TEST DRIVE<>
062019<><>

Iiyama ProLite T2454MSC

Lagani dodir

Viđali smo razne varijante monitora sa ekranima osetljivim na dodir. Većina proizvođača pokušava da napravi postolje koje će omogućiti da se monitor koristi i u uobičajenom položaju, ali i nagnuto (kao govornica/katedra) ili potpuno horizontalno. Iiyama je ovaj problem rešila tako što postolje ima dva zgloba: gornji omogućava naginjanje ekrana od -5 do 90 stepeni, dok donji zglob spušta nogu postolja prema korisniku tako da je, u krajnjem horizontalnom položaju, površina ekrana oko 12 centimetara od stola.

Postolje je stabilno i čvrsto a kvalitetna plastika upotrebljena je i za ostatak kućišta. Monitor je kompletno mat crne boje, sem kvadratne stope postolja koja ima teksturu i iz nekog razloga je oivičena sjajnom plastikom. Očigledno se neko u dizajnerskom studiju Iiyame malko zaigrao. Tasteri za upravljanje podešavanjima monitora nalaze se na poleđini, blizu sredine desne ivice, tako da su pod prstima kada „potapšete” monitor po desnom boku. Izbočina na sredini zadnje strane, koja sadrži svu „pamet” ima konektore da donjoj strani, a zvučnike na gornjoj(?). To nam je veoma čudno i valjda bi trebalo da bude obrnuto, jer ako ekran spustite u horizontalni položaj, donja i gornja strana postaju prednja i zadnja, tako da su tada kablovi okrenuti ka vama, a zvučnici „biju” na drugoj strani monitora, od vas.

Ivice oko ekrana (sem donje) su uske svega četiri-pet milimetara, što govori da je upotrebljen moderan panel koji može da se smesti u kompaktno kućište. Panel je IPS tipa i veoma dobrih karakteristika za jedan klasični, osmobitni panel. Raspon boja je dobar, lepo sa razlikuju „najcrnje” i „najbelje” sive nijanse i gradijenti su glatki. Pozadinsko osvetljenje ne prosijava previše i crna boja je prilično tamna. Ravnomernost osvetljenja po ćoškovima nije idealna, ali to se primećuje samo kada prikažete potpuno crnu sliku.

Podešavanja monitora su štura i jedino što ćete eventualno podešavati jeste odnos RGB komponenti boje, sa pripremljenim presetima za tipične primene (Standard, Sport, Movie, Game, Internet...).

Kao što znamo, starije verzije Windowsa ne koriste se tako lako pipkanjem po ekranu prstima, ali mogu da se koriste bilo kakve specijalizovane aplikacije koje podrazumevaju touch unos. Ovakav monitor nije za svakoga i najčešća asocijacija su poslovna primena: info terminal, kasa u prodavnici, prijavljivanje na ulazu u neku instituciju... Mogućnost korišćenja u vertikalnom, kosom i horizontalnom položaju preporučuje ga takođe za univerzalnu kućnu primenu, za crtanje i jednostavne igre za malu decu, lagano surfovanje „s nogu” i slične primene.

Tihomir STANČEVIĆ

 
Gigabyte GeForce GTX 1650 Gaming OC 4G, MSI GeForce GTX 1650 Gaming X 4G, MSI GeForce GTX 1650 Ventus XS 4G OC
Chieftec GP-02B-OP Stallion II, ThermalTake Versa C23 TG, Inter-Tech K1, Inter-Tech CXC2, Inter-Tech C-III Saphire
Intenso M.2 High 120GB, High 240GB, Top 128GB i Top 512GB
Dell SE2719H
Iiyama ProLite T2454MSC
Šta mislite o ovom tekstu?
HP Omen X 2S
Vivax Imago LED TV 49UHD96T2S2SM
Denver SCO-65210
Microlab T10
Edifier MP80, MP700 i R1280DB
Nikon Coolpix P900
Kata NGPH001 National Geographic
Denver SW-450
TP-Link TL-SG116E
Mikrotik hAP ac2, cAP ac i cAP lite

Osnovno:
23,8 inča (60,5 cm), 1920 x 1080 px, 16:9, IPS, 8 bita, 60 Hz, antiglare, 10-point projective capacitative touch
Priključci:
HDMI 1.4, VGA, 2 × USB (hab)
Ostalo:
kontrast 1.000:1, osvetljaj 250 cd/m2, vreme odziva 4 ms, uglovi vidljivosti 178°/178°, postolje sa dva zgloba za podešavanje nagiba od vertikalnog do horizontalnog, zvučnici 2 × 2 W, VESA 100 kačenje
Proizvođač:
Iiyama
Kontakt:
Asbis
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera