INTERNET<>
022019<><>

WWW vodič

Atlas Obscura

Turistički online magazin Atlas Obscura slavi deset godina postojanja pod parolom da je ta stranica definitivni vodič ka skrivenim čudima planete zemlje. Jednostavan i pregledan izgled krije više od 15,500 članaka o zanimljivim lokacijama širom sveta koje možete da posetite, uz detaljan osvrt zašto bi to trebalo da uradite. Osnovni meni razvrstava članke po temama. Osnovne kategorije su mesta, događaji, priče, hrana i putovanja, a možete da ih pretražujete i po najpopularnijim zemljama ili gradovima, kao i po datumu pojavljivanja.

www.atlasobscura.com

Geo-kviz

Google Earth je nedavno udružio snage sa online magazinom Atlas Obscura, čija bogata baza podataka pokriva na hiljade interesantnih destinacija širom sveta. Rezultat te saradnje je kviz koji će vas prošetati diljem planete. Svako pitanje prati 3D animacija globusa sa zumiranjem lokacije koja je predmet pitanja da biste, nakon što odgovorite, dobili pristup Street View panorami tog lokaliteta. Nakon što obiđete svih sedam prirodnih čuda kojima se kviz bavi, dobićete nasumično odabrani link ka članku o još jednoj zanimljivoj lokaciji.

tinyurl.com/ydctezzp

Gde su organi?

Da li znate gde je šta u vašem telu? Nova studija koja se obavlja preko crowdsourcing sajta Zooniverse upravo se bavi pitanjem koliko dobro su ljudi širom sveta upoznati sa položajem organa u ljudskom telu. Upitnik od vas traži da na šematizovanoj slici tela rasporedite 26 markera u skladu sa ponuđenim organima ili delovima organskih sistema. Nakon toga unesete nekoliko ličnih podataka (ništa što će ugroziti vašu bezbednost na internetu). Šteta što nakon testa ne dobijate tačne rezultate, ali imate satisfakciju da ste pomogli u istraživanju.

tinyurl.com/y8brrdgd

ESASky

ESASky je dvoglava aždaja! Sa jedne strane, ovo je sajt uz koji možete da se ležerno razonodite gledanjem u zvezde i istraživanjem nasumičnih tačaka sa uveličanog noćnog neba za koje ćete uvek dobiti brzu i jasnu definiciju, kao i link ka Wikipediji za više podataka. Sa druge strane, ovaj sajt Evropske svemirske agencije vam pruža mogućnost da slobodno preuzmete sve kompleksne podatke prikupljene tokom opservacija različitih misija i organizacija. Upozorenje: ovo nije komercijalni sajt (ima ograničen protok) pa je naučni mod prilično trom.

sky.esa.int

Lansiranje!

Solidne su šanse da upravo dok čitate ove redove neko negde priprema ili obavlja lansiranje nekog tereta u orbitu naše planete. Sajt Rocket Launch Live je jednostavan pregled svih nedavno završenih i neposredno planiranih orbitalnih lansiranja svih agencija širom sveta. Svako lansiranje praćeno je osnovnim informacijama kao što su vreme i lokacija lansiranja, tip rakete i tereta. Najbolje od svega, ako agencija (odnosno kompanija) koja obavlja lansiranje obezbeđuje direktan strim ili snimak samog događaja, ovde ćete naći link.

www.rocketlaunch.live

VR Doodle

Jedan od najslavnijih ranih filmova je „Put na Mesec” Žorža Meliesa. Google je u slavu legendarnog režisera napravio prvi doodle koji može da se gleda u 360 stepeni pomoću VR uređaja kao što je Cardboard. U pitanju je relativno kratak animirani film (traje nešto više od dva minuta), koji je i tematski i tehnički inspirisan „Putem na Mesec”, ali i drugim Meliesovim ostvarenjima, kao što je „Nemoguće putovanje”. Krajnji rezultat je efektni „nemi” film praćen muzikom, u duhu projekcija od pre 115 godina, ali se radnja dešava svuda oko vas.

youtu.be/BEePFpC9qG8

Dragan KOSOVAC

 
.rs
Facebook i korisnički podaci
Politika monetizacije YouTubea
WWW vodič
Šta mislite o ovom tekstu?
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera