TEST RUN<>
082019<><>

IObit Smart Defrag 6.3 Pro

Inteligentna defragmentacija

Čini nam se da proces defragmentacije hard-diskova uopšte nije napredovao i da se u svakodnevnom radu, godinama unazad, oslanja na manje-više ista rešenja. Ruku na srce, tako je ako se pogleda ugrađena sistemska alatka, ali ako mrdnete dalje od sigurnih granica Prozora, videćete da stvari baš i nisu toliko crne. Jedna od tih jarko svetlećih zvezda na tamnom nebu je i IObitov Smart Defrag, čiju smo Pro verziju imali prilike da testiramo.

Pre svega, valja napomenuti da je program umotan u za oko prijemčivo radno okruženje koje odiše modernim linijama i sve bitne stavke drži na dohvat ruke. Tako su uređaji za skladištenje podataka predstavljeni krupnim ikonicama gde jednim pogledom uviđate da li se radi o HDD ili SSD modelima, koja je popunjenost dostupnog kapaciteta podacima, ali i da li postoji neki problem vezan za njihov rad (podaci se dobijaju preko S.M.A.R.T. protokola). Da bi preglednost bila potpuna, pobrinuo se podatak da je sortiranje obavljeno na osnovu redosleda particija, tako da ćete se još lakše snaći u svemu. Mala zamerka je to što se na osnovnoj radnoj formi mesta našlo za samo tri particije, a kako veličina ne može da joj se menja, moraćete da skrolujete ekran tamo-amo u potrazi za željenom particijom. Ukoliko želite da vidite sve S.M.A.R.T. parametre, potrebno je da kliknete mišem na ikonicu u desnom gornjem uglu thumbnaila particije i oni će vam biti predstavljeni na vizuelno izuzetno prijemčiv način. Ukoliko neki od sistemskih procesa u tom momentu koristi disk, dobićete i podatke o brzinama upisa/ispisa podataka, temperaturi hard-diska, baš kao i o vremenu odziva.

Program za svaku od prisutnih particija nudi dijapazon dostupnih akcija. Tako, može da se sprovede automatska defragmentacija koja zahvaljujući pametnom algoritmu posao obavlja u situacijama kada se računar ne koristi. Ovde vam se nudi da tačno definišete uslove i radne parametre zahvata, pa tako možete da odredite nakon kog vremenskog perioda od kada je detektovano da se kompjuter nalazi u stanju mirovanja kreće defragmentacija, kada se postupak zaustavlja u odnosu na zauzeće procesora, baš kao i koja je granica fragmentacije hard-diska nakon koje će se automatska defragmentacija pokrenuti. Šlag na torti je što postoji čak šest različitih defragmentacionih algoritama koji mogu da se koriste u ovom slučaju: sve od brze defragmentacije, pa do defragmentacije isključivo gabaritnih datoteka. Smart Defrag može da izvede i takozvanu Boot Time Defrag operaciju koja se odnosi na datoteke koje ne mogu da se defragmentuju dok operativni sistem radi. To se obavlja nakon restartovanja računara, mada je dozvoljeno konfigurisati i drugačije uslove: svakih sedam dana, samo jednom, nakon prvog boota svakog dana i tome slično. Inače, Boot Time Defrag ima posebnu radnu karticu i odatle možete da definišete koji će se to fajlovi „napadati” prilikom procesa defragmentacije. Na raspolaganju su Page i Hibernation datoteke, sistemski fajlovi, registar baza, MFT, pa čak i datoteke koje korisnik sam označi.

Specijalitet programa svakako je Smart Defrag skupina opcija kojima se pristupa sa glavne radne forme, a mogu da se odnose samo na jednu particiju/hard-disk ili sve nosače podataka koje ste prethodno obeležili. Odavde možete da obavite običnu analizu stanja, takozvanu brzu defragmentaciju, defragmentaciju uz naknadno optimizovanje, odnosno defragmentaciju slobodnog prostora na hard-disku. Toni raspoloživih opcija pridodata je i jedna koja će prvenstveno obradovati igrače. Naime, iz sekcije Game Optimize obavlja se defragmentacija datoteka koje koriste igre. Iako smo mislili da će u tom slučaju biti dovoljno da označimo direktorijum u kojem je igra instalirana, program zahteva da selektujete izvršnu datoteku igre. Proces počinje vrlo brzo, a progres može da se prati u statusnoj liniji na kojoj se smenjuju sve datoteke koje program propušta kroz šake.

Što se naprednih opcija tiče, navešćemo postojanje „tihog” režima rada, u koji se prelazi automatski svaki put kada program detektuje da je pokrenuta aplikacija koja koristi režim prikaza preko celog ekrana. Na primer, neka igra. Ukoliko to nije dovoljno, autori su ostavili mogućnost da korisnik izradi listu programa nakon čijeg pokretanja će se uključiti Silent režim. Kad smo već kod izrade lista, moguće je napraviti i onu koja će sadržati datoteke koje želite da izuzmete iz procesa analiziranja i defragmentovanja. Sledeća bitna stvar je zakazivanje procesa defragmentacije u određeno vreme. Birate vreme i dan, da li će akcija da se ponavlja, odnosno koji od dostupnih defragmentacionih algoritama će se tom prilikom koristiti. Pomalo čudno, autori su među opcije uključili i svojevrsni sistemski cleaner koji će vam pomoći da se rešite nagomilanog đubreta nastalog radom operativnog sistema, ali i da se obavi sigurnosno brisanje podataka metodom DOD 5220.22-M.

IObit Smart Defrag definitivno je jedan od najboljih programa za defragmentaciju hard-diskova. Krasi ga pregledan upravljački interfejs, brzina, sigurnost i gomila opcija koje će zadovoljiti i najprobirljivije korisnike. Pri tome, program za sve to što nudi uopšte nije skup i za njega treba da izdvojite svega 20 „zelenih novčanica”. Za te pare teško da ćete naći paket sličan ovom. Za kraj još da napomenemo da Smart Defrag može da se preuzme i u besplatnoj varijanti, ali ona je ogoljena do te mere da ne možemo da je preporučimo.

Vladimir PISODOROV

 
Magix Fastcut 3.0 Plus Edition
Microsoft Visual Studio Code 1.36.1
SoftMaker FreeOffice 2018
Nero BackItUp 2019
Abelssoft Photastic 19
Waterfox 56.2
Ashampoo PDF Pro 2.0.3
Video Detailer
AVS Media Player 5.1.2
IObit Smart Defrag 6.3 Pro
Šta mislite o ovom tekstu?
Glary Disk Cleaner 5.0
GiliSoft Private Disk 8.0
Greece
NewFileTime 3.63
Capture2Text 4.6.1
Nimbus 8.9.1
SoundFixer
System Font Bold
Pichon 7.4.4
Studio

Tip:
defragmentacija hard-diskova
Potrebno:
Windows
Veličina:
72,49 MB
Cena:
20 dolara
Adresa:
bit .ly /2RBkUop
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera