TEST DRIVE<>
072019<><>

Gembird NP-SW5-02 i NP-SWG5-001

Povoljni razvodnici

Za potrebe najosnovnijeg proširivanja lokalne mreže putem LAN-a obično se koriste mali neupravljivi svičevi koje možemo svrstati u kategoriju „ubodi i zaboravi” (plug & forget) uređaja. Razlike između njih postoje i ogledaju se u broju portova, protoku, ali suština je ista. Sa njima je moguće povezati par računara i zaboraviti da postoje. Jedan par takvih svičeva smo dobili od holandske firme Gembird, sa čijim proizvodima se u poslednje vreme često srećemo. Kvalitet njihovih proizvoda nije vrhunski, ali oni rade ono za šta su namenjeni. Pritom je cena i više nego prihvatljiva.

Pod oznakom NP-SW5-02 imamo petoportni LAN svič, izuzetno malih dimenzija. Malena kutija, manja od paklice cigareta, nije predviđena za fiksnu montažu šrafovima, a jedno od rešenja bi mogla biti obostrano lepljiva traka, jer ovako male i lagane kutije neće stajati tamo gde smo ih mi postavili, već tamo gde će ih odgurnuti kruti LAN kablovi. Uz svič stiže adapter za napajanje, a DC priključak je sa strane uređaja. Pet LAN portova su obeleženi brojevima i svi su 10/100-megabitni. RJ45 port ima samo četiri pina (RX+, RX-, TX+ i TX-), a za namenu uređaja više i ne treba. Sa gornje strane plastičnog mat crnog kućišta imamo power LED i po jednu LED za svaki port. Gembird je ovde implementirao samo osnovne funkcije. Na svim portovima imamo full/half duplex modove i auto negotiation, a takođe svi portovi imaju podršku za Auto-MDI/MDI-X funkcije, što će reći da će svič bez problema raditi sa bilo kojim LAN kablom.

Sa oznakom NP-SWG5-001 stiže petoportni gigabitni LAN svič. Uređaj je malo većih dimenzija od prethodno opisanog, sa blago reljefnom površinom. Gembird je ostavio mogućnost da se kućište pričvrsti šrafovima uz neku ravnu površinu. Adapter napajanja je tu, a DC priključak na kućištu je ovog puta u nastavku punih gigabitnih portova. Na svim portovima je u upotrebi svih osam pinova. Za razliku od megabitnog sviča NP-SW5-02, kod ovog su portovi okrenuti tako da je „žabica” priključka LAN kabla sa donje strane, što je malo nepraktično ako je svič pričvršćen za neku podlogu. Sa gornje strane je „power” LED i po jedan LED za svaki port. Kod ovog gigabitnog sviča su prisutne sve funkcije kao i kod megabitnog.

Prema šturim informacijama proizvođača, jedino što znamo je da je za rad gigabitnog sviča zadužen Realtekov čip, dok za stomegabitni nema podataka. Takođe, u oba slučaja nema podataka o svičing kapacitetu ili o bilo kojim drugim podacima vezanim za svičing. Ovo nas navodi na pomisao da je u pitanju čist prosek za ovaj cenovni rang, ako je i to.

U radu su se svičevi ponašali očekivano. Nismo nezadovoljni jer znamo da nisu namenjeni za neka zahtevna scenarija. Za kućnu varijantu, pa čak i za manje zahtevna poslovna okruženja mogu biti sasvim solidno rešenje, ali od ovih svičeva ne treba očekivati previše. Oni i jesu namenjeni da se povežu i da rade svoj posao, a da mi u međuvremenu zaboravimo i da postoje.

Dejan PETROVIĆ

 
Sapphire Nitro+ Radeon RX 590 AMD 50th Gold Edition
MSI GeForce RTX 2060 Gaming Z 6G
Antec GX202 i P5
Adata Ultimate SU630
Acer Aspire A515-52G-39TW
Gigabyte Aorus KD25F
Epson EcoTank M2140
HP Neverstop Laser Wireless MFP 1200w
Sony WH-1000XM3
Xwave R19 Bluetooth receiver
Adata HV320
Samsung QE65Q80R
LG OLED55C9PLA
Edifier M3600D
Ryze Tello Iron Man Edition
Xiaomi M365
Tenda AC10U
Gembird NP-SW5-02 i NP-SWG5-001
Šta mislite o ovom tekstu?

Gembird NP-SW5-02
Osnovno:
5 x 10/100 LAN portova
Dimenzije i masa:
81 × 48 × 21 mm, 48 g

Gembird NP-SWG5-001
Osnovno:
5 x 10/100/1000 LAN portova
Dimenzije i masa:
100 × 70 × 25 mm, 72 g
Ostalo (oba modela):
Full/half duplex modes and auto-negotiation, Auto-MDI/MDI-X function
Proizvođač:
Gembird
Kontakt:
Gembird
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera