PRVI UTISCI<>
102019<><>

Call of Duty: Modern Warfare (Multiplayer beta)

1 Kad sam saznao da će se ovogodišnji Call of Duty zvati Modern Warfare, pomislio sam da je Activision počeo otvoreno da troluje narod („počeo”, prim. aut.). Ne samo što svake godine igramo istu igru, samo s drugačijim skinom i ne samo što smo prošle godine uz Blops IIII kao bonus dobili remasterizovani Modern Warfare već ove sezone ponovo imamo Modern Warfare, ali ovoga puta je u pitanju reboot, a ne remaster. Razumem potrebu brenda u defanzivi da se grčevito drži fragmenta svoje najslavnije istorije, da štitom na kom piše Moderno ratovanje ublaži udarce Fortnitea i drugih, mlađih i seksi pucačina, ali baš preteraše s jahanjem mrtvog konja. Single-player, u kojem će featurisati resetovani kapetan Pirs (s novim glumcem) i zli Rusi (makar nešto interesantno), neće moći da se omiriše pre lansirnog dana igre, ali multiplayer je mogao. Otvorenu betu, puštenu u drugoj polovini septembra, igrao sam nekoliko sati tokom kojih sam se više smarao nego što sam uživao.

Multiplayer je surovo brz. Čini se brži nego ikada pre u smislu vremena koje je potrebno da ubijete ili da vas ubiju

2 Pre nego što se bacim na priču o multiplayeru, želim da istaknem četiri vrlo interesantna momenta koji su potpuna novost za CoD serijal i koji su bili apsolutno neophodni da bi se kupilo makar malo dobre volje fanovske zajednice. Prvo, igra je dobila novi 3D engine nakon 14 godina! Slavni IW engine je, uz manje ili veće modifikacije terao sve CoD-ove još od Call of Duty 2, a sada imamo novi, doduše, bagovitiji i hardverski zahtevniji – tamo gde ste u Blopsu IIII imali 60 fps, sada ćete imati 40 fps, jej! Novi engine podržava i Ray Tracing i razne druge fensi stvarčice sa novih GPU-a. Drugi bitni element jeste kros-platformski multiplayermultiplayer mečeve možete da igrate sa konzolašima koji igraju na gamepadu ili mišu i tastaturi koje su zakačili na PS4 ili Xbox One. Nisam primetio da postižu lošije ili bolje rezultate od igrača na PC-ju – sve se nekako niveliše kompenzacijom koju igrač na gamepadu ostvaruje sticky targetingom, specijalnom vrstom asistencije koja pomaže u nišanjenju. Kao treće, Activision je obećao da će sve nove multiplayer mape biti besplatne – nema više season passa koji je koštao 50 EUR i delio igrače na one koji ga imaju i one koji ga nemaju. Ovo poslednje je iznuđeno jer je EA prošle godine to uradio sa Battlefieldom V, što je pak iznuđeno lootbox debaklom Star Wars: Battlefronta II. Naposletku, umesto Zombi moda, koji je odavno dosadio, sada ćemo imati Spec-Ops kooperativni mod, navodno uvezan sa single-player kampanjom.

3 Multiplayer je surovo brz, čini mi se brži nego ikada pre u smislu vremena koje je potrebno da ubijete ili da vas ubiju. Ovaj „time to kill” faktor je sada toliko munjevit da ubija onaj ko prvi vidi protivnika – nema razmene vatre niti bilo kakve taktike, samo rrrrrzt i kraj. Da, znam, CoD je oduvek bio takav, ali sada je taj element nasviran u tolikoj meri da promili u okviru jedne sekunde igraju bitnu ulogu. Lag na koji se normalno ne obazirete, na primer odziv monitora ili input lag bežičnog miša starije generacije, ovde je bitniji nego u drugim pucačinama.

4 Što se tiče modova, primetio sam dva nova. Prvi, Gunfight, jeste 2 vs 2 mikro TDM u kom se sa partnerom takmičite protiv drugog dvojca u malim arenama, igrajući na „gol razliku” u rundama. Ovaj mod je ekspresan i savršen za igrače koji imaju minimum minimuma slobodnog vremena. Drugi novi mod jeste Ground War, mamutska (za Call of Duty pojmove) 32 vs 32 varijanta dominationa u kojoj možete da upravljate i borbenim vozilima. Ground War je tačka na kojoj se Call of Duty istorijski najviše približio Battlefieldu, što je podjednako dobro koliko je i loše. Zbog brzog respawna (bez čekanja kao u BF) i male mape, nema nikakve taktike niti potrebe za komunikacijom, već se sve ponovo svodi na nasumični haos, samo što je ovog puta masovan. Posebno ide na živce announcer koji bukvalno NE PRESTAJE da izbacuje panična upozorenja (tačka B pod napadom!, tačka C zauzeta!...). Najavljivač je toliko naporan i iritantan da prerasta u ozbiljan problem koji mora biti rešen pre izlaska igre 25. oktobra.

Miodrag KUZMANOVIĆ

 
Atomicrops
Call of Duty: Modern Warfare (Multiplayer beta)
Šta mislite o ovom tekstu?
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjutera



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera