VREMENSKA MAŠINA<>
012019<><>

The Killing

Broj 112, januar 1994.

Prvog januara, na snagu stupa NAFTA (North American Free Trade Agreement). Osmog januara, ruski kosmonaut Valerij Poljakov počinje smenu na orbitalnoj stanici Mir, koja će potrajati 437 dana i 18 sati, što je rekord koji do sada niko nije oborio. Četrnaestog januara, Bil Klinton i Boris Jelcin potpisuju protokol o međusobnoj deeskalaciji nuklearnih doktrina obe zemlje, koji predviđa obostrano ukidanje pre-programiranih ciljeva za bojeve glave. Istim sporazumom bilo je predviđeno nuklearno razoružanje Ukrajine.

 
Rubriku „Test drive” otvaramo testom konfiguracije bazirane na procesoru Intel Pentium, koja je predstavljala mokar san snova za domaće korisnike koji su u gladnim godinama embarga sanjali cenovno nedostižne 486-ice. Pišemo i o hard-diskovima za Amigu 1200, koja se na našim prostorima zadržala nešto duže od ostatka sveta u kome je PC počeo da korača stazom dominacije.

Svet igara otvaramo vrlo kratkim, gotovo tizerskim predstavljanjem ručne konzole Game Boy, lamentirajući da, usled otežane piraterije, konzole bazirane na kertridžima nikad nisu stekle veću popularnost na Balkanu. O, kako će sve da se preokrene kada za godinu dana izađe Sony PlayStation... U ovom broju opisujemo i legendarni prvi Doom, dajući mu zasluženih 9,25, a tu su i objektivne kritike Subwar 2050, Fury of the Furries i drugih, manje bitnih igara.

Broj 184, januar 2000.

 
Novozelandski gradić Gisburn prvog januara postaje prvi grad na planeti koji je ušao u novi milenijum. Desetog januara, kompanija America Online najavljuje kupovinu Time Warnera za 162 milijarde USD, što je dugo godina držalo rekord kao najveće spajanje korporacija u istoriji (sada se nalazi na drugom mestu). Tri dana kasnije, Bil Gejts napušta lidersku poziciju u Microsoftu i štafetnu palicu vođenja kompanije predaje Stivenu Bolmeru.

Na naslovnoj strani imamo mobilni telefon sa Windowsom CE i natpisom „Mobilni kompjuteri?” sa prenaglašenim upitnikom, što je najava rubrike „aktuelnosti” i analitičkog teksta o pametnim telefonima i drugim hibridnim uređajima koji će jednoga dana osvojiti svet. U internet rubrici pišemo o satelitskom internetu kompanije EON, koji je u narednih nekoliko godina, do pojave ADSL-a i kablovskog broadbanda, bio jedina opcija za brzi internet u Srbiji.

 
Ako nas sećanje ne vara, Gabriel Knight 3: Blood of the Sacred, Blood of the Damned je igra sa najdužim naslovom koja je ponela titulu igre meseca. Pišemo i o veličinama kao što su Rayman 2: The Great Escape, The Wheel of Time, Omikron: The Nomad Soul, Disciples: Sacred Lands, Age of Wonders i Unreal Tournament. Kakva sjajna ponuda supersjajnih naslova!

Broj 268, januar 2007.

Prvog januara, Bugarska i Rumunija postaju članice Evropske unije, a Slovenija pristupa Evrozoni, zamenjujući tolar za evro. Sedmog januara, prva epizoda kultne danske TV drame „The Killing” emituje se na televiziji DR1. Devetog januara, Stiv Džobs, CEO kompanije Apple, na Macworld sajmu u San Francisku predstavlja originalni iPhone.

 
Pored PC hardvera koji se u zlatnoj, prvoj deceniji novog veka prodavao kao alva i u našoj zemlji i nalazio dosta prostora u svakom broju, pišemo i o tehnološkoj prekretnici koju su usvojili domaći mobilni provajderi – 3G vezi sa internetom! Rubrika „cedeteka” beleži svoje poslednje refleksne trzaje prikazima Microsoft Encarta 2007 Premium, Encyclopaedia Britannica 2007 i drugim interaktivnim enciklopedijama na optičkim medijima koje će usled proliferacije broadbanda otići u zasluženu penziju.

„Svet igara” otvaramo jurnjavom za teroristima i igrom Tom Clancy’s Rainbow Six Vegas, nastavljamo fentazi kvestovanjem u Gothicu 3, najbagovitijem RPG-u u istoriji svemira (Macedoniću nije smetalo, dao mu je 84...), ispaljivanjem fotonskih torpeda u Star Trek: Legacy, a završavamo zazivanjem Khornea u Warhammer: Mark of Chaos i rešavanjem ubistva u Orijent ekspresu u istoimenoj igri.

Miodrag KUZMANOVIĆ

 
 NOVE TEHNOLOGIJE
Egzoskeleti su stigli

 TRŽIŠTE
Oracle vs Amazon

 NA LICU MESTA
Kaspersky KIPS prezentacija
FON Hakaton
Huawei Mate Black & White žurka

 KOMPJUTERI I FILM
Ralph Breaks the Internet
Mary Poppins Returns
Filmovi, ukratko

 VREMENSKA MAŠINA
The Killing
Šta mislite o ovom tekstu?

 PRST NA ČELO
Opsesije prosečnog građanina
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera