TEST PLAY<>
012019<><>

Ride 3

Italijanski razvojni studio Milestone S.r.l. 2018. godine je na tržište izbacio čak pet trkačkih igara! Da krajem februara (šifra: Gravel) nisu imali kratak izlet na polje četvorotočkaša, mogli bismo reći da se radi o savršenom kvintetu moto „simulacija”. Obradili su Suprecross, MotoGP i MXGP šampionat, pa jedino što je još preostalo je očijukanje sa nešto liberalnijim sadržajem. Ride 3 nam dolazi posle dve godine čekanja i slobodno možemo da tvrdimo da je u pitanju Milestoneova najsveobuhvatnija i sadržajem najispunjenija igra...

Ride 3 nam dolazi posle dve godine čekanja i slobodno možemo da tvrdimo da je u pitanju Milestoneova najsveobuhvatnija i sadržajem najispunjenija igra...

Iako sadrži i online multiplayer režim, Ride 3 je čistokrvna single player igra u čijem centru se nalazi kampanja koja po karakteru i organizaciji sadržaja neodoljivo podseća na rane radove kompanije Turn 10 Studios. Eventovi su podeljeni po kategorijama koje diktiraju tip i jačinu dvotočkaša kojim ćete upravljati. Manje-više, ovde je sve standardno, a iako imate privid nelinearnog „odmotavanja” priče, to u praksi nije baš tako. Napredak je ograničen motociklima koje imate u garaži i do njih je na početku veoma teško doći. Love je uvek malo, dok nagradne primerke dobijate isključivo ako kompletan event završite u velikom stilu. To znači da ćete na svakoj trci morati da se popnete na najviše mesto na pobedničkom postolju jer samo ono garantuje masnu nagradu. Inače, prva tri mesta nagrađuju se zvezdicama koje se koriste za otključavanje novih „krugova” takmičenja. Na raspolaganju ih je čak šest, od kojih svaki sadrži po devet grupa eventova i obavezni „specijal” koji u centar zbivanja postavlja naročitu liniju motocikala. S druge strane, eventovi su šaroliki i lepo uklopljeni da drže pažnju: na raspolaganju su klasične, kružne trke, time triali, savladavanje deonica u maniru od tačke „A” do tačke „B” i tome slično. Novitet su drag trke u kojima je imperativ obaviti što preciznije menjanje brzina i koje prati izometrijski pogled na akciju, pa tako u potpunosti odudaraju od ostatka sadržaja.

Iako je igra prilično izdašna kada je nagrađivanje u pitanju, zarađene šuške se troše brže nego što biste voleli. Za to je „zaslužan” temeljan sistem nadogradnje motocikala koji podrazumeva kupovinu delova podeljenih po kategorijama: motor, menjač, kočnice/vešanje i točkovi. Kategorije su dodatno „razbijene” po grupama pa se u moru poboljšanja gubite kao pile u mraku. Bez upgradeovanja performansi uspeha nema, a to ćete na koži najpre osetiti u eventovima u kojima je potrebno koristiti stock verzije dvotočkaša ili je njihovo nadograđivanje ograničeno famoznim performance faktorom. Lovu možete da trošite i na vizuelnu customizaciju motocikala, ali i kupovinu opreme za vašeg avatara.

Novitet su drag trke u kojima je imperativ obaviti što preciznije menjanje brzina i koje prati izometrijski pogled na akciju, pa tako u potpunosti odudaraju od ostatka sadržaja.

Ako vas poduža kampanja i sistem nadogradnje motocikala ne budu naterali da se mašite novčanika, onda će podatak da Ride 3 stiže sa 230 četvorotočkaša podeljenih u devet kategorija sigurno to učiniti. Igrom defiluju modeli čak 30 različitih proizvođača, od vintage pa do najmodernijih modela. Upravo tako su satkani i eventovi, koji će vas „usmeravati” na kupovinu motocikala iz svake od prisutnih kategorija, različitih proizvođača, različite snage i namene, odnosno iz različitih istorijskih razdoblja. Oduševljava nivo detalja na modelima motocikala, gde su jasno prikazane sve osobenosti koje mogu da se promene ugradnjom third party delova i vizuelnih dodataka. Najlepše od svega je što je sve propraćeno kratkim tekstualnim storijama o dostupnim modelima iz kojih možete da saznate mnogo toga zanimljivog. Još bolja situacija je na polju trkačkih staza s obzirom na to da su autori, mahom, odustali od fantazijskih, scenic ruta. Umesto njih na raspolaganju je 30 realnih staza, ali čak se i tu krije iznenađenje. Naime, umesto očekivanih poprišta iz MotoGP i drugih moto-šampionata, na meniju se nalaze dobro poznate staze iz auto-šampionata. Šta reći za potez tvoraca igre da u miks ubace Moncu, Imolu, Nirburgring, Manjikur..., staze koje su nam dobro poznate (ne i ekskluzivno) iz F1 šampionata. Jednim udarcem utepane su dve muve, pa je ljubiteljima motocikala na raspolaganju neočekivan izbor „arena”, dok će ljubitelji automobilizma imati priliku da na svojim omiljenim stazama provere kako se snalaze upravljajući dvotočkašima. Ni to nije sve, pa ako su vam F1 stratišta samo zagolicala maštu, na raspolaganju je i nezaobilazni Brands Hatch, Oulton Park, Road America, Donington, pa čak i Laguna Seca, gde ćete „kosti” motociklu lomiti u legendarnoj krivini „vadičep” (corkscrew). Šlag na torti predstavljaju staze Isle of Man, koji je jedini moto event koji je Milestoneu „ukrao” Kylotonn, i Daytona gde ćete biti u prilici da, delom, vozite po ovalu. Sjajan izbor staza dodatno je poboljšan izborom njihovih različitih konfiguracija, ali i izborom vožnje po različitim vremenskim prilikama. Osim suvog vremena i kiše, na meniju su i noćne trke – nažalost, izbor nije moguće vršiti slobodno, već samo na onim stazama na kojima su takve modifikacije moguće i unapred naznačene.

Ride 3 pokreće Unreal 4 engine, što znači da je igra dobro optimizovana i da akcija na ekranu prosto klizi omogućavajući posmatraču izuzetan osećaj brzine. Za neustrašive, na raspolaganju su i dva pogleda „sa kormana” koji lede krv u žilama i osećaj brzine boostuju faktorom kvadratne funkcije. Nažalost, autori nisu ispunili očekivanja kada je kvalitet grafike u pitanju, tako da Ride 3 na tom polju gaca po sivilu proseka. Modeli mašina i vozača su savršeni, ali su detalji na i oko staze ono što je zaslužno za pucanje wow efekta kao mehura od sapunice. Neverovatno je sa koliko malo detalja su protkani objekti pokraj staze – u pojedinim slučajevima imate utisak da se radi o upscaleovanoj i blago poboljšanoj grafici sa PlayStationa 3. Sledeća stvar koja u ovom departmentu razočarava su „sravnjene” teksture, čiji kvalitet je više nego upitan. Ništa bolja situacija nije ni na polju specijalnih efekata, gde je Ride 3 samo još jedno prosečno ostvarenje koje posmatraču govori da su autori na brzinu obavili posao i da nisu do kraja iskoristili mogućnosti pokretačkog enginea. Ovo je prava šteta jer su, s druge strane, zvuci urlikanja mašina fantastični i spadaju u sam vrh po kvalitetu. Zaprepastili smo se kada smo čuli kako moćno zvuče mašine, pogotovo što ih toliko ima, a autori su opet uspeli da postignu da sve zvuče drugačije i podjednako ubedljivo. Zbog outdated grafike upakovane u poslovično učinkovit grafički engine, Ride 3 na PC-ju donosi još naglašeniji osećaj brzine, pa čak oku prija nešto više nego konzolna verzija zbog nešto kvalitetnijih tekstura. Pri tome, potrebna je sasvim prosečna mašina ne bi li se izvukao teoretski maksimum.

Igra stiže sa 230 četvorotočkaša podeljenih u devet kategorija.

Na stazi, Ride 3 ostavlja utisak „simkade” i to mu odlično stoji. Mogli bismo da raspravljamo do sutra zašto autori nisu implementirali nešto ozbiljniji fizički model koji bi doneo veću muku igračima nego što je to sada slučaj, ali nemojte da mislite da je sve baš tako idilično i lišeno muke. U sekciji sa podešavanjima figuriše dovoljno opcija putem kojih se Ride 3 od pitome arkadice transformiše u simulaciju za početnike. Nažalost, oštećenja ne postoje, baš kao ni simuliranje potrošnje pneumatika i goriva. Ulje sipano u fabrici možete da zamenite kvalitetnijom „mešavinom”, ali koliko god da smo određeni model motocikla kasnije vozili, nismo bili u prilici da ga „istrošimo”. Elementi simulacije ne postoji ni kada su atmosferske prilike u pitanju s obzirom na to da Ride 3 ne donosi dinamičku smenu vremenskih uslova koja je standard već neko vreme.

Naš osvrt na Ride 3 završavamo njegovom najvećom manom – suparničkim vozačima koji se nalaze pod dirigentskom palicom upravljačkog algoritma. Agresivni su u Enduro Racer stilu, greše taman toliko da pojava može da se podvede pod statističku grešku i stiče se utisak da od idealne putanje kretanja ne odustaju makar morali da vas pregaze. To u većini slučajeva i čine, kao da ne postojite, a iz body check duela kao po pravilu izlaze kao pobednici, dok vi, ustiju punih trave i blata, gledate kako nestaju iz vidokruga. Umešnost na stazi im je skriptovana, do te mere da ćete tačno naučiti na kojim mestima na stazi veštački oduzimaju gas dajući vam šansu da povratite nešto izgubljenog vremena. Takođe, čak i na podrazumevanom nivou težine (kodni broj: 50 – Easy), bolji su od vas ukoliko koristite mašinu nešto slabijih performansi. Teraju vas na preciznost, pravovremene reakcije i odmeren gas/kočnica odnos. Besomučnim upgradeom i tovarenjem zarađenog keša lopatama u kase lokalnih dilera delova na kratko rešavate problem, a uz Rewind i Restart tastere, prolazite i trke u kojima ste naizgled totalni autsajderi.

Ride 3 pokreće engine Unreal 4, što znači da je igra dobro optimizovana i da akcija na ekranu prosto klizi omogućavajući posmatraču izuzetan osećaj brzine.

Po ko zna koji put ističemo da je Milestone na pravom putu i da je za ulazak u AAA ring zafalilo samo još „ono nešto”. Ovaj put to je ponašanje kompjuterski vođenih vozača i outdated grafička podloga zbog koje o igri nećete pričati poznanicima i prijateljima. Evidentan napredak urađen je na polju produkcije i, naročito, uključenog sadržaja koji, u simbiozi sa odlično skrojenom kampanjom, predstavlja zvezdu vodilju. Ride 3 je mogao da bude zimski hit, ali zbog autora koji su se rasplinuli na „sto strana” i nisu mogli da mu posvete potrebnu pažnju i uobliče ga kako valja, to nije u potpunosti. Moraćete da zažmurite na jedno oko ukoliko želite da izgurate do kraja i ne žalite previše za onim što je moglo da bude, a ipak nije. Da li je takva žrtva vredna? Po našem mišljenju jeste, jer kada se sve sabere i oduzme Ride 3 je moto-simulacija (shvatite ovo u najširem mogućem smislu) kakvu skoro nismo imali prilike da igramo.

Vladimir PISODOROV

 
Mutant Year Zero: Road to Eden
Darksiders III
Below
Sunset Overdrive
Just Cause 4
R-Type: Dimensions EX
Insurgency: Sandstorm
Battle Princess Madelyn
GRIS
Ride 3
Šta mislite o ovom tekstu?
Override: Mech City Brawl
Book of Demons
Super Smash Bros. Ultimate
Pillars of Eternity II: Deadfire – Forgotten Sanctum
PUBG (Playerunknown’s Battlegrounds, verzija za PlayStation 4)
Stellaris: MegaCorp
Thief Simulator
GRIP: Combat Racing
Treasure Hunter Simulator
Escape Doodland
Counter-Strike: Global Offensive – Danger Zone

Platforma:
PlayStation 4, Xbox One, PC
Veličina:
24,03 GB
Adresa:
ridevideogame .com
PEGI:
3
Kontakt:
ComputerLand

77
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjutera



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera