PRVI UTISCI<>
022019<><>

Dead or Alive 6 (online beta test)

Ne računajući updateovano izdanje Petice – Last Round, poglavlja iz famoznog serijala Dead or Alive, nismo imali prilike da bistrimo na igračkom hardveru osme generacije. Dead or Alive 6, zato, čekamo kao ozebli sunce, praktično pune četiri godine, ali ćemo ga čekati još malo. Naime, Team Ninja je u poslednjem momentu povukao ručnu i iz razvojnog studija stigla je vest da se pojavljivanje igre na rafovima prodavnica pomera sa sredine februara na početak marta. Kako bi akcije željnim igračima ipak izašli u susret, tvorci su u etar, na kratko, pustili Beta verziju igre koju smo imali sreće da probamo...

Osim toga što predstavlja dugo očekivani nastavak famoznog borilačkog serijala, DoA 6 je označena i kao svojevrsna prekretnica franšize. Poglavlja ove knjige poznata su po svojoj brutalnosti, doduše ne na ekranu, već po prste igrača, izostanku bilo kakvog smislenog zapleta koji bi vas uvukao u „borilački klub”, ali i razgolićenim cicama adolescentnog uzrasta, koje protivnicima u isto vreme i puštaju krv i mame uzdahe. Zapravo, tranzicija je počela još sa Peticom, ali osim kampanje zasnovane na sci-fi zapletu, nije mnogo toga učinjeno kako bi se privukli mainstream igrači. DoA 5 je predstavljao tvrd orah za početnike koji su, da bi se uhvatili u koštac sa starosedeocima, morali da pamte gomilu kombo udaraca, baš kao i da ih otkrivaju sami s obzirom na to da je ugrađeni tutorijal objašnjavao tek osnove koje su nedovoljne da biste iskusnim igračima pružili ozbiljniji otpor.

Sve to trebalo bi da bude promenjeno u Šestici, koja omekšava brutalni kombo sistem, dodatno produbljuje priču, a adresira i problem prsatih fajterki čije pojavljivanje na ekranu nije bilo po ukusu mnogih. Ono što se zna, a nismo potvrdili igranjem Bete, jeste da Story mod nastavlja da tancuje po sci-fi notama i da igračima pruža daleko veći uvid u koheziju između likova. Nema više ni prsatih pekarki, što jesmo potvrdili igranjem Bete, čije obline su i te kako „srezane”, ali i pokrivene odećom/borbenim odelima, tako da vam više ne bodu oči kao ranije. Jedan od razloga za ovakvo stanje stvari nije samo što se zapadnjački puritanci zgražavaju nad prizorima koji se „odmotavaju” na ekranu, već i zbog činjenice da tvorci žele da DoA 6 postane punopravni član esports komune.

Opušteniji pristup borbi ponajpre će doći do izražaja u kampanji koja, nažalost, nije bila sastavni deo Bete. Ruku na srce, autori su malo toga uključili u Betu, a kao što ste iz naslova mogli da zaključite, ona je ekskluzivno okrenuta ka online borbama. Ovo dodatno podgreva želju razvojnog tima da DoA 6 predstavi kao esports naslov, naročito što je jedini igrački režim podrazumevao odigravanje ranked mečeva. Sve je više nego jednostavno – odaberete svog borca i ostalo prepuštate rutini za „uparivanje”, koja veoma brzo pronalazi protivnika i meč može da počne. U zavisnosti od uspešnosti u ringu, zavređujete iskustvene poene koji se automatski troše na podizanje vašeg ranga, što vam omogućava napredovanje u lancu ishrane i šaketanje sa umešnijim igračima. Nismo primetili da je borba naročito lakša u odnosu na ranije, pogotovo što šturi tutorijal objašnjava tek osnovne pokrete. U žaru borbe to će vam malo značiti, jer će vas sijaset načina da se „zaobiđe” protivnikova odbrana naterati da pomislite da ipak niste skrojeni za ovakav vid okršaja. Ne zaboravite još jednu stvar – borbe u DoA 6 odvijaju se u arenama koje dozvoljavaju kretanje u krugu od 360 stepeni (uz fiksirani pogled „sa strane”), destruktabilni okoliš, ali i korišćenje objekata kako bi se protivniku naneo dodatni damage. Nažalost, u Beti je bilo moguće igrati samo u improvizovanom DoA Colosseumu, koji nudi ograničen prostor za manevar i praktično samo jedan environmental hazard – lasersku ogradu.

Sledeća stvar je specifičan način obeležavanja komboa, ali i pojedinačnih poteza koji ne prate nomenklaturu označavanja tastera na upravljaču. Da biste razumeli šta je pisac hteo da kaže, trebaće vam prevod. Inače, DoA 6 dolazi sa 25 boraca od kojih se u Beti pojavilo njih pet. Predvodi ih nezaobilazna Kasumi, koju prate Hayabusa, Diego, Hayate i Ayane. Diego je jedan od dva nova karaktera sa kojima ćemo moći da se družimo u full verziji igre. Borcima je moguće menjati frizure, dodavati aksesoar u vidu sunčanih ili dioptrijskih (!) naočara, baš kao i oblačiti ih u različite kostime. Pretpostavljamo da će se oni „kupovati” zavređenim fighting poenima, koji su odvojeni resurs od pomenutog iskustva. Borci su krupni, izuzetno dobro animirani, znoje se i prljaju, a ukoliko u meniju ne uključite opciju Violence Minimization, biće prekriveni i krvlju. Što se tiče „okolne” grafike, za sada ne možemo puno toga da kažemo, jer na osnovu samo jedne arene zaključci se ne mogu izvoditi. Ono što nas je pomalo razočaralo su tekstualni meniji koji organizacijom i dizajnom podsećaju na eru vladavine PlayStationa 2. Istina je da je u pitanju Beta, ali ako upravljačko okruženje do sada nije sređeno...

Jedna od stvari koja je zaprepastila iskusne borce je način na koji je implementiran takozvani wall game. To su situacije u kojima ste priterali protivnika uza zid i serijom razornih udaraca možete da ga ošamutite, pa čak i pošaljete u carstvo snova grabeći tako pobedu u rundi za sebe. Dva su načina na koji wall game može da se odigra: ziheraškim pristupom sprečićete kontranapade, ali i proizvesti manji damage. Jurišom na neprijatelja, u sve ili ništa maniru, sa pinkicom preostale energije možete da „otkinete” veliki deo energetske skale oponentu, a da on praktično ne može ništa da preduzme da to spreči. Upravo je ovo poslednje veliki problem Bete jer, kad vas protivnik uhvati u mašinu, malo toga možete da uradite kako biste se izvukli iz njegovog smrtonosnog zagrljaja. Isto tako, komande povremeno kao da ne funkcionišu ili se „pale” sa velikim lagom, što protivnik i te kako zna da iskoristi i ispesniči vas za sve pare.

Odluka da se izlazak igre na tržište odloži za dve nedelje bio je više nego pametan. Dead or Alive 6 još uvek ima bagova, zahteva dodatno poliranje menija i rada na balansiranju odnosa između dostupnih karaktera. Prvog marta igru čekamo za PlayStation 4, Xbox One i PC. Više informacija možete da pronađete na adresi teamninja-studio.com/doa6.

Vladimir PISODOROV

 
Dead or Alive 6 (online beta test)
Šta mislite o ovom tekstu?
Thea 2: The Shattering
Assetto Corsa Competizione
The Blackout Club
ANNO 1800
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjutera



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera