TEST PLAY<>
022019<><>

Catherine Classic

Vinsent Bruks ne može biti običniji momak. Prosečnog posla, prosečnog izgleda, sa malim krugom prijatelja i ljubavlju svog života, Katarinom (Katherine). Život deluje kao da ide po loju ovog tridesetdvogodišnjaka, sve dok mu draga ne predloži brak, kada mu život postaje bukvalni košmar. Tu negde se spanđa i sa drugom Katarinom, onom naslovnom, a saznaje i da mlade ljude u gradu spopada misteriozna kletva zbog koje ne dočekaju živi sledeće jutro. Ljude koji nisu baš verni svojim partnerkama.

Pred vama su dve dijametralno suprotne igre, sa unikatnim mehanikama.

Catherine je konačno stigla na PC. Sada, posle više od pola decenije čekanja, i dalje je u pitanju jedna od najčudnijih video-igara koje smo ikada isprobali. Pred vama će biti dve dijametralno suprotne, ali za razvoj radnje i odlučivanje sudbine likova veoma krucijalne igre. Provođenje večeri u pabu, dok čavrljate sa prijateljima uz piće i „sekstujete” iza vrata WC-a, jeste mirniji deo igre. Ovo je prilika da se upoznate kako sa Vinsentom i njegovim unutrašnjim demonima, tako i sa vrlo živopisnom plejadom likova, od kruga prijatelja, do putnika namernika koji takođe imaju bagaž veličine Šar-planine. Poluinteraktivni animirani film pruža više nego dovoljno prilika da stvorite svoj stav o čitavoj situaciji, ali i da potencijalno spasite druge nesrećnike od strašnih košmara i tako dođete do nešto pozitivnijeg finala. Takođe, možete razmeniti čašicu razgovora sa barmenom, opremiti se predznanjem bez koga se ne ide u kafanu, zavaliti se i poslušati muziku sa džuboksa, ili igrati arkadnu verziju drugog dela igre i tako se spremiti za izazove koji vam tek predstoje. Verujte, značiće vam.

Kada Vins ode na počinak, tada počinje „prava” igra – niz puzzle izazova progresivno rastuće težine. Noćne more, koje Vins i drugi nesrećni preljubnici doživljavaju, primoravaju ih da se svake noći penju na kulu sačinjenu od granitnih kocaka. Pogrešan korak ili presporo pentranje znači pad u ambis, a znate kako kažu – ako sanjate da padate i ne probudite se na vreme, umrećete u stvarnosti. Pentranje ima sijaset interesantnih pravila i mehanika i ozbiljno će vam oznojiti moždane vijuge. Kocke se povezuju po ivicama, moguće ih je gurati ili povlačiti, ali se sve to vrlo brzo zakomplikuje novim kockama koje mogu da budu zamke sa šiljcima, nepomične kocke, ledene kocke (nažalost, ne kolač) i još podosta paklenih prepreka. Vrlo brzo ćete saznati da se ne penjete sami, pa ćete morati da gurate druge ljude/ovčice sa puta, a nakon nekoliko nivoa vas očekuju i „kraljice” koje su već priča za sebe i nećemo vam ih spojlovati.

Neobični koktel kakav samo Atlus može da smućka.

Logičko-platformski deo igre je fantastična mozgalica koja će zahtevati da razmišljate na potpuno drugačiji način. Trenutak kada ukapirate da je dovoljno da se kocke dodiruju samo po jednoj ivici, kao i mogućnosti koje vam to otvara, stvara gotovo čujno „klik” u glavi. Ipak, nemojte misliti da je tako jednostavno i boza, te čak i developeri preporučuju da vam prvi prolaz kroz igru bude na najnižoj težini kako ne biste previše čupali kosu. Na putu po kulama možete zgrabiti jastučiće koji vam donose dodatne živote, kao i razne power up moći za olakšano pentranje, s tim što vam one umanjuju konačnu ocenu na kraju nivoa (naravno da ima ocenjivanja, ovo je ipak japanska igra). Predah nakon planinarenja možete iskoristiti za bleju sa ostalim ovcama (pun intended), trgovinu, ili učenje novih caka i strategija koje će vam olakšati dalji prolazak. Na kraju svakog košmara vas očekuje i jedan od ključnih izbora kojima se može pomeriti Vinsentov „alajnment”, te dodatno uticati na konačni ishod, a zanimljivo je što vam igra pokazuje presek izbora drugih igrača, što je ne samo zanimljiv detalj već i dobar pokretač diskusija sa prijateljima.

Kako je ipak prošlo više od šest godina od originalnog izdanja Catherine za PlayStation 3 i Xbox 360, zanimalo nas je koliko je i da li je igra utegnuta za dugo odlagano PC izdanje. Ovde je još jednom potvrđena teza da je dobar umetnički stil u stanju da nadživi više konzolnih generacija. Naime, Catherine i dalje izgleda odlično, što na polju specifične grafike urađene u kvazi-crtanom stilu, što kod anime sinematika koji su zaista ručno crtani. Atlus se ozbiljno latio posla kada je portovao igru, pa su podržane rezolucije sve do 4K, framerate je u potpunosti otključan (sem u animacijama koje su zakucane na 30fps), a po prvi put na zapadnom tržištu moguće je čuti i originalnu, japansku glumačku postavu, mada su i Amerikanci odradili izuzetan posao i udahnuli život svakom od likova. Igra, međutim, ima poneku bubicu, pre svega nasumičnu nestabilnost fps-a u brojnim scenama, a određen broj igrača je prijavio i izletanja na desktop. Srećom, prilika za snimanje pozicije je na pretek, a i developeri prate forume i redovno krpe igru.

Fantastična mozgalica!

Catherine je bila i ostala unikatno iskustvo, zaista koktel kakav samo Atlus može da smućka i nešto što morate odigrati da biste poverovali da postoji. PC verzija, nažalost, nije Full Body izdanje koje uskoro izlazi u Japanu za PS4 (i ko zna kad stiže na zapad), te nećete videti proširenu priču i ko zna kakva još unapređenja koja su planirana za isto. Čak i pored toga, nabavka Catherine Classic na Steamu za 20 novčanica valute Evropske unije je potpuno fer i tu kupovinu vam svim srcem preporučujemo. Ko zna, možda ćete se naći da bodrite Vinsenta u njegovim Tantalovim mukama i ovom anime ljubavnom trouglu.

Bojan JOVANOVIĆ

 
Resident Evil 2
Feudal Alloy
Battlefleet Gothic: Armada II
My Time At Portia
Genesis Alpha One
Ace Combat 7: Skies Unknown
Catherine Classic
Šta mislite o ovom tekstu?
The Unruly Heroes
Dusk
Hearts of Iron IV: Together for Victory, Death or Dishonor i Waking the Tiger
Senran Kagura: Burst Re:Newal
while True: learn()
YIIK: A postmodern RPG
The Eternal Castle [Remastered]
Paw Patrol: On A Roll!

Platforma:
PC
Potrebno:
Intel i3 2,9GHz / ekvivalentni AMD, 4GB RAM, Nvidia serija 8 / Radeon 4870, 1GB VRAM
Poželjno:
Intel i5 / ekvivalentni AMD, 8 GB RAM, 2 GB VRAM
Veličina:
20 GB
Adresa:
catherinethegame .com

82
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjuteraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera