VREMENSKA MAŠINA<>
042019<><>

Lepe, mlade, a igraju CS!

Broj 115, april 1994.

Četvrtog marta osniva se Mosaic Communications, kompanija koja je jahala na čelu internet revolucije svojim legendarnim web browserima kao što su Mosaic i Netscape Navigator. Šestog aprila, predsednici Ruande i Burundija ginu kada njihov avion obara protivavionska raketa, a ova tragedija je poslužila kao inicijalna kapisla za početak genocida u Ruandi. Deset dana kasnije, na referendumu u Finskoj narod glasa za pristupanje Evropskoj uniji.

 
Tema aprilskog broja je CD revolucija, kojom se bavimo kroz seriju tekstova, kako teorijskih tako i praktičnih i analitičkih, predviđajući da doba multimedije samo što nije počelo. I pored potpune orijentacije na novi, uzbudljivi optički medijum, u broju se našlo mesta i za test internog 5,25 inčnog disk drajva kompanije Canon, interesantnog zbog tastera za izbacivanje kakav je bio uobičajen kod 3,5 inčnih drajvova.

Ovomesečni Svet igara je bogat naslovima kojih se sećaju samo hroničari i arhivatori. Suburban Commando, F-14 Fleet Defender, Star Wars Chess, SimFarm... Ova poslednja igra, simulacija farme kompanije Maxis, bila je toliko ispred svog vremena da je trebalo da prođe četvrt veka da bi njen koncept bio prihvaćen od strane neopranih narodnih masa. Farming Simulator, Stardew Valley i tona Facebook igara stoje na leđima tog giganta.

Broj 211, april 2002.

 
Trećeg aprila završava se suđenje kompaniji Microsoft – presuđeno je da su prekršili antitrust zakone nedozvoljenim metodama pritiska na konkurenciju. Četrnaestog aprila, Metallica podnosi tužbu protiv P2P sharing servisa Napster, što će eskalirati u globalni rat protiv takvih servisa i programa i dovesti do brže i efikasnije implementacije bittorenta u sharing zajednicama.

„Da li će kablovski internet rešiti sve naše telekomunikacione probleme?” U tekstu „Kabl za svakoga” bavimo se planovima domaćih internet provajdera, pre svega KDS-a, u njihovim naporima da broadbendizuju našu zemlju koja se još uvek puši od teškoća devedesetih.

 
Svet igara, sasvim solidan. Star Wars: Jedi Outcast – Jedi Knight II sa razlogom nosi seksi titulu igre meseca, a tu su i opisi Warlords Battlecry II, Star Trek: Bridge Commander, Incoming Forces... Pre sedamnaest godina, devojke i žene koje su se igrale na PC-u, pa još i organizovano takmičile u Counter-Strikeu, bile su prava retkost na globalnom planu, ali ne i u Srbiji! U tekstu naslovljenom „Lepe, mlade, a igraju se (pa gde to ima)” Aleksandar Ašković ima čast i privilegiju da priča sa nekoliko CS profesionalki. Gde su sad i šta rade, eto teme za neki sledeći broj!

Broj 271, april 2007.

Trećeg aprila, u intervjuu za britanski muzički magazin NME, Kit Ričards, gitarista Roling Stonsa, kategorički negira da je popušio prah svog kremiranog oca. Dvadeset četvrtog aprila, prva ekstrasolarna planeta koja orbitira svoju zvezdu u zoni pogodnoj za život (goldilocks zone), biva otkrivena u sistemu Gliese. Dan kasnije dešava se sahrana Borisa Jeljcina, prvog šefa države iz Rusije/SSSR-a nakon imperatora Aleksandra III (umro 1894), kome ruska pravoslavna crkva drži opelo.

 
„320 megabajta je dovoljno”, kaže Saša Uzelac u naslovu teksta u kome testira MSI-ev GeForce 8800, misleći na količinu video-memorije na grafičkoj kartici. Šta bi sada rekao? Imamo i mega-test monitora naslovljen sa „Pravougaonici i kvadrati”, što odražava aktuelnu tranziciju sa 4:3 na 16:9.

Srpski spektakl! Sa naslovne strane vrišti artwork za Genesis Rising: The Universal Crusade, domaću AAA igru u fazonu Homeworlda, za koju smo se nadali da će se probiti na zapadnim tržištima. Igra meseca je, ipak, S.T.A.L.K.E.R: Shadows of Chernobyl koji smo čekali kao ozebli sunce, ali koji je ipak malčice podbacio. Pišemo i o Test Drive Unlimited, Jade Empire za PC, Ghost Recon: Advanced Warfighter 2...

Miodrag KUZMANOVIĆ

 
 NOVE TEHNOLOGIJE
Leteći automobili

 TRŽIŠTE
Intel: superračunar Aurora i GPU

 NA LICU MESTA
Mobile World Congress 2019, Barselona

 KOMPJUTERI I FILM
Avengers: Endgame
Dumbo
Shazam!
Hellboy
Filmovi, ukratko

 VREMENSKA MAŠINA
Lepe, mlade, a igraju CS!
Šta mislite o ovom tekstu?

 PRST NA ČELO
Pravda za emancipovanog proizvođača
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera