monopol
Kisela ili slatka jabuka
Apple će uvek da koristi sopstveno rešenje, ukoliko može da ga napravi dovoljno brzo i kvalitetno...
Dragon’s Dogma 2
Nastavak dvanaest godina stare igre koja odavno ima kultni status, naoko, jednostavan akcioni RPG koji se trudi vas angažuje, ali i pomalo namuči...
Rise of the Ronin
Rise of the Ronin izuzetno podseća na Ghost of Tsushima, kako po izgledu, tako i po konceptu...
Highwater
Ugodan koktel postapokaliptične komike i poetične melanholije...
Microsoft Windows 3.0
Prisećamo se treće iteracije operativnog sistema baziranog na grafičkom korisničkom okruženju, koja je konačno mogla da izađe na crtu takmacima...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama