INTERNET<>
052019<><>

.rs

Rebrendiran kabl

Supernova kao protivteža SBB-u – Jeftiniji roming u regionu – Uverenja na portalu Poreske uprave

Telekom Srbija je rešio da kupovinu više kablovskih operatera nastavi agresivnom kampanjom. Pre svega, svi kablovski operateri u njegovom vlasništvu su od početka aprila prisutni pod novim imenom „Supernova” (mojasupernova.rs). Najavljeno je više od 200 televizijskih kanala, od čega 50 u HD formatu, internet brzine i do 120 Mbit/s i pouzdana usluga fiksne telefonije. Naravno i promocija od šest meseci za jedan dinar za nove korisnike. Ujedno, na terenu se vodi borba za korisnike i pravo je čudo ukoliko nemate ugovornu obavezu sa svojim kablovskim operaterom a da vas nije neko posetio ili makar kontaktirao telefonom iz vašeg operatera ili konkurencije.

Britanski Vodafone dobio je dozvolu RATEL-a za obavljanje delatnosti elektronskih komunikacija u oblasti javnih komunikacionih mreža i usluga. Tako je Vodafone postao 34. operater optičkih mreža za transport u Srbiji i koristiće mrežu isključivo za tranzitni prenos optičkih signala kroz Srbiju.

Narodna banka Srbije dala je kompaniji Telekom Srbija dozvolu za izdavanje elektronskog novca. Do sada je tu dozvolu imalo samo privredno društvo iPay See d.o.o. iz Beograda.

Kompanija Vip mobile nedavno je izgradila svoju 2000. lokaciju sa baznim stanicama mobilne telefonije. Pokrivenost stanovništva Srbije brzom Vip LTE mrežom sada iznosi 97 procenata.

Kao što je i bilo najavljeno na Digitalnom samitu Zapadnog Balkana, koji je održan u Beogradu, potpisan je novi regionalni sporazum o romingu, koji će od prvog jula omogućiti znatno niže cene rominga. Pored Srbije, Crne Gore, Severne Makedonije i BiH, ovog puta Albanija se pridružila sporazumu.

Cene rominga će u prvoj fazi od prvog jula, biti smanjene za 27 odsto, a od prvog. jula 2021. godine se očekuje potpuno ukidanje rominga za Zapadni Balkan.

Prema sporazumu, cene za minut razgovora ne mogu biti veće od 22,4 dinara, cene poruke od sedam dinara, dok će maksimalna cena za prenos podataka biti 21,4 dinara, sve bez PDV-a.

Telekom Crne Gore je rešio da presavije tabak i tuži državu za odštetu zbog jeftinijeg rominga u periodu od 30. juna 2015. do osmog avgusta 2017. godine jer sporazum nije bio ratifikovan u skladu sa Ustavom države, što je potvrdio Upravni sud.

Poreska uprava jev od marta omogućila prijem zahteva i izdavanje poreskih uverenja o plaćenim poreskim obavezama preko portala ePorezi. Ta usluga će uštedeti vreme kako građanima, tako i privredi.

Agencija za privredne registre je od 15. aprila 2019. godine na svom sajtu omogućila dostupnost usluga boniteta sa podacima iz redovnih finansijskih izveštaja za 2018. godinu.

Stupanjem na snagu izmene Zakona o privrednim društvima od prvog oktobra 2018. godine praktično je ukinuto korišćenje pečata za privredne subjekte, ali i tokom pet meseci primene novog rešenja, građani i privrednici prijavili su 122 situacije u kojima im je pečat tražen, pokazala je analiza Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

Pored poslovnih banaka, nedoumice oko ukidanja obaveze upotrebe pečata najčešće su imali službenici pošta, MUP-a, telekomunikacionih kompanija, RFZO, PIO, carine i poreskih organa, navode u NALED-u.

Ipak, kako je u prva dva meseca pristiglo nešto više od 70 sličnih primedbi, evidentno je da broj prijava polako opada.

 
Problemi i dovitljivost CarGO-a u prethodnom periodu doveli su do neočekivanog poteza. Kompanija je dobila meru zabrane oglašavanja, kojom im se zabranjuje oglašavanje na televizijama, bilbordima, ledovima i ostalim reklamnim prostorima. Ovu meru donela je tržišna inspekcija Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija jer se, kako su naveli, reklamiranjem „podstiče korišćenje aplikacije CarGo preko koje se mogu ugovoriti usluge prevoza, koje, po svojim karakteristikama, odgovaraju taksi prevozu”, navodi se u saopštenju.

CarGo je pokušao da se obrati domaćim organima, između ostalih i REM-u, no kako to nije dalo rezultate, okrenuli su se Evropskoj komisiji. I dok kod kuće imaju velikih problema, nakon plasiranja svoje aplikacije u Cirihu, sada počinju sa radom i u Austriji. Za početak u Beču, a u planu je još osam gradova u Austriji. Očekuje se da se preko CarGO sistema zaposli oko dve hiljade ljudi, a kada je reč o korisnicima aplikacije, njih u Beču već ima deset hiljada, iako sistem tek počinje sa radom.

Dušan DINGARAC

 
Kako preživeti eServise u privredi
.rs
Šta mislite o ovom tekstu?
Zakonodavstvo i bezbednost
Algoritamska manipulacija videom
WWW vodič
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera