TEST PLAY<>
022019<><>

My Time At Portia

Opis igre My Time At Portia počinjemo aplaudiranjem kineskom studiju Pathea Games, čiji su vrli zaposleni stvorili verovatno najlepši virtuelni svet koji smo videli u poslednje vreme. Postoje grafički impresivnije igre, ima i naslova koji su u nekim segmentima „igriviji”, ali ovako opušteno i prijatno igračko iskustvo odavno nisam imala. MTAP je posle skoro godinu dana čekanja konačno izašla iz earlly accessa, a još prilikom igranja rane verzije bilo je očigledno da se radi o vanserijskoj zabavi.

My Time At Portia je RPG igra u zamišljenom svetu Porša koji je istovremeno i postapokaliptičan i idiličan.

My Time At Portia je RPG igra u zamišljenom postapokaliptičnom svetu Porša. Apokalipsa obično sa sobom donosi mutante, radijaciju, bande itd. U Porši je sve lepo i opušteno – trava je zelena, nebo je plavo, ptičice pevaju, lame pasu na proplanku, ribe se praćakaju u potoku, a ljudi su druželjubivi. Pretpostavljam da se radi o dalekoj budućnosti, kada se čovečanstvo konačno opametilo.

Igru započinjete standardnim kreiranjem lika. Sasvim solidan broj opcija za izbor pola i izgleda avatara (boja kože, kose, očiju, oblik lica, brkovi, brada) možete i da zanemarite i odaberete opciju random. Šta god da vam igra izbaci, garantovano će vam biti simpatično.

Serija kvestova vas vodi kroz istraživanje, sakupljanje resursa, pravljenje predmeta u vašoj radionici, razvoj male farme...

Nakon kreiranja svog čovečuljka, stižete brodom u idilični grad Poršu. Tu vas čeka stara kuća i amanet vašeg oca da ponovo pokrenete radionicu.

Igra se sastoji od brojnih kvestova, a prvi je sticanje diplome i otvaranje radionice. Vaši prvi koraci u Porši su zaista jednostavni i vrlo prijatni. Igra vas ne baca u vatru, već polako uvodi u prešareni svet. Kada zaradite diplomu i ponovo otvorite radionicu, krećete da dobijate prave zadatke. Zadaci se uglavnom svode na izradu pojedinih predmeta za gradić i njegove stanovnike. Prodajom predmeta zarađujete zlatnike i poene iskustva koje trošite na razvijanje veština po izboru – borbenih, sakupljačkih ili socijalnih.

My Time At Portia je kao „Politikin Zabavnik” – kvalitetna zabava za sve od 7 do 77 godina!

Da biste postali majstor, morate prvo da opremite radionicu. Na početku imate radni sto, ali će vam odmah zatrebati i metalurška peć. Do radnog stola se nalazi „prostor za sastavljanje” sa planovima kako se prave i koliko i kojih resursa zahtevaju kompleksnije stvari. Pravićete sekire, krampove, ribolovačke štapove, mačeve... topićete rudu, izrađivati nameštaj, garderobu, staklo. Postoji ogroman broj planova za izradu svega i svačega. Možete da se bavite poljoprivredom i stočarstvom i napravite pravu malu farmu. Tokom godine u gradiću se organizuju festivali na kojima možete da učestvujete. Dodatna zanimacija je sređivanje vaše kuće kako god vam padne na pamet. Postoji zaista veliki broj mogućnosti i puno stvari koje mogu da vam oduzmu sate i dane u Porši.

Resurse sakupljate po gradiću i okolini. U okolini Porše se, osim prelepih pejzaža, nalaze i drevne ruine i rudnici koje morate da istražujete i rudarite. Sakupljanje resursa je osnovni mehanizam igre. Na početku sakupljate drva i kamenje, a kasnije rudu, biljke, krzno, otprilike sve na šta naletite.

U igri postoji smena dana i noći, vremenskih prilika, kao i godišnjih doba. Snimanje pozicije se obavlja kada na kraju dana izmoreni padnete u krevet. Tokom spavanja vam se obnavlja izdržljivost (stamina) koja se troši celodnevnim sakupljanjem resursa.

Interakcija sa življem Porše je prijatna. Likovi su, kao i celi svet, šareni i živopisni. Sa svakim možete da stanete i popričate, udelite im poklon, odigrate neku od mini-igara ili čak da sparingujete. Druženjem izgrađujete odnose, a da li ćete se sprijateljiti zavisi od toga koliko vremena želite da uložite u socijalizaciju. Ako se dovoljno zanesete, možete čak naći bračnog druga. Zvuči po malo kao The Sims, zar ne?

Sparingovanjem vežbate borbu. Da, u igri ima i borbe. Protivnici se uglavnom nalaze u pećinama koje ćete istraživati u potrazi za retkim delovima potrebnim za naručene stvari, tako da od povremene upotrebe oružja nećete moći da pobegnete.

Ceo svet oko vas odiše dozom opuštenosti, koju sasvim sigurno nemate u pravom životu, i zbog te atmosfere igra će mnogima leći, baš kao što je i nama. Igra zna da bude napeta u trenucima kada imate vremenski ograničene zadatke, ali isticanje vremena samo znači da ćete zaraditi nešto manje zlatnika, tako da nije strašno. U gradu takođe postoje i konkurentske radionice koje će pokušavati da vam oduzmu posao, ali je sve to nekako na drugarskoj bazi i uz osmeh. Ako bi ovakva društvena promena zaista mogla da proizađe iz eventualne apokalipse, onda neka apokalipsa dođe što pre.

Vizuelno i dizajnerski igra je prelepa. Autori su upotrebili sve moguće boje i nisu preterali. Muzika je takođe vrlo prijatna i menja se u zavisnosti od događaja. Uglavnom se radi o prijatnim melodijama dok šetate svetom, ali ima i dramatičnih tonova kada krenete u neku borbu. Igra je tehnički upeglanija od alfe. Prilikom prvog igranja, sretali smo se povremeno sa padom frejmerejta. Sada toga nije bilo. Ipak, da ne bude sve idealno, ostala je stvar na koju smo imali zamerku i prvi put, a to je loša sinhronizacija prilikom razgovora sa sugrađanima. Grajnding, odnosno potreba za sakupljanjem svega i svačega da biste obavili neki zadatak, i dalje je prisutan i zna povremeno da dosadi, ali resurse ćete sakupljati i prilikom opuštene šetnje, tako da – baš nas briga...

Moje vreme u Porši je jedna od najkvalitetnijih zabava u virtuelnim svetovima koje sam posetila poslednjih godina. Dvadeset evra je pristojna cena za igru koja će vam oduzeti sate, dane i nedelje vremena. Tokom igranja nijednog trenutka nećete zažaliti, već je visoka verovatnoća da ćete značajno popraviti raspoloženje. Reklamirala bih My Time At Portia kao „Politikin Zabavnik” – „kvalitetna zabava za sve od 7 do 77 godina” ili nešto za svakoga ko je u stanju da pokreće miša.

Lidija ĐUŠIĆ RADENKOVIĆ

 
Resident Evil 2
Feudal Alloy
Battlefleet Gothic: Armada II
My Time At Portia
Šta mislite o ovom tekstu?
Genesis Alpha One
Ace Combat 7: Skies Unknown
Catherine Classic
The Unruly Heroes
Dusk
Hearts of Iron IV: Together for Victory, Death or Dishonor i Waking the Tiger
Senran Kagura: Burst Re:Newal
while True: learn()
YIIK: A postmodern RPG
The Eternal Castle [Remastered]
Paw Patrol: On A Roll!

Platforma:
Windows
Potrebno:
Intel i3 / ekvivalentni AMD, 6 GB RAM, GeForce GTX 460 / Radeon 5770, 2 GB VRAM, DirectX 10, Windows 7 64-bit
Poželjno:
Intel i7 / ekvivalentni AMD, 16 GB RAM, GeForce GTX 960 / Radeon R9 280x, 3 GB VRAM, directX 10, Windows 7 64-bit
Veličina:
5 GB
Adresa:
portia .pathea .net

85
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjuteraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera