TEST RUN<>
052019<><>

Final Draft 11

Digitalni scenarista

Oduvek ste maštali da postanete deo filmske industrije? Možda sebe niste zamišljali u nekoj od glavnih uloga u filmu, ali imate dar za pisanje? Još ako imate i sjajnu ideju za likove, zaplet i rasplet, eto načina da ostvarite svoje snove i vidite svoj tekst pretočen u film. Ipak, da biste sve to ostvarili, morate poznavati oruđe zanata. Jedan način da se upoznate sa načinom pisanja scenarija za film je i da koristite program za pisanje, ali onaj koji je specijalizovan upravo za pisanje filmskih scenarija. Final Draft nismo slučajno odabrali za vas. Upravo ovaj program koriste velika i poznata imena kakva su Džejms Kameron, Tom Henks, Nia Vardalos i Edvard Norton. Ako su oni zadovoljni ovim programom, onda smo zaključili da treba da ga predstavimo i vama.

Pre svega, program nije mnogo „težak”, radi lako na bilo kojoj mašini i stabilan je. Tako nešto je i očekivano ako uzmemo u obzir da je ovo u principu program za obradu teksta, ali sem pukog pisanja nudi mnogo više. Interfejs možemo da poredimo sa onim koji ima, recimo, Word. Možemo ih porediti po tome kako su sve alatke i opcije smeštene u gornji deo ekrana i grupisane na sličan ili gotovo isti način. Međutim, kada su dostupne alatke u pitanju, mogućnosti se poprilično razlikuju jer dostupne alatke imaju potpuno drugačije prioritete.

Final Draft ima osnovne alatke gde uređujete font i uključujete proveru pravopisa, zatim na isti način otvarate, pišete i čuvate svoj dokument ili importujete šablone. Ipak, ono što ovaj program izdvaja od običnih editora teksta su alatke koje pomažu scenaristima da se snađu i da brže pišu scenario. Jedna od takvih alatki je poseban prozor koji analizira koliko scena postoji u vašem budućem filmu ili epizodi serije, koliko likova učestvuje u čitavom filmu, koliko se koji od likova pojavljuje i koliko koji od njih učestvuje u dijalogu. Možete da vodite beleške o svakom liku i šta se sa njim događa u odabranoj sceni. Ovde se takođe pruža mogućnost da brzo prelazite sa jedne scene na drugu, da filtrirate, recimo, samo akcione scene i slično. Ukratko, ovo je mesto za lične zabeleške autora o likovima i scenama koje su podjednako važne kao i sam scenario, ali nisu deo scenarija.

Prozor u kome ćete verovatno provoditi mnogo vremena je Beat Board. To je praktično tabla na koju možete da „kačite” sve svoje zamisli, sve ideje, sve one sitnice i detalje koje ne želite da zaboravite. Te zabeleške mogu da sadrže čak i slike, pa tako tabla koja je zamišljena da vam pomogne da vizuelno organizujete zamisli može da postane još prijemčivija. Ovde možete da beležite važne momente u priči, inspiracije i slike, a onda one koji su povezani možete da obojite istom bojom kako biste znali da čine neku celinu.

Kada je u pitanju tok pisanja, Final Draft olakšava proces time što je uređivanje, u vidu „paginacije”, formatiranja strana i ostalih detalja koji moraju biti u skladu sa pravilima ove industrije, već obavljeno i vaše je samo da pišete. Postoji više standarda po kojima se scenariji uređuju i formatiraju, a Final Draft je po defaultu podešen na klasičan, američki stil pisanja. Međutim, kako to nije jedini stil pisanja, postoji čitav niz drugih standarda koje možete lako da importujete odmah po instalaciji.

Još jedno sjajno pomagalo u ovom programu su templatei. Final Draft vam u samom startu nudi povelik broj koji su odličan način da se upoznate sa ovim zanatom. Tu možete pronaći okvire za epizode serija za koje ste sigurno čuli: CSI, House of Cards ili True Blood ili, recimo, klasičan template za sitkom koji je ograničen na pola sata po epizodi. Iz ovih šablona ili kostura možete mnogo da naučite ili vam mogu poslužiti da vežbate ili ostvarite svoj san i napišete epizodu vaše omiljene serije. Ako ne koristite šablone, već sami pišete svoj originalni scenario, pomoći će vam Smart Type prozor. To je maleni prozor koji se pojavljuje u toku pisanja, ali samo ako ga pozovete pritiskom na ’Enter’. Smart Type „poznaje” pravila pisanja svake scene, pa tako zna i koje sugestije da vam iznese u zavisnosti od toga gde ste i šta pišete u tom trenutku.

Upozorićemo vas na jednu pomalo neprijatnu stvar kada je trial period u pitanju. Na sajtu tvoraca ovog programa piše da je dostupan probni period od 30 dana. Priznaćete da je ovo i više nego dovoljno da se program isproba, pa čak možda i da se napiše ceo scenario ukoliko imate razrađenu ideju u glavi. Međutim, do tih 30 dana uopšte nije lako doći jer morate da imate broj računa (a mi još uvek nismo sigurni kako se do njega dolazi, a da ne kupite softver). Doduše, kreatori su razvili nešto što se zove Reader Mode, koji vam je dostupan odmah i zauvek. Međutim, taj Reader Mode je krajnje restriktivan jer vam uopšte ne dozvoljava pisanje i kreiranje timelinea i konstruisanje priče, već samo možete da čitate već postojeće ili gotove priče i fajlove.

Od mana koje smo primetili navešćemo samo da Final Draft podržava jako malo tipova fajlova. Sem ekstenzija koje su karakteristične upravo za Final Draft, a nove i stare se unekoliko razlikuju, ovaj program prilikom importa prepoznaje još samo TXT fajlove i RTF komplemente. Tako da, ukoliko ste ranije nešto pisali u Wordu ili materijal imate u PDF-u – zaboravite! Jednostavno ne može da se importuje, a ako ga prebacite u TXT, izgubićete formatiranje. Kada je u pitanju eksport, tu je PDF podržan pa nećete morati da brinete da li će primalac scenarija moći da pročita, a da se formatiranje ne izgubi.

Da zaključimo, ovaj program je ispunio naša očekivanja i uistinu se pokazao kao odlično pomagalo u pisanju scenarija za iskusne, ali i kao dobar učitelj za one sa manje iskustva. Lak za kompjuter, lak za korišćenje i naoružan mnogim načinima da vam olakša i ubrza pisanje. Sa svim ovim lako je preporučiti ovaj program, iako realno ima samo jednu namenu.

Gordana RADOVIĆ

 
Stella 6.0, Mesen 0.9.7, Kega Fusion 3.64, Turbo Engine 0.32, FB Alpha 0.2.97
Cudo Miner 0.17.1
Cloanto C64 Forever 8.0.8 Plus Edition
Dragonframe 4.1.6
Pixia 6.5
Final Draft 11
Šta mislite o ovom tekstu?
Maxon Cinebench 20
UUByte ISO Editor 4.5.5
Phototheca 2.9
Asmwsoft PC Optimizer 2019
PenguinProxy 0.2.9
AdNauseam 3.7
Junior Icon Editor 4.39
addLEDs 1.2
Jeans Text
Right Inbox 9.2
Task Coach 1.45
Jux 2.4
The Mini Collection

Tip:
editor teksta
Potrebno:
Windows, macOS
Veličina:
134 MB (trial)
Cena:
250 dolara, proba 30 dana
Adresa:
www .finaldraft .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera