VREMENSKA MAŠINA<>
102019<><>

VGA, SVGA ili Hercules?

Broj 121, oktobar 1994.

Četvrtog oktobra, članovi sekte „sunčevog hrama” u Švajcarskoj i Kanadi izvršavaju sinhronizovano masovno samoubistvo – ukupan bilans mrtvih kultista je 48. Osam dana kasnije, NASA gubi kontakt sa sondom Magelan za koju se pretpostavlja da je izgorela u gustoj atmosferi Venere. Četrnaestog oktobra, Jaser Arafat, Jicak Rabin i Šimon Perez zajednički dobijaju Nobelovu nagradu za mir.

 
Deset godina Sveta kompjutera! Naš prvi značajni jubilej proslavljamo skromno – članovi redakcije, od kojih su neki i dalje aktuelni, poziraju za zajedničku sliku. Generalna tema broja ipak je nešto ozbiljnije – grafičke kartice. Tadašnja dilema nije bila Nvidia, AMD ili „integruša”, već VGA, SVGA ili prevaziđeni Hercules – primarni parametar nisu bile performanse u igrama, već broj boja koje mogu da prikažu i rezolucija u kojoj mogu da prikažu te boje. U tekstu naslovljenom sa „Kraj svih interfejsa?” pišemo o Appleovom P1394, popularnom „firewireu”, koji ipak nije postao alfa i omega u čarobnom svetu interfejsa. Tu čast je imao USB.

U „Svetu igara” nemamo preterano zanimljive opise, ali zato rubrika „Korak po korak” pulsira od vodiča za neke od najboljih naslova tog vremena, na primer, Star Trek: Judgment Rites i Armourgeddon.

Broj 193, oktobar 2000.

 
Petog oktobra počinju masovne demonstracije naroda u Srbiji protiv režima Slobodana Miloševića, koje ubrzo dovode do njegovog pada. Dvanaestog oktobra, u Adenskoj luci u Jemenu, bombaši samoubice za komandama motornog čamca natovarenog eksplozivom oštećuju američki razarač Koul (U.S.S. Cole), pri čemu gine 17 mornara. Trideseti oktobar 2000. bio je poslednji dan bez ljudskog prisustva u svemiru – nakon lansiranja Sojuza TM-31 narednog dana, Međunarodna svemirska stanica je imala stalnu posadu, što je ostala konstanta do današnjeg dana.

Novi broj je kvalitetan miks raznoraznih „sitnih” tema – pišemo o prvom modelu ATI Radeona, naslovljavajući tekst sa „Promena na vrhu” (tada je bila, realno), hlađenju računara u teoriji i praksi, imamo kraći vodič za nadogradnju BIOS-a...

 
„Prema nezvaničnim informacijama, prvi YU CounterStrike server će uskoro početi sa radom”, kaže Aleksandar Ašković u opisu najpopularnije modifikacije za Half-Life 2, koja je tek počinjala da stiče status globalne multiplayer senzacije. Bez obzira na to, za igru meseca, zasluženo, proglašavamo Homeworld: Cataclysm, a donosimo i opise Carmageddon TDR 2000, Star Trek: New Worlds, Sanity...

Broj 277, oktobar 2007.

Četrnaestog oktobra na američkoj televiziji E! počinje emitovanje rijaliti kancera pod imenom „Keeping Up with the Kardashians”. Četiri dana kasnije, nakon osam godina u egzilu, u Pakistan se vraća Benazir Buto, bivša premijerka i prva žena na čelu jedne demokratske zemlje sa većinskim muslimanskim stanovništvom. Iste noći bombaši samoubice pokušavaju atentat na nju, pri čemu gine više od 100 ljudi, dok Benazir prolazi nepovređena. Nažalost, nekoliko meseci kasnije, nova grupa atentatora uspeva u toj nameri.

 
U rubrici „Test drive” imamo test retke, interesantne zveri, Toshibinog HD-DVD drajva. Taj standard je izgubio bitku sa Blu-Rayem na sličan način na koji je Betamax pokleknuo pod VHS-om. Veća dostupnost širokopojasnog interneta u Srbiji rubriku „Cedeteka” čini sve izlišnijom, ali prikaz nove verzije Encyclopedie Britannice (2008) ipak nismo mogli da izbegnemo.

„Da li je ovo novi E3?” Svet igara počinjemo sa izveštajem sa Games Conventiona 2007, pretečom GamesComa, koja se tada još uvek održavala u Lajpcigu (danas u Kelnu). Nastavljamo Sa QuakeConom u Teksasu, te igrom meseca, sjajnim World in Conflict. Tu su i Medal of Honor: Airborne, NHL 08, Stranglehold, itd.

Miodrag KUZMANOVIĆ

 
 TRŽIŠTE
Qualcomm Snapdragon 855 vs Huawei Kirin 990 vs Apple A13 Bionic

 PRIMENA
Mercedes Vision EQS

 NA LICU MESTA
IFA 2019, Berlin
IFA mini intervju: Sam Yuan, Honor
IFA mini intervju: Desislava Penčeva, TCL
Lenovo Tech Life ’19, Berlin, Nemačka, 5. septembar
BalCCon 2k19
Quantox Meetup
Belgrade Women’s Cyber Forum 2019
Epson na sajmu Grafima 2019

 KOMPJUTERI I FILM
Gemini Man
Maleficent: Mistress of Evil
Abominable
Terminator: Dark Fate
Kids Fest 2019
Joker

 VREMENSKA MAŠINA
VGA, SVGA ili Hercules?
Šta mislite o ovom tekstu?

 PRST NA ČELO
Korak napred, nazad dva
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera