TEST PLAY<>
022019<><>

Feudal Alloy

Po nekom nepisanom pravilu većina metroidvania, akcionih platformi u kojima glavni junak progresivno otključava nove sposobnosti uz čiju pomoć savlađuje do tada nepremostive prepreke, delo su malih indie studija, često samo grupice entuzijasta koji igre prave iz hobija. Ni Feudal Alloy, iza koga stoji češki Attu Games, nije izuzetak.

Feudal Alloy je simpatična metroidvania iz malog indie studija Attu Games.

Svet iz igre nastanjen je zlatnim ribicama, tačnije robotima kojima te ribice upravljaju iz akvarijuma na njihovim ramenima, a da stvar bude još otkačenija, sve se dešava u nekakvom srednjevekovnom okruženju. Glavni junak je robot (ili ribica?) po imenu Atu, zadužen za monotono okopavanje suncokreta i brigu o odrtavelim robotima u nekoj vrsti kibernetičke gerontološke klinike. Slušajući priče o dogodovštinama žilavih staraca, mlađani Atu počinje da mašta o sopstvenim avanturama. Jednoga dana, idiličnu atmosferu staračkog doma narušava pljačkaški prepad robota odmetnika, a Atu konačno dobija priliku da se dokaže, stane razbojnicima na rep i vrati ukradene dragocenosti. Priča kao da je izašla iz nekog Adult Swim crtaća, a i sam crtež izgleda kao da potiče iz iste produkcije.

Ono što ovu metroidvaniu pokušava da izdigne iz mora drugih je sistem pregrevanja. Posle svega par zadatih udaraca, robot će početi da se trese, ispušta paru na sve strane, da bi na kraju bio potpuno onesposobljen za borbu. Pa dobro, reći ćete, to je samo skala izdržljivosti maskirana u novo ruho, do sada viđeno milion puta. U pravu ste samo donekle, jer retko koja igra je uspela da jednu naizgled nebitnu nit tako dobro utka u samu mehaniku igre, da bi bez nje finalna tapiserija izgledala nedovršeno. Naime, naići ćete na deonice sa povišenom temperaturom, gde će Atu prokuvati i bez dodatnog mlataranja mačem. Srećom, pri ruci su vam bočice rashladne tečnosti koje će na kratko vreme zaustaviti porast temperature i omogućiti vam da se razmašete bez bojazni da će skala otići u crveno. Takođe, mnogi delovi opreme donose bonuse vezane za sistem zagrevanja i rashlađivanja robota.

Priča igre kao da je izašla iz nekog Adult Swim crtaća, a i sam crtež izgleda kao da potiče iz iste produkcije.

Ovo za sobom povlači da button mash taktika jednostavno ne pije vodu, posebno ako se borite sa više protivnika istovremeno, a otvara se prostor za popularni „udri i beži” sistem borbe uz dosta skakanja i izbegavanja protivničkih udaraca. Isprva se ovo može učini komplikovanim, a sama igra preteškom. Međutim, kada Atu savlada nove veštine poput blokiranja udaraca mačem, sprinta, duplog skoka, različitih vrsta bombi... sve postaje daleko jednostavnije. No, i pored toga, neprijateljima će i dalje trebati svega par udaraca da od vas načine hrpu opruga i zupčanika jer se energija, predstavljena u vidu količine ulja, veoma brzo troši. Energiju obnavljate ispijanjem kanistera sa uljem, što nije preporučljivo raditi u žaru borbe jer animacija konzumacije traje sekund-dva tokom kojih ste nepokretni i lak plen za svakog neprijatelja. Feudal Alloy je igra koja ne dopušta opuštanje jer svaki uludo proliveni mililitar ulja će kad-tad doći na naplatu. Naročito su bolne pogibije nadomak čekpointa, a za kaznu ćete morati ponovo da odigrate deonicu između dve lokacije za snimanje pozicije, uz neprijatelje koji se respawnuju svaki put kada izađete iz prostorije.

Igrom provejavaju i lagani RPG elementi, oličeni pre svega u vidu tri drvceta veština, od kojih se jedno odnosi na ofanzivne, drugo na defanzivne, a poslednje na skilove vezane za regulaciju toplote. Uništavanjem protivnika, tj. sakupljanjem otpada koji ostaje iza njih, Atu stiče iskustvo koje investirate u jednu od tri neizbalansirane discipline, jer su ofanzivne veštine prilično nadmoćne u odnosu na druga dva stabla. Iza uništenih robota ostaju i novčići za kupovinu opreme u prodavnici. U ponudi su unapređeni trup, gornji i donji ekstremiteti, te akvarijumi sa kapama po poslednjoj modi, a poboljšanja koja donose prikazana su opisno, bez numeričkih vrednosti.

Pored svih nedostataka i relativno male dužine, Feudal Alloy je igra vredna pažnje svakog zaljubljenika u akcione platforme.

Izreka da o knjizi ne treba suditi na osnovu korica obično se odnosi na činjenicu da se iza neugledne spoljašnosti krije nešto kvalitetno, no ovde ona ima potpuno suprotnu konotaciju. Obećavajuća uvrnuta priča, sjajna ručno crtana grafika, očaravajuće srednjevekovne melodije i zanimljiva mehanika čine samo kitnjaste korice ove knjige, a kada je otvorite i krenete sa čitanjem shvatićete da se sastoji od svega par stranica i to istovetnih kopija naslovnice. Priča koja je imala potencijal da preraste u nesvakidašnju robotsku fantazijsku road trip avanturu se završava nakon uvodne animacije i pretvara u bezličnu potragu za ukradenim medaljonima. Ne postoje NPC-ovi, niti bilo kakve međuanimacije koje će produbiti priču i dati neki smisao satima tumaranja po hodnicima. Kad smo već kod tumaranja, igru krase tri okruženja – obične pećine, ledene pećine i podrumi; drugim rečima – glavu, tačnije akvarijum – nećete promoliti iz podzemlja. Sa neprijateljima je slična priča, ima ih svega nekoliko vrsta, a kasnije vas očekuju samo jači i otporniji varijeteti, katkada naoružani novim sposobnostima, pa će tako statična robot-mina kasnije puštati struju kad joj se približite. Kruna svake metroidvanie su borbe sa boss-ovima, koji su ovde lepo osmišljeni, ali ih je premalo. U svakoj zoni se nalaze zatvorene arene gde ćete se boriti sa običnim neprijateljima koji dolaze u talasima, lokacije na kojima su morali biti makar mini boss-ovi, ali je autorima igre očigledno nedostajalo volje ili ideja.

No, i pored svih nedostataka i relativno male dužine (spretniji igrači će je prežvakati za jedno popodne), Feudal Alloy je igra vredna pažnje svakog zaljubljenika u akcione platforme i, ako se po jutru dan poznaje, možemo reći da nas očekuje berićetna indie godina.

Darko MIHOKOVIĆ

 
Resident Evil 2
Feudal Alloy
Šta mislite o ovom tekstu?
Battlefleet Gothic: Armada II
My Time At Portia
Genesis Alpha One
Ace Combat 7: Skies Unknown
Catherine Classic
The Unruly Heroes
Dusk
Hearts of Iron IV: Together for Victory, Death or Dishonor i Waking the Tiger
Senran Kagura: Burst Re:Newal
while True: learn()
YIIK: A postmodern RPG
The Eternal Castle [Remastered]
Paw Patrol: On A Roll!

Platforma:
Windows, Mac OS, Linux, Switch
Potrebno:
Intel Core 2 Duo, 4 GB RAM, GeForce 9800GTX+
Poželjno:
Intel Core i5, 8 GB RAM, GeForce GTX 560
Veličina:
330 MB
Adresa:
feudalalloy .com

73
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjuteraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera