TEST OF TIME<>
042019<><>

Time Pilot (’84)

U neku ruku Time Pilot (bit.ly/2ucdHRR, 29 KB) podseća na čuveni Asteroids – lovca kojim upravljate možete da rotirate oko sopstvene ose, ali se po dosezanju ivice ne pojavljujete na drugoj strani ekrana, već se prikaz skroluje. Za daleku 1982. godinu ovo je bio revolucionaran tehnički pomak u odnosu na naslove iz žanra, tim pre što igru krase izuzetno lepa, kolorna grafička rešenja i moćni zvuci eksplozija koji dominiraju zvučnicima. Dok gledate kako se igra „odmotava” na ekranu ne možete a da ne pomislite: „E, to je to, tako izgledaju arkadni klasici!”.

Izgleda da je vaš lovac stigao iz budućnosti, baš kao i vi, i to sa ciljem da spasete ostale vremenske vojnike koji ostadoše zarobljeni u raznim erama. Ukupno ih je pet, tako da se, redom, borite protiv dvokrilaca 1910. godine, jednokrilaca 1940. godine, helikoptera 1970. godine, da bi krešendo usledio 1982. i 2001. godine gde su vam oponenti, respektivno, supersonični avioni i leteći tanjiri. Svaka oblast donosi i drugačijeg bossa – na početku je to običan dirižabl, a na kraju alienski matični brod.

Iako je spasavanje palih saboraca glavni zadatak zašto ste poslati nazad kroz vreme, u praksi njihovo dovođenje na sigurno rezultuje isključivo uvećanjem bodovnog salda. Cilj je, zapravo, izdržati određeni vremenski period u svakoj eri, potom pronaći šefa oblasti i odvojiti ga od života. Tweakovanje karakteristika lovca nije na meniju, dok se upravljanje obavlja direkcionim tasterima (upravljačem) i samo jednim tasterom (za pucanje).

 
Osokoljeni uspehom igre na tržištu, Konamijevci 1984. godine izdaju nastavak pod ne baš inspirativnim imenom – Time Pilot ’84 (bit.ly/2HFHIkZ, 53 KB). Igra se u velikoj meri promenila, tako da više nema ništa od lociranja i spašavanja saboraca, čak ni zarad uvećavanja bodovnog salda. Isto tako, nema više jasno naznačene ere u kojoj se borite, pa je osećaj nekako sterilniji. S druge strane, lovac kojim upravljate daleko više podseća na svemirsku letelicu nego na „običan” avion. Novina su mete na zemlji, ali i ubacivanje sekundarnog tastera za pucanje. Naime, Time Pilot ’84 donosi dve vrste neprijatelja: metalne i nemetalne, i dok je ove druge moguće rešetati mitraljezima, metalni komplementi mogu da se unište samo navođenim raketama. Na raspolaganju ih imate neograničeno, a da biste ih uspešno koristili prethodno je potrebno da neprijatelja „uhvatite” u pravougaonik i tako raketi označite cilj. Pretpostavljate, napucavanje nemetalnih protivnika nije moguće navođenim projektilima.

Time Pilot ’84 donosi i poboljšanu grafiku i zvučne efekte, iako je i prethodnik bio sasvim dobar u tom departmentu. Na protivnicima, ali i okolišu, vidljivo je daleko više detalja, dok su eksplozije evidentno „masnije” nego prethodnog puta. Upravljanje je solidno, baš kao i prvog puta, gotovo da se ne oseća da se rotiranje lovca obavlja u koracima pošto je moguće njegovo usmeravanje u osam koraka. Igra nije dostigla slavu prethodnika...

Vladimir PISODOROV

 
Time Pilot (’84)
Šta mislite o ovom tekstu?
Suicide Strike
Gundhara
Champion of the Raj
Bangkok Knights

Platforma:
arkadni aparat
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjuteraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera