TEST PLAY<>
012019<><>

Counter-Strike: Global Offensive – Danger Zone

Kompanija Valve, kao i drugi dinosaurusi u čarobnom svetu gejminga, odavno više nije poznata po inovacijama. Zašto da se cimaju kad im od svake prodate igre na Steamu sleduje 30 procenata? Milioni kaplju sami od sebe, bez potrebe za pomeranjem debelog mesa radi, recimo, redizajna front enda Steam prodavnice ili kvalitativnog filtriranja sadržaja koji se u njoj nudi. Realnost postojanja jake konkurencije odnedavno je ipak počela da ih ujeda za guzicu: napadnuti su na svim frontovima, od digitalne distribucije do osipajuće zajednice igrača njihovih sopstvenih igara. Vreme je za radikalne poteze kratkoročnog tipa...

Ne bi li revitalizovao Counter-Strike: Global Offensive, Valve je naprečac igru učinio besplatnom, a onda joj dodao (takođe besplatan) battle royale mod pod nazivom Danger Zone.

Prvi takav potez na šahovskoj tabli igračkog biznisa jeste revitalizacija Counter-Strikea: Global Offensive, multiplayer pucačine koja je nekad bila zlatni turnirski standard, a sada je samo jedna violina u prilično velikom orkestru. CS:GO je naprečac postao besplatan, a dobio je (takođe besplatan) battle royale mod pod nazivom Danger Zone. Zapravo, reč besplatan trebalo je staviti pod navodnike, jer je istim potezom uvedena segregacija u igračku bazu uvođenjem Prime matchmaking statusa koji košta 13 evra, otprilike isto koliko je bila poslednja cena osnovne igre. Ako platite Prime, koji vam je besplatan ako ste igru kupili ranije, bićete „mečovani” s drugim igračima u istoj kategoriji, u kojoj bi trebalo da se nalaze ozbiljniji ljudi koji se ne bave varanjem. Drugi način za sticanje Prime statusa jeste dostizanje 21. nivoa u ranked mečevima i uvezivanje Steam naloga s brojem telefona, što takođe podrazumeva ozbiljnost i nesklonost čitovanju. U besplatnoj kategoriji vas potencijalno čeka bašibozuk iz srednje Azije, Ukrajine, Turkmenistana i Rusije koji rašuje B, glasno sukabljatuje i nema realno šta da izgubi kad poželi da vara. Volim Ruse, ali ne volim da igram s njima... Možda sam zaslužio da idem u nahuj, ali šta da radim... Besplatni igrači imaju ograničenja pri loot dropovima (nemaju suvenir skinove, recimo), koje obična raja, doduše, može da pazari na community marketu.

Danger Zone je battle royale mod za 16 ili 18 igrača – 16 ako igrate sami, 18 ako igrate u duo ili trio modu. Ima samo jednu mapu (ostrvo Blacksite) koja je upadljivo manja nego mape u drugim igrama ovog tipa, ali radikalno obimnija od standarda za Counter-Strike: Global Offensive. Meč počinjete dvominutnim zagrevanjem dok sistem sakuplja igrače, a onda vas čeka izbor zone ubacivanja: umesto da iskačete iz helikoptera, kulturno ćete se spustiti u sektor koji ste sami izabrali. Pošto svaki igrač bira po jedan sektor bez mogućnosti preklapanja, obezbeđen vam je makar minut spokoja u traženju oružja i drugih korisnih stvarčica koje su posejane po mapi.

Danger Zone je battle royale mod za 16 ili 18 igrača – 16 ako igrate sami, 18 ako igrate u duo ili trio modu.

Potraga za oružjem koje je razbacano po okolini samo je jedan od načina za naoružavanje i opremanje. Prostim protokom vremena dobijate priliv novca (možete ga naći i na terenu) za koji možete da kupite oružje, pancir, granate i druge borbene potrepštine iz arsenala koji je identičan onom iz osnovne igre. Za kupovinu i navigaciju terenom služi vam tablet uređaj koji vam je deo osnovne opreme i koji služi kao marker za dostavu naručene robe. Sve što ste kupili online nakon kraćeg vremena će biti isporučeno putem drona, koji će se navoditi do vas sve dok se nalazite na površini. Ovaj način snabdevanja je jedna od najboljih ideja koje sam ikada video u nekoj multiplayer pucačini jer putanja drona u izvesnoj meri otkriva poziciju naručioca opreme. U igri vam uvek sledi doza tenzijice kad kliknete na „buy” dok se nalazite u zoni gde sumnjate da ima nekoga. Pored drugih igrača, na terenu možete da naletite na razna iznenađenja poput automatskih mitraljeskih turela, sanduka s opremom koji traže oružje da bi se otvorili, NPC talaca koje je potrebno preneti do sigurne zone zarad novčane nagrade, NPC terorista koje valja utamaniti (takođe za nagradu), sefova s kešom koji može biti vaš ako u inventaru imate C4 i tako dalje. Naravno, kao i u svakoj battle royale igri, i ovde vam se teren progresivno smanjuje, ali ne u predvidljivim krugovima, nego donekle nasumičnim creepingom nekakve krvavocrvene transparentne smese koja lagano nadire i skida vam HP kad vas dodirne. Usled toga i ograničenja na 18 igrača, prosečan meč retko kad traje duže od deset minuta.

Godine nisu bile nežne prema CS:GO, što se pre svega odnosi na grafiku koja danas deluje baš ružno, bez obzira na debljinu roze nostalgičnih naočara kojima gledate igru. Valve bi učinio ogromnu uslugu i sebi i igračkoj bazi kad bi uradio masivni apdejt svog drevnog Source enginea, čija je jedina preostala prednost nepostojeća hardverska zahtevnost. Činjenica da Counter-Ctrike: Global Offensive lepo radi i na konfiguracijama starim deset i više godina, ukomponovana sa novim besplatnim statusom igre predstavlja Valvevov adut za dalje širenje igračke biomase i zaustavljanje trenda osipanja koji se intenzivirao eksplozijom popularnosti Fortnitea, igre koja je takođe besplatna i minimalno zahtevna. Danger Zone im može pomoći u tome, ali samo ako njegovo apdejtovanje, peglanje i ubacivanje novih featuresa bude maksimalnog intenziteta. Biće brzi ili će biti mrtvi kao Artifact, njihov najnoviji CCG koji je počeo da umire pre nego što se pošteno ispilio.

Miodrag KUZMANOVIĆ

 
Mutant Year Zero: Road to Eden
Darksiders III
Below
Sunset Overdrive
Just Cause 4
R-Type: Dimensions EX
Insurgency: Sandstorm
Battle Princess Madelyn
GRIS
Ride 3
Override: Mech City Brawl
Book of Demons
Super Smash Bros. Ultimate
Pillars of Eternity II: Deadfire – Forgotten Sanctum
PUBG (Playerunknown’s Battlegrounds, verzija za PlayStation 4)
Stellaris: MegaCorp
Thief Simulator
GRIP: Combat Racing
Treasure Hunter Simulator
Escape Doodland
Counter-Strike: Global Offensive – Danger Zone
Šta mislite o ovom tekstu?

Platforma:
PC (Windows + Linux), Mac
Potrebno:
Intel Core2Duo ili ekvivalent, 2 GB RAM, GeForce 9600 GT ili Radeon HD 5870
Poželjno:
Intel Core i3 ili ekvivalent, 4 GB RAM, GeForce GTX 750 ili Radeon HD 6870
Veličina:
18,5 GB
Adresa:
www .counter -strike .net /dangerzone

72
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjuteraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera