NA LICU MESTA<>
102019<><>

BalCCon 2k19

Catch the Knedla

Novi Sad, 13-15. septembar

U IT svetu pravi vesnik jeseni je definitivno postao „BalCCon”, koji je svake godine sve veći. U salama „Pupin” i „Tesla” Novosadskog sajma, i u celom prostoru oko njih, mogla se čuti kakofonija različitih jezika, kao i svih ovih godina. Naravno, „zvanični” jezik je bio engleski, a rukama i gestikulacijom smo uspeli da se sporazumemo sa manje-više svima.

U Hacker Space prostoru je bilo raznih zanimljivosti, počevši od mini-radionice za sklapanje malih LED privezaka, koje je dobio svaki posetilac, do raznih drugih radova. Najupečatljiviji je bio ogroman ekran na kome su puštane animacije. Ekran je, nećete verovati, napravljen od praznih gajbi Jelen piva poređanih na bok, gde je svako pivsko mesto zapravo jedan RGB piksel. Ideja je odlična, a izvedba vrhunska. Jasno nam je kako to sve funkcioniše, ali nije nam samo jasno kud se delo toliko pivo?

Ove godine je ceo prostor bio izlepljen QR kodovima sa motivom „Catch the Knedla”, a posetioci su mogli da vide gde ih linkovi vode. U pitanju je CTF (catch the flag) IT challenge organizatora za početnike, kako bi se malo više približili ovom IT bezbednosnom nadmetanju. Rezultati ovog nadmetanja ne utiču na javni ranking sistem, već služe više kao indikator ličnog napretka.

U prolazu su mogla da se vide neka jako poznata lica, poput MacLemona, kome se Novi Sad i „BalCCon” očigledno mnogo sviđaju. Možemo reći da je čovek odličan sagovornik, pa smo jedva čekali priču o Emojima i kako oni zapravo rade. Ove Unicode karaktere nam je pojasnio na prilično zanimljiv način, uz priču zašto su bitni za sigurnost u IT svetu. Koliko je MacLemon bio odličan za slušanje, toliko je Tanoy Bose bio težak. Vrlo zanimljiva tema je trebalo da bude predavanje o NAC (network access control), uz maksimalnu tišinu prisutnih i maksimalnu koncentraciju autora ovog teksta, a rezultat je na kraju bio – WTF? Čovek je Indijac, a mislimo da ne treba da pojašnjavamo termin „indijski jutjuber”.

Predavanja u salama „Tesla” i „Pupin” su se preklapala pa se fizički nije moglo prisustvovati svuda. Ipak, smatramo da je za svakog bilo po nešto. Možda koja reč o obijanju brava čoveka koga isto možemo nazvati inventarom „BalCCona”, ZOZ-a. ZOZ je inače veoma kompetentan kada su u pitanju sigurnosni mehanizmi, pa je još prvog dana imao predavanje na temu sigurne upotrebe mobilnih uređaja u „negostoljubivim” uslovima. Ako ne, onda nešto o klimatskim promenama, ili amaterskim radio-stanicama, zatim rasprava o tome „Da li je Android zapravo Linux”. Prostor nas ograničava da sve teme pobrojimo, ali vas svakako pozivamo da učinite sebi uslugu i posetite naredni „BalCCon”.

Dejan PETROVIĆ

 
 TRŽIŠTE
Qualcomm Snapdragon 855 vs Huawei Kirin 990 vs Apple A13 Bionic

 PRIMENA
Mercedes Vision EQS

 NA LICU MESTA
IFA 2019, Berlin
IFA mini intervju: Sam Yuan, Honor
IFA mini intervju: Desislava Penčeva, TCL
Lenovo Tech Life ’19, Berlin, Nemačka, 5. septembar
BalCCon 2k19
Šta mislite o ovom tekstu?
Quantox Meetup
Belgrade Women’s Cyber Forum 2019
Epson na sajmu Grafima 2019

 KOMPJUTERI I FILM
Gemini Man
Maleficent: Mistress of Evil
Abominable
Terminator: Dark Fate
Kids Fest 2019
Joker

 VREMENSKA MAŠINA
VGA, SVGA ili Hercules?

 PRST NA ČELO
Korak napred, nazad dva
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera