TEST PLAY<>
012019<><>

Escape Doodland

Gde je i šta radi Dong Nguyen, tvorac jednog od najpoznatijih side scrollera poslednje decenije? Igra Flappy Bird mu je tokom kratkog vremenskog perioda donela bogatstvo, optužbe za plagijarizam, pa i pretnje smrću. Ne mogavši da na svojim plećima iznese toliko breme instant popularnosti i bogatstva, ili možda prvenstveno iz straha za goli život, Dong je igru povukao. To je dalo zeleno svetlo hiperprodukciji sličnih platformera koji su nastojali da zarade koji dinar popunjavajući rupu koju je za sobom ostavio Flappy Bird.

Escape Doodland je side-scroller naslov koji mnogo toga duguje kultnom hitu Flappy Bird.

Escape Doodland sa pomenutom ptičicom deli dosta toga, iako zaista ne možemo pričati o bilo kakvom plagijatu jer institucija side scrollera datira od kada je sveta, veka i video-igara. Još jedan uradak na temu nam stiže iz razvojnog studija flukyMachinge i, pored PC varijante, urađena je i za Nintendo Switch.

Nakon što harmoniju i idilu života u Doodlandu u jednom momentu uzurpira biće koje svojom pojavom podseća na retardiranog zmaja, vaš jedini zadatak postaje da pobegnete od čeljusti ove groteskne spodobe i nađete svoj put kroz ruine koje je pošast ostavila za sobom. Tu golgotu pratite kroz 10 različitih tabli, svake karakteristične i vizuelno dopadljive na sebi svojstven način. Igra obiluje nekim uvrnutim humorom, kako scenografijom tako i audio komponentom kojom dominiraju blažene meca dobrići stil melodije, prošarane vriskom vašeg heroja (ili heroine), čija cika podseća na ciku iritantnih srednjoškolki kada vide guštera na zidu škole.

Power-upovi su predstavljeni u vidu zrnevlja pasulja koje ćete sakupljati kako biste otključali nove nivoe ili kako biste unapredili postojeće skillove, ili konzervi sa pasuljem koje vam omogućuju temporary boost uz pomoć kojeg možete doći do delova koji su vam regularno van domašaja, ili uz pomoć kojeg možete sebi kupiti još malo vremena tako što prdnete alavuždi u raširene čeljusti kada vam priđe opasno blizu. Kako nivoi nisu nimalo laki, a ni kratki, i biće vam potrebna dobra doza koncentracije i umeća kako biste izvukli živu glavu, developeri su svaki tablu podelili na 2 ili 3 checkpointa. Ipak, nemojte se zavarati da ovo igru čini lakom. Doodland je toliko senzitivan platformer da ćete biti (ne)prijatno iznenađeni vokabularom i arsenalom psovki kojim raspolažete, a koga verovatno niste ni bili svesni.

Najveći deo krivice za gore pomenute verbalne rafale najverovatnije ide na račun nejasno nacrtanih prepreka na mapi (na svakoj tabli su različiti), koje ne samo da se ne vide dobro jer se previše utapaju u okoliš, već su na pojedinim mestima potpuno zaklonjene i neke delove mape je moguće preći jedino ukoliko napamet naučite raspored ovih zamki i prepreka (a naučićete ih sigurno).

Diskutabilno je da li Doodland možete koristiti za pražnjenje stresa u pauzama tokom rada ili je možete okarakterisati kao simpatičnu igru koju biste preporučili svojoj baba-tetki u očajničkom pokušaju da je približite čudesnoj stvari zvanoj računar, ali svakako možemo reći da uz ovaj naslov možete da provedete par sati dobre zabave.

Ana KRSTIĆ

 
Mutant Year Zero: Road to Eden
Darksiders III
Below
Sunset Overdrive
Just Cause 4
R-Type: Dimensions EX
Insurgency: Sandstorm
Battle Princess Madelyn
GRIS
Ride 3
Override: Mech City Brawl
Book of Demons
Super Smash Bros. Ultimate
Pillars of Eternity II: Deadfire – Forgotten Sanctum
PUBG (Playerunknown’s Battlegrounds, verzija za PlayStation 4)
Stellaris: MegaCorp
Thief Simulator
GRIP: Combat Racing
Treasure Hunter Simulator
Escape Doodland
Šta mislite o ovom tekstu?
Counter-Strike: Global Offensive – Danger Zone

Platforma:
Windows
Potrebno:
dual core procesor na 2,0 GHz, 512 MB VRAM, 2 GB RAM
Poželjno:
dual core procesor na 2,4 GHz, 1 GB VRAM, 4 GB RAM
Veličina:
800 MB
Adresa:
www .escapedoodland .com
PEGI:
nema

70
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjutera



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera