TEST OF TIME<>
032019<><>

Gunbird 1 i 2

Izlazak Gunbirda (bit.ly/2TUhZbO, 4,3 MB) na tržište, septembra sada već daleke 1994. godine, zanimljiv je iz nekoliko razloga. Ovaj naslov, iako nije njihov prvi, proslaviće razvojni tim Psikyo, što će kasnije dovesti do ogromne potražnje za portovima za igračke konzole, pa čak i za PC. Iako je u pitanju manje-više klasična pucačka igra, Gunbird je okupan mešavinom steampunk i anime aroma, iako se ne oslanja ni na jedan poznati univerzum iz pomenutih miljea. Tu je i specifičan način na koji se prati priča, koji podrazumeva kratke međuscene na kraju nivoa i pre obračuna sa bossevima.

Zaplet se vrti oko igračeve potrage za delovima magičnog ogledala koje se, kako se čini, nalazi u rukama pirata okupljenih oko imena The Trump. Postoji sedam nivoa nakon čijeg kompletiranja ćete biti u prilici da poželite želju i potom još jednom obrnete igru – sami ili u kooperativnom režimu za dva igrača. Zanimljiv je i način odabira nivoa koji se obavlja po principu slučajnog izbora, pa tako postoji čak 20 različitih završetaka. To je svakako neuobičajeno kada je u pitanju pucačka igra.

Mehaniku igranja možemo da opišemo kao klasičnu. U većini slučajeva ekran se skroluje vertikalno, dok neprijateljske plotune izbegavate slobodno se krećući po celom ekranu. Upgradeovanje puca obavlja se automatski nakon prelaska preko Power pilulica, a nakon gubitka života uvek se vraćate na originalnu konfiguraciju, što može da bude nezgodno. Osim mitraljeza na raspolaganju su i „bombe” koje imate u ograničenim količinama i dobro dođu za brzo čišćenje ekrana od neprijatelja. U obračune sa neprijateljima možete da uletite vodeći jednog od čak pet glavnih karaktera. Oduševiće vas postojanje propratne priče između svakog od odabranih likova u kooperativnom režimu igranja. Za kretanje po ekranu, ne koristi se nikakva univerzalna letelica, već isključivo „moći” vođenih likova. Tako, na primer, Eš na leđima ima džet-pek, Merion je veštica koja leti na svojoj metli, Tetsu „vozi” drveni helikopter na nožni pogon...

 
Gunbird 2 (bit.ly/2SHm32w, 21,9 MB) je svetlost dana ugledao tek 1998. godine. Lepša grafika, masnije eksplozije i tečnija animacija su prvo što su igrači primetili po ubacivanju žetona u aparat. Opet je na meniju odabir jednog od pet glavnih karaktera, mada je od starih znanaca tu samo Merion. Radnja je gotovo identična – ponovo se borite protiv pirata: ovog puta protiv njihove Kraljice, a cilj je da se dočepate magičnih napitaka koje je potom potrebno odneti na naročiti portal. To vam omogućava ispunjenje jedne želje, nakon čega po dobrom, starom običaju sledi još jedno obrtanje igre. Sedam nivoa pojavljuje se u za vas nepredvidivom redosledu, što opet znači da je na raspolaganju sijaset različitih završetaka (27, da budemo precizni). Osim na arkadnim aparatima, Gunbird 2 bio je veliki hit i na Seginom Dreamcastu, u čijoj verziji se ekskluzivno dobijala mogućnost upravljanja sa dva nova lika.

Vladimir PISODOROV

 
Gunbird 1 i 2
Šta mislite o ovom tekstu?
Fire & Brimstone
Popeye
Knight Games
The Flinstones

Platforma:
MAME
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjuteraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera