TEST PLAY<>
072019<><>

Team Sonic Racing

Nije nikakvo čudo zašto su se u Segi odlučili da razvoj najnovijeg spin-offa Sonic serijala prepuste kompaniji Sumo Digital. Team Sonic Racing je trkačka igra, a pomenuta firma iz Šefilda ima bogato iskustvo u ovoj oblasti. Pored toga, Sumo Digital radio je i na prethodne dve igre iz serijala sa sličnom tematikom: Sonic & Sega All-Star Racing i Sonic & All-Star Racing Transformed, što znači da su stvoreni svi potrebni uslovi za novi hit. Team Sonic Racing se, baš kao i pomenuti dvojac, oslanja na trke kartinga, to jest modifikovanih sportskih automobila kratkog osovinskog rastojanja i malih gabarita. Na meniju je i 15 likova iz Sonic univerzuma, a kao što iz naziva može da se zaključi, ovog puta radi se o timskom takmičenju.

Team Sonic Racing se oslanja na trke kartinga, to jest modifikovanih sportskih automobila kratkog osovinskog rastojanja i malih gabarita.

Dodon Pa, misteriozni vanzemaljac, Sonicu i njegovim drugarima ponudio je da učestvuju u intergalaktičkom šampionatu bolida koje je sam osmislio. Pobednik takmičenja dobija pravo da zadrži automobil koji je vozio i sve na prvi pogled deluje glamurozno i vrhunski organizovano. Međutim, drugari brzo iskazuju bojazan da se iza svega nalazi zli plan doktora Eggmana i da je Dodon Pa samo njegova marioneta. Stvari su u praksi zapravo drugačije i nedugo posle starta šampionata Sonicov nemesis kidnapuje simpatičnog tanukija koji biva primoran da radi za ostvarenje njegovih ciljeva. Družina je ujedinjena u mišljenju da treba da mu pomognu i jednom za svagda stanu na put izopačenom doktoru...

Možda tako nešto nismo očekivali, ali Team Sonic Racing sadrži single player kampanju putem koje se prati „odmotavanje” pomenute priče. To je zapravo samo predjelo za ono što sledi, s obzirom na to da je kampanja svojevrsni tutorijal za okršaje koji vas očekuju u multiplayer režimu igranja. Naime, sve se vrti oko tročlanih timova koji pobedu na stazi ostvaruju kooperacijom. U timu ne postoji „Ja” i sa kolegama mora da se blisko sarađuje kako bi se potukli protivnici. Borite se protiv tri tima, što znači da na stazi ukupno ima 12 ljutih vozača. Malo skretanje sa teme, Team Sonic Racing osim online okršaja (do 12 ljudskih igrača) nudi i lokalni multiplayer (do četiri ljudska igrača). No, da vidimo kako su autori zamislili pomenutu „kooperaciju”.

Tokom kampanje još jednom sprečavate zli plan doktora Eggmana, ali sve to je zapravo svojevrsni tutorijal za okršaje koji vas očekuju u multiplayer režimu igranja.

Prva stvar koju ćete primetiti je da iza timskog kolege koji se nalazi ispred vas na stazi ostaje zlatni trag na podlozi. Ukoliko budete vozili po njemu, stvoriće se efekat praćke koji koristite da se iz zavetrine „ispalite” brzinom munje. Isto tako, ukoliko se neko od saboraca nađe u problemu, možete da mu priđete i pomognete, a posebnu pažnju treba obratiti na power-upove koji se u igri nazivaju Wispovi. Začkoljica je u tome što nikada ne znate koji ćete Wisp zaslužiti nakon što pokupite power-up „pilulicu”. Poboljšanja bivaju dodeljena po principu slučajnog izbora, pa umesto navođenih raketa, možda izvučete običan boost brzine ili mogućnost da sa zadnjeg dela automobila na stazu izbacite prepreku. Između članova tima, poboljšanja mogu da se prosleđuju i dovoljno je da jedan od njih zatraži poboljšanje da bi neko iz tima odgovorio i do njega prosledio ono što ima na lageru. Uspešna kooperacija dovodi do punjenja Ultimate skale koja na određeno vreme aktivira nitro punjače i omogućava veću brzinu kretanja, ali i neranjivost. Ukoliko tada budete naletali na protivnike i bukvalno se sudarali sa njima, dužina trajanja efekta će se produžiti. Inače, pobeda ne mora nužno da bude povezana sa najvišim mestom na pobedničkom postolju i od vas će se tražiti da timski „presečete” liniju cilja ili da pokažete najveću efikasnost tokom trke. Efikasnost se računa tako što se sabiraju svi „timski potezi” koje ste tokom trke preduzeli.

Zanimljivo je da igrom defiluje svega 15 različitih vozača i da je to jedna od njenih mana (s druge strane, na raspolaganju je čak 21 staza). Automobili su podeljeni u tri kategorije od kojih zavise njihove „specijalne moći”. Tako, „snagaši” prolaze kroz prepreke bez gubitka brzine, sa „brzincima” niko ne može da se meri na pravcima, dok „tehničari” imaju osobinu da privlače zlatno prstenje koje se nalaze na stazi i njima se najlakše upravlja. Podržano je i „šminkanje” automobila, ali i tweakovanje njihovih performansi, koje direktno utiče na brzinu, upravljivost, odbrambene mogućnosti i boost karakteristike. Osim što donose kombinaciju različitih podloga, na stazama se nalaze i račvanja, rollercoasteri, skakaonice, platforme, te naročiti segmenti koji donose kratkotrajno ubrzanje kada se preko njih pređe. Nemojte da se iznenadite kada vam se na putu budu našle džinovske krabe, električni krakeni, rotacione testere...

Zanimljivo je da igrom defiluje svega 15 različitih vozača, dok nam je, s druge strane, na raspolaganju čak 21 staza.

Za fizički model imamo samo reči hvale i možemo da kažemo da je u pitanju odličan arkadni komplement. Dok žarite stazom pod punim gasom, pritiskanje i držanje tastera ’L2’ ubacuje vas u drift koji služi da krivine savladavate bez gubitka brzine. Automobili su startni i brzi kao sam đavo, pa se akcija odvija frenetičnim tempom, što je i bio cilj autora. S obzirom na to da se radnja odvija na sedam različitih lokacija (sve su iz prethodnih Sonic igara), okoliš je raznovrstan, a staze maštovite i grafički jako lepo dočarane. Mali minus predstavljaju međuscene između trka koje su urađene u pojednostavljenom stripskom maniru, ali ako ništa drugo, barem su dijalozi podvučeni voiceoverom. To da igra naginje ka arkadnom žanru ogleda se i u činjenici da je za vreme skokova moguće izvoditi jednostavne trikove „masiranjem” desne pečurkice na kontroleru.

Vladimir PISODOROV

 
Steel Division II
Vambrace: Cold Soul
The Sinking City
Druidstone: The Secret of the Menhir Forest
My Friend Pedro
Dark Future: Red Blood State
Octopath Traveler
Assetto Corsa Competizione
Void Bastards
They are Billions vs Conan Unconquered
Bloodstained: Ritual of the Night
Warhammer: Chaosbane
Close to the Sun
Draugen
MotoGP 19
Battletech: Urban Warfare
Dauntless
Irony Curtain: From Matryoshka with Love
Pathologic 2
Dark Devotion
Team Sonic Racing
Šta mislite o ovom tekstu?
Gato Roboto
Blood & Truth
Stellaris: Ancient Relics Story Pack
Beat Saber

Platforma:
PlayStation 4, Xbox One, Switch, PC
Veličina:
13,99 GB
Adresa:
www .sonicthehedgehog .com /teamsonicracing
Kontakt:
ComputerLand

79
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjutera



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera