TEST JOY<>
022019<><>

Bloody Gaming G430 i G520

Stameni krvavci

Kompromis između kvaliteta izrade, funkcionalnosti i cene (u konkretnom slučaju slušalica/hedseta) postoji bez obzira na cenovnu kategoriju, ali je posebno izražen kod jeftinih uređaja. A4Tech Bloody Gaming u suštini predstavlja marku proizvoda koji treba da ponude što više vrednosti za uloženi novac, što su glavne odlike proizvoda koji su nam se našli na testu. Slučajno ili (verovatnije) namerno, G430 i G520 imaju identične oznake kao proizvodi mnogo poznatijeg proizvođača iz zemlje satova i čokolada. Doduše, samo jedan od dva uzora spada u istu klasu, a svi proizvođači se trude da svim mogućim trikovima privuku pažnju. Postoji dosta sličnosti između ova dva modela pa ćemo ih opisivati uporedo.

Robusnost koja se retko viđa kod jeftinijih uređaja glavna je odlika testiranih modela. Za vizuelni uzor poslužile su velike ozbiljne (i retro) Hi-Fi slušalice. Velike pljosnate okrugle školjke potpuno pokrivaju uši, ali se na G430 nalaze sa unutrašnje strane rajfa koji se produžuje u nosač. G520 sa druge strane ima nešto drugačiju konstrukciju: dve metalne lajsne koje čine rajf ulaze u školjke. Takođe, ovaj model ima nešto ozbiljniji i odmereniji dizajn, sa blago urezanim koncentričnim krugovima na licu školjki, dok je G430 ukrašen nekakvim krugom prizivanja koji svetli zajedno sa šakom u sredini.

Zvučnici su veći za deset milimetara prečnika na G520, (50 u odnosu na 40 milimetara). Oba modela imaju „slobodno-noseći” oslonac za glavu koji se prilagođava bez fizičke intervencije, što uz metalne lajsne i kablove koji su jasno odvojeni od konstrukcije garantuje da će ova „krvava” braća izdržati duže od mnogih skupljih primeraka sa rajfom koji se izvlači i kablovima skrivenim u plastici. Kabl kojim se povezuju takođe je debeo i izdržljiv i, iz neobjašnjivog razloga, sa providnom izolacionom oblogom kod modela G430. Mikrofon se nalazi u maloj izbočini leve školjke. Ovo sa jedne strane ograničava jer ne možete da ga pozicionirate na željeno mesto, ali sa druge, ponovo predstavlja robusno rešenje, jer je nosač nemoguće iskriviti i gotovo nemoguće polomiti.

Svetlosni efekti, nažalost, ne mogu da se kontrolišu te će se konstantno smenjivati sedam boja. Jedina svrha ovog efekta jeste pronalaženje slušalica u mraku. Veći model zbog prisustva „zvučne karte” ima i mogućnosti virtuelnog 7.1 zvuka, što bismo mi u svakom slučaju preskočili, a i danas možete da nađete softversko rešenje boljeg kvaliteta upotrebljivo na praktično svim slušalicama.

Kvalitet zvuka koji dopire iz ovih slušalica sasvim je dobar, ali je primetno bolji kod modela G520. Uslovno rečeno „slabiji” G430 povezuje se sa računarom putem dva klasična, 3,5 milimetarska audio-konektora, ali ima i USB konektor za napajanje rasvete. Da li je u pitanju prisustvo kodeka kod isključivo USB modela G520 ili USB kabl na G430 lakše skuplja smetnje? Uglavnom, na modelu sa većim drajverima zvuk je puniji, glasniji i lišen konstantnog šuma. Kada smo uklonili USB konektor, šum je nestao, što ga praktično čini beskorisnim. G520 takođe zvuči bolje od onoga što očekujete od jeftinijeg modela. Neće vas ostaviti bez daha, ali ćete biti pošteđeni distorzija i čućete celu zvučnu sliku, makar i u nešto užem spektru.

Marketinški „mambo-džambo” iz A4Techa pominje beskompromisan dizajn i „inteligentne” školjke, ali se sve svodi na dobro projektovane proizvode koji kupcu, koji nema nameru ili mogućnost da potroši veću količinu novca, obezbeđuju višegodišnje korišćenje i svakako isplativu investiciju. Nažalost, iako G430 ne zvuči očajno, glasnoća i kvalitet reprodukcije su na jasno nižem nivou od skupljeg modela, koji je skuplji samo sto dinara (2700). Zato naprosto ne možemo da ga preporučimo.

Danilo LUKINOVIĆ

 
 AKTUELNOSTI
Najiščekivanije igre u 2019. godini

 TEST JOY
PDP Afterglow LVL 3
Bloody Gaming G430 i G520
Šta mislite o ovom tekstu?
Razer Holiday Bundle

 JA, IGRAČ
Moj narod je bolji od tvog

A4Tech Bloody G430
Tip:
hedset
Slušalice:
prečnik drajvera 40 mm, frekventni opseg 20-20000 Hz, osetljivost 100 (+/-3) dB, impedansa 32 oma
Mikrofon:
omnidirekcioni, frekventni opseg 100-15000 Hz, osetljivost -45dB
Ostalo:
USB konektor za napajanje pozadinskog osvetljenja, kabl dužine 2,2 m

A4Tech Bloody G520
Tip:
hedset
Slušalice:
prečnik drajvera 50 mm, frekventni opseg 20-20000 Hz, osetljivost 105 (+/-3) dB, impedansa 16 oma
Mikrofon:
omnidirekcioni, frekventni opseg 100-10000 Hz, ostljivost: -45 dB
Ostalo:
virtuelni 7.1 zvuk, pozadinsko osvetljenje, dužina kabla 1,8 m
Proizvođač:
A4Tech Bloody Gaming
Kontakt:
Gembird
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjuteraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera