PRVI UTISCI<>
022019<><>

Assetto Corsa Competizione

Sada već davne 2015. godine maleni Kunos Simulazioni hrabro je zakoračio u svet AAA PC simulacija vožnje. Zbog njihove Assetto Corse balavili smo otvorenih usta, klanjali se njenom fizičkom modelu, laserom „skeniranim” stazama i mogućnošću da radno okruženje podesimo prema trenutnim željama. Nije nam se svidelo što autori nisu našli način da tehnički besprekoran sadržaj upakuju u disko košulju zbog koje bi igru primetili svi prisutni na plesnom podijumu. Assetto Corsa, iako je kasnije dobila verziju i za PlayStation 4, ostaje u senci Project CARS-a, Gran Turisma, pa čak i Forze, koja svoj „simkadni” personality vešto maskira šminkom dostojnom samih bogova. Došlo je vreme da menjač dobije još jednu brzinu, a stvari se preokrenu...

Assetto Corsa Competizione donosi unapređenja u gotovo svakom aspektu u kojem je primećen nedostatak manevarskog prostora. Tokom trka vreme protiče (brzinu možete da podešavate sami), ubačene su različite vremenske prilike, a iako to u Early Access verziji igre još uvek nije bilo dostupno, na meniju je i njihovo dinamičko smenjivanje. Igra vodi računa i o potrošnji guma i goriva, temperaturi kočnica, dok su autori za sada deaktivirali rutinu koja se bavi vizuelnim i mehaničkim oštećenjima.

Ipak, ono što će ponajpre privući pažnju igrača je podatak da su autori više vremena posvetili upravljačkom meniju koji već sada liči na moderne komplemente. Daleko lakše brodite opcijama nego ranije i sve ostavlja kudikamo ozbiljniji utisak nego ranije. Međutim, to nije sve! Autori su igru bazirali na Blancpain šampionatu, što znači da nas u full verziji igre očekuje i odgovarajuća kampanja, uz gomilu različitih challenge nivoa. Upravo oni su zdušno „isforsirani” u Beti i izuzetno su zanimljivi. Stavljaju vas u različite uloge i od vas zahtevaju da, vozeći različite mašine, za različite timove, ispunite zacrtane zadatke. Na to do listi nije samo postavljanje najboljih vremena u hot lap maniru, već i pokazivanje umešnosti u unapred pripremljenim stintovima, vožnja po različitim vremenskim uslovima i tome slično. Pored toga, na svakoj stazi očekuju vas zadaci koji stižu iz garaže (slično kao u Codemastersovom F1 serijalu), gde se od vas traži da pronađete najbolji tempo, ispratite idealnu putanju kretanja, odvozate krug bez incidenata i tome slično. Kad smo već kod idealne putanje, ona je dinamička, za razliku od prve verzije igre, mada i dalje ne može da se aktivira samo u krivinama.

Verujemo da većina vas nije upoznata sa Blancpain šampionatom, ali odluka autora da igru sadržajno „vežu” za njega predstavlja pun pogodak. Sve je počelo 2011. godine kao serija endurance trka, da bi im se 2014. godine „pridružili” i sprint komplementi. Spisak staza na kojima se vozi je brutalan: Spa, Monza, Brands Hatch, Silverstone, Paul Ricard, Misano, Nurburgring, Hungaroring... Što se tiče vozila, bićete u prilici da se nađete za volanima modifikovanih verzija GT automobila, što ergelu smešta u GT3 ravan. Blancpain šampionat podržan je od strane FIA, iako još uvek nije njihovo zvanično takmičenje. Inače, full verzija igre doneće i odlaske u boks, a već sada na raspolaganju je detaljno setupovanje automobila, što će još više produbiti efekat simulacije.

Competizione pokreće modifikovan Unreal 4 engine koji čini da igra deluje neuporedivo lepše nego prvi deo, u nekim momentima čak i spektakularno. S druge strane, sve klizi kao po loju zahvaljujući poslovično dobroj prilagodljivosti ovog enginea i odličnoj optimizaciji. Ono što oduševljava je zvuk koji predstavlja univerzum za sebe, ponajpre zahvaljujući multikanalnom audio-semplovanju. Manje-više što mašine brekću moćno, ali čujete i šta „radi” menjač, kako cvile kočnice, kako kamenčići udaraju u patos... Paralelu, donekle, možemo da povučemo jedino sa Project CARS-om 2, od kojeg su u Kunosu preuzeli i težinu, tako da slobodno možemo da kažemo da smo dobili još jedan Demon’s Souls u svetu auto-simulacija. Ukoliko se drznete da pipnete podešavanja vezana za težinu, automatski ćete dobiti packu po prstima. Ne samo što će vas igra obavestiti da u tom slučaju nema ništa od realizma, već rezultati koji postignete neće biti uzeti u obzir. Potonje je od velikog značaja, jer Competizione vas nasuprot živih igrača ne stavlja samo prilikom online trkanja, već postignuća upoređuje čak i kad vozite hot lapove. Sve se smešta u online bazu podataka, dostupno je uvek i i te kako podgreva takmičarski duh.

U novoj Assetto Corsi preporučljivo je uživati uz neki od popularnih (i papreno skupih) volana. Na tom polju igra blista i već sad možemo da kažemo da će svi oni koji budu pokušali da se u koštac sa uključenim sadržajem uhvate uz pomoć kontrolera proći kao bosi po trnju. Autori su se i ovde „ugledali” na Project CARS 2, pa je avantura zvana kontroler pravi pain in the... Bez obzira koliko podešavali dostupne opcije (a ima ih), nismo uspeli da dođemo do željene preciznosti. Zbog toga i najjednostavniji manevri mogu da vam se obiju o glavu, a da ne pričamo šta se dešava kada napravite vozačku grešku pri punoj brzini. Pratićemo razvoj situacije...

Ono što nas još kopka u vezi sa ovim projektom, a autori, i pored fantastično prezentovanog roadmapa na oficijelnoj stranici projekta ne otkrivaju, jeste šta će se dogoditi sa moding komunom koja je bila veliki činilac prvog dela. Isto tako, da li ćemo biti ograničeni samo na korišćenje oficijelnih automobila ili će biti dozvoljeni i izleti van Blancpain šampionata? Šta će biti sa stazama? U šampionatu ih je samo deset, što je za moderne standarde prilično mršavo. Pre izdavanja full verzije igre, 13. februara očekuje nas još jedna Early Access iteracija, a onda, do kraja prve četvrtine godine u koju smo zagazili, i konačan sadržaj. Inicijalno, Competizione će obuhvatiti kalendar i sadržaj iz sezone 2018 Blancpain šampionata, dok će u toku leta svi igrači dobiti besplatni upgrade sa „telemetrijom” iz ovogodišnjeg šampionata. Više informacija možete da pronađete na adresi www.assettocorsa.net/competizione.

Vladimir PISODOROV

 
Dead or Alive 6 (online beta test)
Thea 2: The Shattering
Assetto Corsa Competizione
Šta mislite o ovom tekstu?
The Blackout Club
ANNO 1800
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjuteraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera