TEST RUN<>
072019<><>

Opera GX Early Access

Gejmerska Opera

Zbog čega toliko volimo Operu? Jednostavno – zbog svega! U pitanju je projekat koji je svoj život počeo još davne 1994. godine i to kao svojevrsni eksperiment norveške telekomunikacione kompanije Telenor. Opera Software formira se naredne godine i odvaja se od matične kompanije, dok se prvi internet browser pod ovim imenom na tržištu pojavljuje 1996. godine i to u verziji 2.10. Sedam godina kasnije, 2003. godine, Opera prelazi na sopstveni engine – Presto, i na njemu ostaje sve do sredine 2013. godine, kada prelazi na Blink.

U tom momentu verni korisnici Opere doživeli su kolektivni nervni slom i naprosto su besneli po forumima. Mišljenje koje je preovladavalo je da je sve ono dobro što je učinjeno u prošlosti palo u vodu zbog priklanjanja Googleovom „koncorzijumu”. A tih dobrih stvari tokom godina nakupilo se ihahaj: izdavanje komandi mišem, famozni Speed Dial, surfovanje u tabovima, ponovno otvaranje slučajno zatvorenih tabova, pop-up bloker, anonimno surfovanje... Opera je jednostavno bila svetionik u magli i godinama je pokazivala put kojim bi svi ostali browseri trebalo da brode.

Iako je bojazan bila opravdana, Opera tokom godina nije izgubila ništa od svoje prvobitne originalnosti. Browser se svojim izgledom i dalje razlikuje od najbližih takmaca, dok autori ne prestaju da nas iznenađuju inovacijama. Jedna od njih je i inkorporiranje kripto novčanika u program, ali i izdavanje standalone verzije browsera koja je programerima poslužila kao svojevrsni koncept za prikazivanje korisnicima kako bi browser budućnosti trebalo da izgleda – Opera Neon. Dakle, Opera ne samo da nije izgubila svoju originalnost i prepoznatljivost, već nastavlja da raste i da se grana. Nova grana primećena je sredinom juna i na njoj je pisalo Opera GX...

U pitanju je prvi internet browser namenjen gejmerima! Krasi ga minimalistički upravljački interfejs, obojen u svega tri nijanse: osnova je crna, komandne ikonice predstavljene su crvenim konturama, dok je tekst bele boje. Crvena boja smatra se tematskom i korisnik može da je menja, baš kao i pozadine na Speed Dialu (dobija se set sci-fi slika). Inače, pločice koje služe kao prečice do omiljenih sajtova su animirane i tu je moguće odabrati jedan od tri načina za njihovo „mreškanje”. Opera GX proizvodi i zvuke, što je svakako neuobičajena mogućnost.

Što se ostalih stvari tiče, Opera GX „vuče” funkcije od svoje starije sestre pa se tako među opcijama nalazi i VPN klijent, pop-up bloker, kripto novčanik, tu je i podrška za My Flow, što znači da odmah pošto se budete snašli sa novim UI-jem osećaćete se kao kod kuće. Naravno, Opera GX može i da „čupa” screenshotove bez instalacije third party dodataka, dok s druge strane (ali bukvalno) nudi i pristup najčešće korišćenim opcijama preko vertikalnog sidebara postavljenog uz levu ivicu ekrana. Sve ovo nije čudno ako se zna da je Opera GX zasnovana na Operi 60 i sa njom deli veći deo upravljačkog koda.

Stvar koju ćete među prvima primetiti je ikonica kontrolera odmah do Opera tastera, odnosno ispred svih otvorenih tabova. Ovde se krije GX Corner, svojevrsni news agregator na kojem se, po defaultu, izlistavaju najnovije vesti vezane za igračku zajednicu. Program „povlači” informacije sa gotovo svih eminentnih igračkih sajtova, što je u zaglavlju svake vesti eksplicitno navedeno. Trenutno, vesti nije moguće filtrirati, ali je umesto toga moguće odabrati jezik na kojem želite da se one „ispisuju”. Nažalost, našeg jezika nema među podržanima. Inače, news agregator „povlači” vesti iz tri različite oblasti: Gaming, Entertainment i Technology, koje po volji možete da uključujete/isključujete, odnosno da ih kombinujete. Pri samom vrhu ekrana, GX Corner korisnika obaveštava o novim i igrama koje će se uskoro pojaviti na rafovima prodavnica, a spisak može da se sortira na osnovu igračke platforme: Windows, Linux, macOS, PlayStation i Xbox One. Primećujete da za sada nema Nintendoa...

Sledeća veoma važna stvar je ugrađena podrška za servis Twitch kojem se pristupa preko ikonice na sidebaru. To nije kraj kada su integracije u pitanju pa su na meniju još Facebook Messenger, WhatsApp, Telegram i VK. Twitch je u potpunosti integrisan, o čemu svedoči i komandna ikonica u stilu novog UI-ja, dok sa ostalim servisima stvar još uvek nije ispeglana do kraja, tako da na sidebaru odudaraju od ostatka sadržaja. Inače, prva opcija u sidebaru je GX Control i ona je možda i najveći perk koji stiže sa Operom GX. U pitanju je svojevrsni komandni centar iz kojeg korisnik podešava ponašanje browsera u odnosu na sistemske resurse. Na raspolaganju su dve funkcije: RAM Limiter i CPU Limiter. Koristite ih da biste browseru „rekli” preko kojih vrednosti ne sme da pređe kada je potrošnja radne memorije i procesorskog vremena u pitanju. Kontrola preko koje podešavate vrednosti nije preterano precizna i dozvoljava skokovite promene – na primer, potrošnju memorije možete da postavite na 4, 8, 12 ili 16 gigabajta (ukoliko imate 16 gigabajta RAM), dok zauzeće procesora može da ide do 25, 50, 75 ili 100 procenata. Ništa između! Potrošnja resursa prati se u realnom vremenu, preko analognih „cajgera”.

Zlobnici će reći da je Opera GX samo još jedan pokušaj da se od trenutno popularne „teme” izvuče dodatna korist. Tu donekle ima istine, pošto se u ovom momentu program u velikoj meri oslanja na klasičnu Operu, ali ne vidimo razloga da to ne bude tako. S druge strane, broj uključenih gejmerskih funkcija je za sada mali i pitanje je koliko su korisne na kraju dana. Videćemo kako će se situacija razvijati, naročito što je Opera GX u početnoj fazi razvoja koja tek nagoveštava obrise gotovog proizvoda.

Vladimir PISODOROV

 
Windows 10 May 2019 Update
Redream 1.3.1, Dolphin 5.0, PCSX2 1.4.0, RPCS3 0.0.6 Alpha
Serif Affinity Publisher Beta
Opera GX Early Access
Šta mislite o ovom tekstu?
PC Reviver 3.7
ScreenHunter 7.0 Pro
Inspire 3.0.2
Acrylic Liquid Paints Textures
Cartoonize Painter 1.4.1
Bzzt! Image Editor 1.2.4
Disable WebRTC
Ginger Page 2.0.7
Unit Converter
Moo0 Audio Recorder 1.48
Swirl Textures Collection

Tip:
internet browser
Potrebno:
Windows
Veličina:
200,92 MB
Cena:
besplatno
Adresa:
www .opera .com /gx#start
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera