INTERNET<>
012019<><>

WWW vodič

Origami

Sajt BBC Taster je uveo novu zanimaciju – interaktivni video-tutorijal sa atipično naprednim komandama koji je u test fazi, ali već može da se isproba na primeru detaljnog uputstva kako da napravite origami žabu. Za svaki od dvadeset sedam koraka ovog postupka postoje četiri snimka koja prikazuju preklapanje papira iz četiri različite perspektive. Sem šetanja između kamera, u svakom trenutku možete da preskočite na bilo koji od koraka. BBC planira produkciju ovakvih tutorijala za različite kućne savete, od kuvanja do vežbanja.

tinyurl.com/yask4de2

BBC SFX

Ako vas fascinira svet zvučnih efekata ili prosto tražite akustične kulise za svoj novi YouTube klip, obavezno posetite arhivu efekata TV kuće BBC. Tokom više od pola veka, prikupljeno je preko 16.000 efekata koji pokrivaju sve moguće zvukove, od motora, preko životinja, do eksplozija. Arhiv možete da pretražujete klasično, unosom teksta (na engleskom, naravno) ili pretraživanjem brojnih tematskih grupacija. Ove teme su poređane abecedno od zvukova snimljenih u opatijama (Abbeys) do onih na događajima vezanim za jahte (Yachts).

bbcsfx.acropolis.org.uk

Wow Science

Ovo nije bizarna stranica čija tema je nauka unutar MMO-a World of Warcraft, već specijalizovani sajt namenjen edukaciji najmlađih. Na ovoj lokaciji možete da nađete obilje interesantnih a jednostavnih naučnih eksperimenata, prikazanih u obliku video-klipova ili članaka praćenih ilustracijama, koji će zainteresovati decu da proniknu dublje u interesantne naučne discipline. Sadržaj sajta podeljen je na desetak disciplina od životinja i biljaka, preko svetlosti, zvuka i magnetizma, sve do mikroorganizama i programiranja.

wowscience.co.uk

Soviet Maps

Ako vas danas interesuju mape sveta oko vas, najlakše je da odete na net i konsultujete Google, ali davno pre interneta neko je radio na ekstremno detaljnim mapama celog sveta – Crvena armija! U periodu od 1950. do 1990. godine pripadnici specijalne službe Crvene armije radili su u tajnosti na mapiranju celog „zapadnog” sveta. Na „Guardianovoj” stranici posvećenoj knjizi „The Red Atlas: How the Soviet Union Secretly Mapped the World” Džona Dejvisa i Aleksandra Kenta možete u mini-kvizu da pogađate koji grad je na staroj sovjetskoj mapi.

tinyurl.com/yatjhovy

Bomba

Da li je ikome potrebno objašnjenje koliko opasnosti predstavlja detonacija atomske bombe? Da li ste možda toliko ljuti na nekoga da želite da ga gađate nuklearkom? Ako je odgovor na bilo koje od ovih pitanja potvrdan, ova pomalo morbidna alatka na sajtu Outrider omogućiće vam da proučite efekte četiri tipa nuklearnog oružja na bilo koji grad na planeti, sa radijusima različitih tipova dejstava i procenom žrtava i povređenih. Outrider je, inače, posvećen informisanju populacije o klimatskim promenama i nuklearnim opasnostima.

tinyurl.com/y8gd9h5j

Bez transakcija

Tokom godina, mikrotransakcije su se iz domena besplatnih igara i vrednosti manjih od jednog dolara preselile u gotovo sve tipove igara, čak i onih koje korisnici plate punih šezdeset dolara. Kako ova praksa postaje sve omraženija među sve većim brojem igrača, tako se pojavljuje potreba za što lakšim izbegavanjem naslova koji i dalje koriste (mikro)transakcije. Na sajtu Microtransaction Zone jednostavno unesete naziv igre koja vas zanima i dobijate podatke o tome koji od desetak tipova mikrotransakcija dati naslov primenjuje.

microtransaction.zone

Dragan KOSOVAC

 
.rs
Internet disrupcija hotelijerstva
Nezavisnost naučnika je prošlost
WWW vodič
Šta mislite o ovom tekstu?
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera