TEST RUN<>
082019<><>

SoftMaker FreeOffice 2018

Paketić na poklon

Odavno delimo office pakete na Microsoft Office i sve ostale. Kada su ti „svi ostali” u pitanju, pre svega ćemo se setiti Libre Officea i Open Officea jer su prvi skrenuli pažnju na to da alternativa može da bude dobro urađena, i da pritom može da bude besplatna. Pojava konkurencije na Microsoft nije uticala previše. Nije nastao nijedan bolji standard koji bi pretekao Microsoft, nije nastao nijedan office segment koji je pretekao Word, Excel i PowerPoint – oni su i dalje primer koji ostali slede i dostižu ciljeve koje ostali tek treba da slede. U toj trci paketa nastali su brojni komercijalni programi, ali i free opcije. Glavna karakteristika je ipak ostala: da li su i koliko kompatibilni sa Microsoft parnjacima jer, između ostalog, od toga zavisi i koliko su kompatibilni među sobom. Cilj je da se korisnik odluči u kom će office paketu raditi, ali i da svi oni koji ne koriste neki drugi paket mogu tuđe fajlove da čitaju i edituju bez problema.

Jedan takav paket je i FreeOffice koji je, kako mu i ime kaže, besplatan, a dolazi nam iz kompanije SoftMaker, koja sem ovog paketa nudi i komercijalne proizvode, a neki od njih su upravo office paketi u Standard i Proffesional varijanti. Testirani paket sastoji se od tri programa – upravo ona koja se najviše koriste, a to su: TextMaker, PlanMaker i Presentations. Kao što se lako da primetiti, ova tri programa su tu da zamene Word, Excel i PowerPoint. I možemo da kažemo da to dobro rade!

Prvo sa čime ćete se sresti nakon instalacije je izbor interfejsa. Nijedan od ovih programa se neće otvoriti pre nego što vam ponudi čak tri opcije interfejsa, a vi ćete izabrati tako što će vam biti predočeno kako svaki od njih izgleda. Realno nijedna od ove tri opcije nema neke preterane prednosti u odnosu na ostale, već je samo reč o tome da su autori bili spremni da izađu u susret željama klijenata.

Prvi na probi bio je TextMaker. Kada su opcije u pitanju, pronašli smo sve što smo tražili. Tu su sve alatke za pisanje teksta i podešavanje njegovog izgleda: fontovi, veličina, prored i slično. Ono što nam je privuklo pažnju i što možemo samo da pohvalimo je uređivanje header i footer oblasti na jedan malo drugačiji način. Obično bismo morali da se pomučimo da pronađemo opcije za dodavanje broja strana, ubacivanje fusnota ili zaglavlja, ali ovde je to ubačeno na vidljivo mesto i pregledno je uređeno tako da se ne pitate gde se nalazi i kako radi. Ukoliko se bavite bilo kakvim obimnijim radom, ova opcija će vam biti preko potrebna.

Pohvale upućujemo i za komentare. Opcija jednostavno nazvana Comment nudi ubacivanje komentara van teksta, a radi na jedan klik. Opet, oni koji rade u timu ili moraju da čitaju i daju zabeleške o radu znaju koliko je ovo zgodno.

Kada su u pitanju opcije kao što su su ubacivanje fotografija ili geometrijskih oblika, kao i ukrašavanje teksta, ni tu nemamo zamerki, pronašli smo sve što nam je trebalo, a opcije su sve samo ne skromne. Ono što nam se najviše dopalo u radu sa ovim programom je što su autori uspeli da zadrže raznolikost i brojnost opcija s jedne strane, ali i vrlo uredan i pregledan interfejs s druge. Svaka opcija koju bismo potražili bila je na vidnom mestu, a čak i ako je ikonica bila nešto sitnija, bila je smeštena na vrlo logičnom mestu pa je nije bilo teško pronaći. Jedina zamerka na interfejsu je to što na prvi pogled deluje sterilno i prazno, tako da u samom početku ne uliva previše poverenja kada su opcije u pitanju. Međutim, verujte nam na reč, to je samo pogrešan prvi utisak.

Drugi član ovog paketa je PlanMaker, koji je stručnjak za tabele. Ovde je interfejs nešto bogatiji jer praktično sadrži sve opcije iz TextMakera, plus sve one koje su neophodne za rad sa tabelama i podacima u njima. Opet, ukoliko ste vični radu u tabelama, nećete imati problema da se snađete, a mnoge ponekad sakrivene opcije su jasno vidljive i lako dostupne. Formule su, na primer, podeljene u nekoliko grupa kako biste se lakše snašli kada su vam potrebne, a kreiranje grafikona na osnovu podataka iz tabele koju imate je vrlo slično bratskim programima. Ovde smo, istina, očekivali nešto više opcija, ali realno nemamo se previše na šta žaliti. Grafikoni se prave lako i brzo, a sam program ne dobija na glomaznosti upotrebom ovih opcija.

Poslednji, ali ne i manje važan, jeste Presentations i služi, gle čuda, za pravljenje prezentacija. Interfejs je elegantno uređen sa prepoznatljivim preview barom s leve strane, koji vam pruža uvid u sve prethodno napravljene slajdove, a najveći deo radne površine zauzima onaj na kojem trenutno radite. Postoji nekoliko modela kako možete iskombinovati naslov i tekst koji treba da budu na slajdu, a osim ove rudimentarne mogućnosti tu su ubacivanje slika, animacija, prelaza i slično. Paneli za uređivanje ubačenih fotografija, ali i animacija, opremljeni su mnogo bolje nego što smo očekivali. Obično bismo ubacivali gotovu sliku sa minimalnom doradom unutar programa za prezentaciju, ali ovde je moguće doraditi i boju i kontrast i zasićenost, pa čak ubaciti i 3D efekat ako za to imate potrebe. Slična situacija je i sa animacijama. Za uređivanje animacija postoji poseban panel s desne strane koji vam omogućava da uređujete vrstu animacije, dužinu i da vremenski uklapate elemente.

Posebno treba istaći da je ova verzija paketa potpuno kompatibilna sa Microsoft Office parnjacima tako da nećete imati problema sa otvaranjem i editovanjem fajlova nastalim u tom office paketu, ali ni sa onima nastalim u novijim verzijama Libre i OpenOffice paketima. Isto tako, i oni koji koriste pomenute pakete moći će nesmetano da koriste vaše fajlove. Uopšte uzevši, zadovoljni smo onim što ovaj paket nudi, pa ga iz svih navedenih razloga preporučujemo i vama.

Gordana RADOVIĆ

 
Magix Fastcut 3.0 Plus Edition
Microsoft Visual Studio Code 1.36.1
SoftMaker FreeOffice 2018
Šta mislite o ovom tekstu?
Nero BackItUp 2019
Abelssoft Photastic 19
Waterfox 56.2
Ashampoo PDF Pro 2.0.3
Video Detailer
AVS Media Player 5.1.2
IObit Smart Defrag 6.3 Pro
Glary Disk Cleaner 5.0
GiliSoft Private Disk 8.0
Greece
NewFileTime 3.63
Capture2Text 4.6.1
Nimbus 8.9.1
SoundFixer
System Font Bold
Pichon 7.4.4
Studio

Tip:
office paket
Potrebno:
Windows, Linux, macOS
Veličina:
199 MB
Cena:
besplatno
Adresa:
www .freeoffice .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera