TEST RUN<>
032019<><>

Ashampoo Office 2018

Tročlani paket

Uvek smo otvoreni za nove ideje i nove programe. Volimo da vam predstavimo neko novo rešenje ili staro na neki novi način. Ili jednostavno rešenje koje će vas manje koštati. Ovom prilikom odabrali smo još jedan office paket koji se sastoji od tri člana i to baš ona koja se najčešće koriste u svakodnevnom radu. Razlika u odnosu na Microsoft Office je pre svega u tome što je jeftiniji, ali ipak nije besplatan, a razlika u odnosu na one besplatne je u tome što je kompatibilan sa Microsoftovim parnjacima.

Šta stvarno dobijate? Dobijate paket od tri programa: jedan za obradu teksta koji parira slavnom Wordu, jedan za tabele, izračunavanja i dijagrame koji nas nepogrešivo podseća na Excel i treći za pravljenje slajdova i prezentacija, na šta nam je svima prva asocijacija PowerPoint. I sve to, doduše na popustu, za 21 dolar! Možemo da se složimo da je ta cena ipak veća od nekih besplatnih opcija kakve su OpenOffice ili LibreOffice, ali ako ste probali znate kako je izluđujuće kad vam neko pošalje dokument koji možete da otvorite, ali se sve „razbije” i ne liči ni na šta. Upravo u toj niši, tvorci ovog paketa pronašli su priliku kreirajući realno jeftin softver koji je kompatibilan sa Microsoft Office paketom.

U zavisnosti od toga na šta ste navikli ili kako preferirate da radite, sva tri člana ovog paketa će vas još tokom instalacije pitati kakav interfejs želite. Da li želite da vam tema bude svetla ili tamna, a još bitnije je da li želite da interfejs potpuno liči na onaj u starom Wordu, recimo, ili ćete se opredeliti za Ribbon varijantu. Izgled interfejsa, naravno, možete i kasnije promeniti, ali u samom početku morate se opredeliti za jedan kako biste uopšte mogli da pokrenete program.

Prvi, koji je nazvan TextMaker, očigledno je softver za unos i obradu teksta i priznajemo da smo bili prilično zadovoljni već na prvi pogled. U zavisnosti koji layout ste odabrali, opcije i alatke će vam biti manje ili više vidljive, odnosno smeštene po padajućim menijima. Međutim, malo istražujući videli smo da se sve nalazi na očekivanim mestima, pa tako ako ste korisnik Worda, osetićete se kao kod svoje kuće. Pored osnovnih alatki za uređivanje teksta bili smo zadivljeni sa koliko mogućnosti je TextMaker opremljen. Pre svega, skrenuli bismo vam pažnju na Touch Mode. To je režim rada koji omogućava korisnicima sa uređajima koji imaju ekran osetljiv na dodir da u potpunosti nesmetano koriste sva tri programa. Zatim, tu su ostali elementi koje često nalazimo u dokumentima: treba vam da dodate sliku – nema problema, treba vam tabela – dodajte je praktično jednim klikom... Tabele ne samo da možete dodavati, već je TextMaker opremljen zavidnim brojem alatki za uređivanje njihovog sadržaja. Bilo da vam je potrebno da tabelu formatirate, dodate ili izbrišete koji red ili kolonu, TextMaker je spreman da vam izađe u susret. Ista stvar je i sa dodavanjem grafikona. Uz sve to, program deluje lagano i brzo. Nismo osetili da se mašina muči da ispuni zadatke, a za sve vreme testiranja program je bio stabilan. Kada je u pitanju pisanje naučnih radova, tvorci TextMakera kao da su mislili na ljude kojima se rad sastoji od navođenja izvora i referenci. Sve je vidljivo i lako dostupno, a moguće je napraviti i neke presettingse koje ćete koristiti kroz ceo dokument ili ga čak kasnije uvesti u novoformirane dokumente. Ukratko, ništa nam nije nedostajalo u radu već smo prisutnim bili prijatno iznenađeni.

Kada je u pitanju PlanMaker, kako je nazvan program koji nas podseća na Excel, sreli smo se sa istim opcijama oko interfejsa, ali i vrlo sličnim opcijama u interfejsu. To mislimo na deo koji se tiče teksta, ubacivanja slika i ucrtavanja linija/oblika, koje smo našli i u TextMakeru. Međutim, kada je u pitanju Data sekcija ili sekcija sa formulama i PlanMaker je uspeo da nas prijatno iznenadi brojem alatki. Formule su podeljene na finansijske, logičke, string formule, zatim one posvećene radu sa datumima ili statičke i matematičke. Svaka od pomenutih predstavlja grupu, a klikom na grupu biće vam predstavljeno pregršt formula koje su vam samo jednim klikom na raspolaganju. Kada je u pitanju izgled, bili smo zadivljeni brojem gotovih „uniformi” za tabele. Umesto da sami „šminkate” kolone i redove, odvajajući prvi red i kolonu, bakćući se sa debljinom linije, autori su za vas pripremili više gotovih opcija, koje uređuju celu tabelu i vizuelno je obogaćuju samo jednim klikom.

Da ne zapostavimo i program za prezentacije. Njegovo ime je Presentations i moramo priznati da nas je ovaj deo paketa nekako najmanje oduševio. Nećemo reći da bilo šta nije u redu i da nedostaje nešto od alatki koje smo očekivali, ali je izostao onaj wow efekat koji smo imali pri prvom susretu sa ostala dva programa. Činjenica je da su slajdovi tu, opcije za različite layoute takođe, a možda ima i poneki layout koji nismo tako često viđali. Na meniju su i gotove šeme boja koje možemo odabrati u paketu i, naravno, animacije koje određuju na koji način će se smenjivati slajdovi. Ipak, očekivali smo više dizajnerskih rešenja. Naravno da su tu gotove teme koje vam mogu rešiti i taj problem, tako da je krajnja presuda da je i ovaj program odličan, samo da smo mi očekivali mrvicu više jer nas je iskustvo sa prethodna dva programa malo razmazilo.

Za kraj možemo samo da vam preporučimo ovaj paket. Ukoliko ste u kontaktu sa ljudima koji koriste Microsoftove opcije, a iz bilo kog razloga ne želite i sami da se pretplatite na taj paket, Ashampoovo čedo je stvarno dobra zamena. Interfejs izgleda čak bolje od konkurencije, potpuno je kompatibilan sa njima, a opcije koje pruža će se postarati da vam nijedan sličan program ne nedostaje. Sva tri programa su ostavila dobar utisak na nas, tako da sada samo ostaje pitanje da li vi kao korisnik smatrate da je razrezani registracioni harač i dalje previše za office paket kada već postoje potpuno besplatne opcije.

Gordana RADOVIĆ

 
Altair32 3.34, AppleWin 1.28.1, Atari800Win PLus 4.1, (Win)VICE 3.3, Spectaculator 8.0, EightyOne 1.12, BeebEm 4.14, CaPriCe Forever 18.10, Galaxy Win 0.3, Orao.Net 0.7.0, Oricutron 0.9, Emma 02 1.29
Kodi 18
Kompas-3D 15.1
TunesKit Video Cutter 2.0
Ashampoo Office 2018
Šta mislite o ovom tekstu?
Opera 58
Atom 1.34
Movavi Photo Editor 5.7
Joyoshare Video Converter 2.0
QQPlayer 4.0.3
TuneFab DVD Ripper
Abelssoft WashAndGo 19
Midnight Lizard 10.2
Folder Changer 3.7.5
BatteryCare 0.9
vidIQ Vision 2.76
Warm Matte
SideSlide 4.3
Listen N Write 1.21
Watercolor Design Brushes

Tip:
office paket
Potrebno:
Windows
Veličina:
323 MB
Cena:
70 dolara
Adresa:
bit .ly /2GvkM8g
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera