TEST PLAY<>
012019<><>

PUBG (Playerunknown’s Battlegrounds, verzija za PlayStation 4)

Kad sam poslednji put zaseo za PUBG, developer još nije ni najavio kampanju „fix the PUBG”, Sanhok mapa još nije postojala ni na test serveru, a tek izašli Miramar gutao je opravdane kritike Z puta izneverene mase igrača. Fortnite je bio gigant, ali još uvek ne i titan, mada se u vazduhu osećalo da će jednog dana pojesti PUBG zajedno sa cokulama i adidas trenerkom. Vjetrovi sudbine bacili su me na druge frontove, a igra koju sam zavoleo još u vrlo ranoj early access fazi lagano mi se udaljavala od očiju i od srca.

Nedavna pojava PUBG-a u verziji za PlayStation 4 dala nam je priliku da bacimo svež pogled na celu stvar.

Nedavna pojava PUBG-a u verziji za PlayStation 4 dala mi je ideju da bacim svež pogled na celu stvar. Da vidim dokle je PUBG stigao u evolutivnom smislu, da vidim da li je PS4 izbegao porođajne muke koje su morile verziju igre za Xbox One, da se još jednom nadišem svežeg morskog vazduha na obalama drevnog Erangela, pre nego što mi neki žmugavac iz žbunja proventilira glavu metkom velikog kalibra...

Ljudski mozak je sklon farbanju sećanja u roze, bez obzira na to da li se radi o humanoidnoj ili digitalnoj simpatiji, a pravu sliku, nešto drugačijih boja, stičete kad se nakon dužeg vremena ponovo sretnete. Ovog puta, simpatija nije imala šminku i izgledala je kao da mi je banula na gajbu posle žurke na kojoj je popila litru vinjaka i popušila dve pakle cigareta. Imali smo i teškoća u komunikaciji, koje su se umesto nervoznog: „Ooovaj, otkud ti ovde? Jesi li dobro? Jesi drogirana?”, svele na digitalni ekvivalent mučenja s gamepadom. Svojevremeno sam baš bio dobar u PC verziji PUBG-a, imao sam dvadesetak chicken dinnera i većinu partija sam završavao u prvih deset igrača. Uzimajući u šake PS4 verziju igre osetio sam se kao Džejmi Lanister kome su odsekli desnu šaku, pa levom pokušava da pobedi Brona na treningu. Svi moji instinkti su pogrešni! Prvih nekoliko mečeva sam pokušavao da provalim kontrole i bio iznabadan od strane igrača s kojima bih se u slavnim danima igrao kao divlja mačka pre milosrdne egzekucije. Nakon dva sata siktanja i nepotrebnog besa, potisnuo sam fragmente mišićne memorije PC verzije i počeo da ulazim u fazon. Nikada neću biti posebno dobar u ovoj verziji, ali makar neće svaka budala brisati patos sa mnom. Kontrolni sistem je sličan svakoj drugoj igri ovog tipa (tj. ne može da bude bolji), ali zato je inventar rešen kriminalno loše. Snalaženje u njemu je sporo i vrlo neintuitivno, a proces kačenja dodataka na oružje nepotrebno je zakomplikovan. Mnogo bi bolje bilo da su iskopirali sistem iz mobilnog PUBG-a ili Black Opsa 4 u kom se deo koji kupite automatski montira na oružje koje nosite, umesto da petljate po inventaru, prebacujete se sa jednog na drugi tab, sve vreme iščekujući da se neko okoristi vašom pasivnošću.

Kačenja dodataka na oružje nepotrebno je zakomplikovano, mnogo bolje bi bilo da je iskopiran sistem iz mobilnog PUBG-a ili Black Opsa 4.

Sistem kupovine sanduka i sticanja loota malo je modifikovan u odnosu na PC verziju jer, pre svega, ne možete da prodajete ono što vam ne treba za živi keš. PlayStation network nema igračku berzu, tako da nema one slatke motivacije za zaradom od ultraretkog odevnog predmeta. Oni koji još uvek igraju PUBG na PC-ju kažu mi da je zlatna groznica prošla i da više nema sumanutih zarada kao nekad, ali da se povremeno ipak uštine neka kintica. Lično znam igrača koji je onomad prodao neku izrazito retku belu trenerku za 700 evra (preko eksternog trgovca skinovima) i za te pare napravio apgrejd PC-ja. Ja sam od PUBG-a zaradio bar 60 evra prodajući krpice. Sve te lepe ekonomske tendencije ovde ne postoje, ali zato otvaranje sanduka ne zahteva kupovinu ključeva za pravi novac. Ako vas živa lova baš svrbi, igra vam nudi mogućnost kupovine raznih skinova za oružje, kostima i drugih budalaština. Oni koji su preorderovali PS4 PUBG besplatno dobijaju dva tematska predmeta: pustinjski kostim iz Uncharteda i hipi ranac koji je nosila Eli u The Last of Us.

Osnovni problem koji ima Playerunknown’s Battlegrounds za PlayStation 4 vrlo je sličan muci koja je mučila igrače na Xboxu One. Igra deluje izrazito ružno, kao PC verzija na low podešavanjima, a posebno nervira kratak horizont i nagla pojava objekata i tekstura. Developer je obećao da će igru optimizovati za PlayStation 4 Pro, ali tih unapređenja nije bilo u verziji koju sam testirao. Svako ko je ovo igrao na iole pristojnom PC-ju imaće osećaj kao da je s konja sjahao na jahaćeg jarca. Išao bih toliko daleko da bih ovu verziju uporedio s mobilnom na polju kvaliteta grafike. Developer treći put ponavlja iste greške, a još gluplja od lekcije koja nije naučena jeste činjenica da se radi o Unreal engineu 4, jednom od najdokumentovanijih i alatno najopremljenijih enginea na planeti.

Igra deluje izrazito ružno, kao PC verzija na low podešavanjima, a posebno nervira kratak horizont i nagla pojava objekata i tekstura.

Značajan problem koji ima verzija PUBG-a za PlayStation 4 jeste činjenica da je njegov najveći konkurent, Fortnite, besplatan i radi bez plaćanja PSN Plus pretplate koju PUBG zahteva. Dok date 30 evra za igru, pa još 55 evra za godišnju pretplatu na Playstation Plus, milenijalac u vama će upreti prstom i naglasiti da ste za te pare mogli da kupite dve godine season passova za Fortnite.

Zaključak svih zaključaka jeste da PC ostaje ultimativna platforma za igranje PUBG-a, a da su konzolne verzije u manjoj ili većoj meri inferiornije. Ona za Xbox One je nešto utegnutija usled godinu dana intenzivnog peglanja koje, po svemu sudeći, čeka i verziju za PlayStation 4. Ako želite da budete deo tog procesa, da ponovo proživljavate lagano podizanje verzije igre i još sporije sređivanje njenih tehnikalija, by all means, odrešite kesu.

Miodrag KUZMANOVIĆ

 
Mutant Year Zero: Road to Eden
Darksiders III
Below
Sunset Overdrive
Just Cause 4
R-Type: Dimensions EX
Insurgency: Sandstorm
Battle Princess Madelyn
GRIS
Ride 3
Override: Mech City Brawl
Book of Demons
Super Smash Bros. Ultimate
Pillars of Eternity II: Deadfire – Forgotten Sanctum
PUBG (Playerunknown’s Battlegrounds, verzija za PlayStation 4)
Šta mislite o ovom tekstu?
Stellaris: MegaCorp
Thief Simulator
GRIP: Combat Racing
Treasure Hunter Simulator
Escape Doodland
Counter-Strike: Global Offensive – Danger Zone

Platforma:
PlayStation 4
Adresa:
www .pubg .com

70
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjuteraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera