INTERNET
Web za decu
Nikad nije rano
Marija KRSMANOVIĆ
1. januar 2014.

Sve mlađa deca provodi sve više vremena uz različite uređaje. Zato edukativne aplikacije menjanju način na koji deca uče o svetu, otvarajući potpuno nove mogućnosti u obrazovanju mališana. Brojne su igrice za računare i aplikacije za decu predškolskog uzrasta kroz koje mogu da nauče matematičke operacije ili da čitaju, šarene aplikacije koje im pričaju bajke, uče da boje, da razvijaju svoju kreativnost.

Poznavanje weba postaje jednako važno kao i poznavanje slova i brojeva. Zato je sve više rešenja za osnovce, čak i predškolski uzrast, da nauče osnove weba i kodiranja.
Uz pomoć web aplikacija deca mogu da se upoznaju sa konceptom weba. I zašto pored jezika, klavira i tenisa ne bi i web razvoj bio nešto što se uči od malih nogu?

Deca jako brzo uče i shvataju koncepte, pa su benefiti ovakvih aplikacija očigledni. Sa učenjem stranog jezika, sviranjem muzičkog instrumenta, sportom deca krenu da se bave jako rano. To nije samo roditeljski hir, brojne studije i praksa su dokazale da se novi koncepti i veštine mnogo brže i bolje usvajaju ako se krene sa učenjem od malih nogu. Danas, uz pomoć web aplikacija, pored matematike, geografije i slično, deca mogu da se upoznaju i sa konceptom weba, odnosno web stranica i načinom na koji one funckionišu i kako nastaju. I zašto pored jezika, klavira i tenisa ne bi i web razvoj bio nešto što se uči od malih nogu?

Tako je, na primer, codebabies.com napravio seriju knjižica za bebe i decu predškolskog uzrasta. Web Design for Babies, HTML/CSS for Babies liči na šarene knjižice sa slovima i brojevima koje biste inače kupili detetu, pa što to ne bi bili šareni HTML tagovi?

Za decu predškolskog uzrasta, najbolje je početi od Mozillinog programa Hackasaurus. Pominjali smo već neke od ovih alata kada smo pisali o Mozilli i njihovom nastojanju da približi web koncepte početnicima. U programu Hackasaurus naći ćete, pre svega, Hacktivity Kit, pdf dokument u kome se nalazi potreban materijal za „nastavnika”. Hackasaurus Slides, slideshow prezentacija u kojoj se, između ostalog, kaže da je web sačinjen od različitih delova nalik Lego kockicama sa kojima možete napraviti neograničen broj stvari. Takođe dokument pominje Mozillin X-Ray Goggles, alat nalik Firebugu o kome smo ranije pisali, uz pomoć kojeg možete zaviriti u svaku „Lego kockicu” koja čini određenu web stranicu i zameniti je nekom drugom.

Hopscotch je besplatna iPad aplikacija za decu od 8 do 12 godina koja uči decu kako da kodiraju vizuelno. Ne zalazi u komplikovanu terminologiju i sintaksu. Prvi korak je odabir crtanog lika, objekta za manipulaciju, a zatim biraju različiti metodi napisani običnim razumljivim jezikom. Metodi koji kontrolišu pokret, brzinu pokreta, da li se aktivnost ponavlja više puta, koja je transparentnost objekta, i slično. Svi ovi metodi se izvršavaju kada se klikne na Play. Slične su i aplikacije Daisy the Dinosaur, takođe za iPad i Move the Turtle za sve iOS uređaje.

Dobar je i Scracth: programski jezik namenjen deci uzrasta 8-16 godina koji je nastao na MIT i služi za edukaciju dece. Scratch liči na dve prethodno pomenute aplikacije, ali je malo robusniji. Izbor likova i metoda mnogo je veći kao i mogućnost njihove manipulacije. Takođe, za razliku od iPad aplikacija koje deca sama mogu da nauče da koriste, za Scratch su potrebna određena pojašnjenja od strane roditelja ili nastavnika. Scratch ima i zajednicu koja aktivno učestvuje u kreiranju i deljenju projekata.

Tu je i nadogradnja i omaž MIT-ovom projektu, Stencyl, jezik koji nudi i mogućnost za pisanje koda za kreiranje kompleksnijih funkcionalnosti, što je odlično za decu koja su izgustirala i savladala drag-and-drop vizuelno kreiranje i žele da zađu dublje u kreiranje web stranica i aplikacija. Uz pomoć softvera Hackety Hack (hackety.com) deca se mogu upoznati sa osnovama Ruby jezika. A sa Code Monster web aplikacijom koju je kreirala Crunchzilla mogu se upoznati sa JavaScriptom. (www.crunchzilla.com/code-monster).


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
APRIL 2024
Gigabyte Radeon RX 7900 GRE Gaming OC 16G
Zlatni zeka
Model koji je izvorno namenjen kineskom tržištu, i koji se tamo pojavio još prošlog leta, lepo je popunio prazninu između modela RX 7800 XT i RX ...
Asus ROG Zephyrus G16 (GU605MY-QR085X)
Najkompaktnija zverka
Uz sve kompromise, ovo je verovatno najsnažniji laptop smešten u manje od dva kilograma i 18 milimetara visine...
Honor Watch 4
Savršeno upakovan
Sat koji donosi veoma malo pravih noviteta, ali kod kog je uklapanje poznatog i očekivanog dovedeno do savršenstva...
Mobile World Congress 2024
Ovde i AI ima AI
Utisak je da MWC „na nogama” drže isključivo velike kineske kompanije, a praksa predstavljanja flegšip telefona na sajmu je sve ređa...
Inovativni motori i reaktori
Bolji pogon
Električni motori uskoro stižu u putničke avione, samo da se reši nekolicina konstruktorskih prepreka...
Honor Magic 6 Pro
Magična Šestica
Sistem kamera oslanja se na tehnički sofisticiran dizajn sa promenjivim otvorom blende...
Apple, AI i nova tužba za monopol
Kisela ili slatka jabuka
Apple će uvek da koristi sopstveno rešenje, ukoliko može da ga napravi dovoljno brzo i kvalitetno...
Dragon’s Dogma 2
Nastavak dvanaest godina stare igre koja odavno ima kultni status, naoko, jednostavan akcioni RPG koji se trudi vas angažuje, ali i pomalo namuči...
Rise of the Ronin
Rise of the Ronin izuzetno podseća na Ghost of Tsushima, kako po izgledu, tako i po konceptu...
Highwater
Ugodan koktel postapokaliptične komike i poetične melanholije...
Microsoft Windows 3.0
Prisećamo se treće iteracije operativnog sistema baziranog na grafičkom korisničkom okruženju, koja je konačno mogla da izađe na crtu takmacima...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama