TEST PLAY<>
022019<><>

Senran Kagura: Burst Re:Newal

Ukoliko ste ikada pogledali makar jedan anime u životu, sigurno ste svesni da Japanci imaju malo... drugačiji pogled na svet, naročito kada su u pitanju seksualnost i seksualizacija likova. Takozvani fan service je, slučajno ili namerno, prisutan u velikom broju ostvarenja iz zemlje izlazećeg sunca, kako u domenima stripa i animacije, tako i gaminga. Nekada su takvi i čitavi serijali naslova, a retko koji ima tako veliku reputaciju poput Senran Kagura.

Remaster originalne 3DS igre Senran Kagura Burst sa novim poglavljima i mehanikama.

Igre u serijalu Senran Kagura već neko vreme izlaze i na PC-u, to jest Steamu, gde su naišle na veoma pozitivne reakcije publike, mada je razlog tome ipak nešto „bezobraznije” prirode. Anime cice sa izraženim oblinama? Ne, apsolutno nemamo ideju zašto je ovaj serijal toliko popularan da konstantno dobija nastavke. Sada je pred nama Senran Kagura Burst Re:Newal, poglavlje priče koje je nedostajalo u lancu super popularnih igara na aktuelnoj igračkoj generaciji.

Priča... Da li je uopšte ikoga briga za priču u ovako nečemu? Budimo realni, serijal Senran Kagura sigurno nije osmišljen kako bi igračima pružio ekstravagantno literarno iskustvo zbog koga se pada u nesvest i pišu kolumne. Nekakva pričica ipak tu postoji i uglavnom je koncentrisana na sukob dve škole nindži i jurnjavu za supertajnim nindža veštinama, a sve u pauzama između problema iz školskog dvorišta i treptanja suznim okicama na dečake iz susednog odeljenja/ulice/čegaveć. Apsolutno je slatkasto-bljakasto i prevrtaćete očima toliko da ćete oko sebe stvoriti minijaturno gravitaciono polje. Bez preterivanja, većinu dijaloga možete da preskočite, a da i dalje ne umanjite svoju sposobnost za praćenje toka događaja u igri.

Borbeni sistem jeste zabavan, iako igri treba poprilično vremena da se zahukta i pruži vam pravi izazov.

Ako ništa drugo, makar je borbeni sistem zabavan, iako igri treba poprilično vremena da se zahukta i pruži vam pravi izazov. Dva tipa napada se kombinuju u nekoliko spektakularnih komboa, a osim toga postoji i čitav sistem za pariranje napada i žongliranje protivnicima, čime se znatno kontroliše tok bitke. Dosta nas je podsetilo na serijal Dynasty Warriors, gde takođe svi likovi imaju jako sličnu (istu) kontrolnu šemu, sem što se ovde likovi razlikuju i po oružju, kao i specijalkama. Tokom borbe želite da punite skalu energije kako biste dobili specijalne napade i, konačno, aktivirali Shinobi transformaciju koja vam pojačava sve sposobnosti i otvara još moćnih poteza za čišćenje čitavih talasa protivnika. Pored svega toga postoji i Burst skala koja otključava neograničeni dash i moćni AOE potez koji, opet, zavisi od toga kog lika ste odabrali. U svakom slučaju, šareno je, veoma intuitivno i vrlo lako ulazi u prste svaka mehanika, mada smo posle nekog vremena žalili što igra nije makar trunku kompleksnija po ovom pitanju. Ne mora da bude baš Devil May Cry, ali barem nešto što igraču daje više kreativnosti van toga kojim krpicama će ukrasiti kosooke lepojke.

Kada već pominjemo krpice, moramo se dotaći neizbežnog – ovo je fan service igra od glave do pete i nimalo se ne libi da vam svoje atribute nabija na nos. Zavirivanje pod suknju je možda i najblaža stvar koju su Senran Kagura igre uradile, jer na kraju krajeva ovde ćete ipak imati izbor od trilion kupaćih kostima, tesnih majčica i drugih sugestivnih kostima za vaše avatare. Naravno da devojke postaju potpuno gole (cenzurisano, doduše) kada se transformišu. Naravno da postoji kombinacija tastera kojima na početku misije cepate odeću kako biste dobili jače napade, naravno da grudi skaču kao da su od pudinga. Sve je to naročito komično, ali i delimično zabrinjavajuće, kada se uzme u obzir da ovim igrama redovno bude nalepljen 18+ PEGI rejting, dok deluju kao da su više dizajnirane za mlađe tinejdžere kojima kuljaju hormoni. Ili se barem nadamo da je tako, jer je u protivnom vrlo „kripi” (podsetimo, igra je smeštena u srednju školu!). Zato i ne čudi što postoji više opcija za doterivanje kostima, nego borbenog stila. Ukratko, nije ovo igra koja se kupuje kako biste umlatili horde nindži... ako razumete na šta mislimo.

Ovo nije igra koja se kupuje zbog kompleksnog gameplaya, već zbog fan servicea.

Senran Kagura: Burst Re:Newal nije nikakav audio-vizuelni spektakl (dobro, osim ako u to uračunate anime devojke). Ne samo da ne deluje kao igra iz aktuelne generacije, već bi se i PS3 era blago posramila. Na to dodajte i konstantno recikliranje sadržaja, tačnije neinspirativnih lokacija, i dobijate igru koja poprilično kaska za mnogim naslovima. Razlog je što je u pitanju reizdanje originalne igre iz serijala, Senran Kagura: Burst, koja je još 2011. godine izašla za Nintendovu prenosnu 3DS konzolu. Kako maleni 3DS nije preterano moćna stvarčica, iznenađenje je koliki je posao zaista urađen da se veoma low-res modeli i teksture barem ovoliko upeglaju. Stvar dosta vade međuanimacije koje su ručno crtane, ali su veoma retke. Na kraju, puristi će biti zadovoljni što je japanski jezik jedini prisutan u audio-zapisu, bez sinhronizacije na engleski, sem prisutnih titlova.

Ne sećamo se kada smo za neku igru mogli toliko očigledno da iskoristimo parolu „ko voli – nek izvoli” kao za Senran Kagura. Ovo je još jedna blentava, užasno naivna, i još više igra za nepokazivanje prijateljima, rodbini i slučajnim prolaznicima. Osim, naravno, ukoliko vam ne smeta da vas svi gledaju čudno, što je autor ovih redova iskusio na svojoj koži. Ako ste ljubitelj japanskih fan service igara, verovatno ste već nabavili ovu igru, a ukoliko ne spadate u tu malobrojnu populaciju, onda verovatno nećete naći zabavu na duže staze, barem ne u ovoj igri.

Bojan JOVANOVIĆ

 
Resident Evil 2
Feudal Alloy
Battlefleet Gothic: Armada II
My Time At Portia
Genesis Alpha One
Ace Combat 7: Skies Unknown
Catherine Classic
The Unruly Heroes
Dusk
Hearts of Iron IV: Together for Victory, Death or Dishonor i Waking the Tiger
Senran Kagura: Burst Re:Newal
Šta mislite o ovom tekstu?
while True: learn()
YIIK: A postmodern RPG
The Eternal Castle [Remastered]
Paw Patrol: On A Roll!

Platforma:
PC, PS4
Potrebno:
Intel i5 2,8GHz, 6GB RAM, GeForce GTX 750
Poželjno:
Intel Core i5 3,5GHz, 8GB RAM, GeForce GTX 750 Ti
Veličina:
23 GB
Adresa:
xseedgames .com

64
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjuteraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera