TEST RUN<>
082019<><>

Glary Disk Cleaner 5.0

Tajno ime: domar

Postoji nekoliko razloga zašto bi trebalo da razmislite o preuzimanju i instaliranju Glarysoftovog Disk Cleanera. Pre svega, program dolazi iz renomirane kompanije koja se proslavila alatkama za tweakovanje operativnog sistema, besplatan je, jednostavan, a u jeku povika javnosti na CCleaner čini se kao dostojna alternativa.

Ono što autori ističu u prvi plan je podatak da Disk Cleaner koristi tehnologiju „rapidnog skeniranja” koja omogućava da se analiza stanja obavi brže nego kod konkurentskih ostvarenja. Iako je speedster, program je izuzetno siguran i šanse da obriše nešto što je od esencijalne važnosti za funkcionisanje sistema svedene su na minimum. O korisničkim podacima i datotekama da i ne govorimo, tu uopšte nije bilo kompromisa. Konačno, sve je upakovano u nenametljivo upravljačko okruženje koje se lako koristi, tako da Disk Cleaner mogu da koriste i oni sa minimalnim nivoom znanja. No, da vidimo kako stvari zaista stoje u praksi.

Odmah po pokretanju program se baca na analizu stanja i na naše zaprepašćenje posao je obavio za svega četiri sekunde! Pri tome je locirao 2,21 gigabajta đubreta koje je po njemu bilo spremno za slanje na reciklažu. Odmah pokrećemo besplatnu verziju CCleanera kojoj treba duplo više vremena da obavi posao, ali zato pronalazi 3,05 gigabajta podataka koje je potrebno obrisati. Jedan od razloga zašto dolazi do ovog neslaganja je i podatak da kod Disk Cleanera po defualtu nisu uključene sve opcije. Kada ih ubacimo u vatru i reskeniramo sistem, pronalazimo 2,86 gigabajta đubreta, ali skeniranje traje čitavih 11 sekundi. Ovde treba napomenuti da smo koristili besplatnu verziju CCleanera, kod koje neke opcije nisu i ne mogu biti uključene. Dakle, Disk Cleaner jeste (relativno) brz, ali i dalje kaska za CCleanerom – i kada je brzina i kada je kvalitet obavljenog posla u pitanju. Program može dodatno da se ubrza ako u opseg skeniranja uključite samo one segmente operativnog sistema (tu mislimo i na instalirane programe) koje koristite.

Pogoci se grupišu u tri kategorije koje će većini korisnika same po sebi govoriti o domenu primene. Na meniju su grupe Windows, Browsers i Applications. U prvoj grupi smešta se đubre koje je direktna posledica rada operativnog sistema. Privremene datoteke (sistemske i one korisnikove), sadržaj keš memorije, otpaci iz kante, prečice koje se više ne koriste, preuzeti i iskorišćeni update fajlovi.., samo su deo repertoara koji se ovde nalazi. Kada se podvuče crta, Disk Cleaner napada 16 znanih „proizvođača” đubreta, što je više nego OK brojka. Što se tiče internet browsera, smeštenih u drugoj grupi, program nas je iznenadio širokom podrškom. Internet Explorer, Firefox, Chrome i Operu smo očekivali, ali odavde mogu da se pretresu i Waterfox, Edge, Vivaldi, Brave, Safari, Yandex i SalamWeb, a dozvoljeno je odstranjivati i keš podatke iz Mozillinog Thunderbirda. U sekciji u kojoj se nalaze programi stvar je još bolja, pa Disk Cleaner, po defaultu, izigrava kućnu pomoćnicu u 19 slučajeva. Odnosi đubre nastalo radom ACDSeeja, OneDrivea, Vuzea, DAEMON Toolsa, Adobe Readera, Steama, iTunesa, TeamViewera, AIMP-a, qBittorrenta, Media Player Classica... Lista je zaista impresivna, ali se ovde ne završava. Naime, klikom miša na opciju More pojavljuje se spisak na kojem se nalazi još 112 programa! Nabrojaćemo samo neke, ali mislimo da ste shvatili poentu – LibreOffice, Spotify, Blender, Foobar2000, Nero Burning ROM, Corel PaintShop Pro, Gimp, DC++m WinZip, uTorrent, ImgBurn, GOM Player, MediaMonkey... Pri tome, ovde nije kraj kada je uklanjanje neželjenih podataka u pitanju, jer program korisniku ostavlja na raspolaganje radnu formu iz koje može da definiše direktorijume koji će se posebno nadgledati i iz kojih će po pokretanju procesa čišćenja biti odstranjeni svi podaci. Postoji i suprotna akcija, a to je da na Ignore listu postavite direktorijume koje će program da izuzme iz procesa analize i kasnijeg čišćenja.

Za upravljački interfejs možemo da zaključimo da je sveden, ali i da je klasičan za ostvarenja ovog tipa. Podeljen je na tri dela, od kojih najmanji zauzima statusna linija koja je smeštena odmah ispod padajućeg menija. Odavde pratite proces skeniranja i brisanja podataka i pokrećete akcije. U levom delu ekrana nalaze se pomenute grupe i odavde se jednostavnim (de)čekiranjem kućica ispred naziva poslova bira opseg delovanja programa. Kada se proces skeniranja završi, ova radna forma dobija dodatnu funkciju – odabir onog što želite da se izbriše. Klikom miša na bilo koji item u grupi, u desnom delu ekrana pojavljuju se korespondentni fajlovi i sada možete ručno da odaberete koji zaista želite da obrišete, a koji ne. Ukoliko vam je stalo do statistike, iza naziva svake grupe jasno je upisano koliko je pronađeno datoteka i koliko prostora svi zajedno zauzimaju. Analogno tome, svaki item na listi nosi oznaku koja mu odgovara. Rezultati skeniranja mogu da se snime u obliku tekstualnog izveštaja, a nije nam se svidelo što ne postoji nikakav sigurnosni mehanizam, to jest izrada bekapa pre započinjanja procesa čišćenja.

Ako nemate nameru da pretresate registar bazu i CCleaner ste sa gnušanjem odavno prestali da koristite, onda bi Glary Disk Cleaner mogao da postane vaš novi izbor kada su sistemski cleaneri u pitanju. Program je brz, jednostavan, pouzdan i nemamo zamerke na količinu đubreta koje pronalazi tokom svog rada. Probajte ga, pa odlučite sami!

Vladimir PISODOROV

 
Magix Fastcut 3.0 Plus Edition
Microsoft Visual Studio Code 1.36.1
SoftMaker FreeOffice 2018
Nero BackItUp 2019
Abelssoft Photastic 19
Waterfox 56.2
Ashampoo PDF Pro 2.0.3
Video Detailer
AVS Media Player 5.1.2
IObit Smart Defrag 6.3 Pro
Glary Disk Cleaner 5.0
Šta mislite o ovom tekstu?
GiliSoft Private Disk 8.0
Greece
NewFileTime 3.63
Capture2Text 4.6.1
Nimbus 8.9.1
SoundFixer
System Font Bold
Pichon 7.4.4
Studio

Tip:
sistemski cleaner
Potrebno:
Windows
Veličina:
27 MB
Cena:
besplatno
Adresa:
www .glarysoft .com /disk -cleaner
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera