VREMENSKA MAŠINA<>
122018<><>

Pablo, Vladimir i Mahmud

Broj 111, decembar 1993.

Drugog decembra, kolumbijski narko bos Pablo Eskobar gine u oružanom sukobu sa policijom. Trinaestog decembra, parlament Kazahstana donosi odluku o demontaži i uništavanju više od 100 nuklearnih bojevih glava koje su se zatekle na njihovoj teritoriji nakon raspada Sovjetskog saveza. Tri dana kasnije, Šenen Doerti (Brendu) izbacuju iz glumačke postave serije Beverli Hils 90210.

 
Rubriku „Test run” otvaramo prikazom programa Autodesk 3D Studio 3.0, za koji imamo samo reči hvale, kao i za Fractal Design Painter 2.0, tipičnog predstavnika kategorije programa koje je u narednim godinama Adobeov Photoshop progutao kao da nikada nisu postojali. U ad hoc rubrici „putopis”, pišemo o trijumfu naše reprezentacije na matematičkoj olimpijadi srednjoškolaca u Argentini, sa posebnim akcentom na teškoće putovanja na drugi kraj sveta iz države pod teškim sankcijama. Montevideo, ovako nešto nisi video...

Svet igara počinjemo rešenjima za davno zaboravljene avanture, a prva realno zanimljiva stvar je opis Turricana 3 za Amigu. Slede opisi Frontiera (koliko sati nam je pojeo, joooooj) i Overdrivea, a ostatkom rubrike dominira veliki broj najava. Era PC-a kao dominantne igračke platforme polako počinje da dobija oblik...

Broj 183, decembar 1999.

 
Dvadesetog decembra, nakon 442 godine, Portugalija vraća suverenitet nad kolonijom Makau Narodnoj republici Kini. Dvadeset osmog decembra, Saparmurat Nijazov biva proglašen za doživotnog predsednika Turkmenistana. Trideset prvog decembra, ruski predsednik Boris Jeljcin podnosi ostavku, a na njegovo mesto seda Vladimir Putin.

„Ni oko jedne Nove godine nije se digla ovolika prašina. I to samo zbog dve nule...”. Ovom rečenicom počinjemo tekst pod nazivom „Bauk 2000”, predviđajući da problem Y2K neće biti ni približno strašan kako zloguke babe predviđaju, pogotovo kod nas, gde je stepen informatičke automatizacije srazmerno manji nego u razvijenom svetu. U rubrici koja se bavi internetom pišemo o fenomenu online kockanja, naglašavajući da harazderi ostaju hazaderi bez obzira na medijum, i da je progres u svim sferama, pa i u kockarskoj, nezaustavljiv.

 
Svet igara pulsira od kvalitetnih igara, među kojima prednjači ubersjajni Freespace 2, koji je sa razlogom poneo titulu igre meseca. Tu su i Rainbow Six: Rogue Spear, Fifa 2000, NBA Live 2000, Revenant, Flight Simulator 2000, Grand Theft Auto 2, Armored Fist 3... Zlatno doba PC-a i warez igara tada je imalo svoj apsolutni zenit.

Broj 267, decembar 2006.

Šestog decembra, NASA obelodanjuje fotografije Marsa koje je napravio Mars Global Surveyor koje ukazuju na prisustvo tekuće vode na crvenoj planeti. Pet dana kasnije, u Teheranu počinje sa radom konferencija koja se bavi revizijom Holokausta, koju otvara tadašnji predsednik Mahmud Ahmedinedžad. Petnaestog decembra, test verzija borbenog aviona F-35 Lightning II poleće na prvi probni let.

 
Na naslovnoj strani imamo „Nvidia GeForce 8800 – uživanje u brzoj vožnji”, što je adekvatni teaser za jednu od najboljih GeForce grafičkih karti, koju Saša Uzelac detaljno secira. U rubrici „servis” nastavljamo sa mega testom napajanja dostupnih na našem tržištu, a tekst pratimo volšebnim grafikonima koji su izazivali strahopoštovanje.

Kriza na tržištu PC igara lagano jenjava, a Svetovi igara postaju sve popunjeniji dobrim naslovima. Za igru meseca decembra proglašavamo Need for Speed Carbon, kome za vrat dahću potpuno ravnopravni kandidati kao što su Splinter Cell: Double Agent, Pro Evolution Soccer 6, Neverwinter Nights 2, Sid Meier’s Railroads (verovatno najmanje poznata igra sa potpisom Sida Mejera), Dark Messiah of Might & Magic, Medieval II Total War... Kao posebna poslastica, tu je Sam & Max Season 1, igra koja donosi nove avanture legendarnog i apsurdnog detektivskog dua.

Miodrag KUZMANOVIĆ

 
 NOVE TEHNOLOGIJE
Ratovanje u svemiru

 NA LICU MESTA
RNIDS tribina
JS Belgrade Meetup #34
Telekom Srbija i SES

 KOMPJUTERI I FILM
Krcko Oraščić
Mortal Engines
Spider-Man
Aquaman
Filmovi, ukratko

 SITNA CREVCA
Mikroprocesorska arhitektura ARM (5): SoC konfiguracije

 VREMENSKA MAŠINA
Pablo, Vladimir i Mahmud
Šta mislite o ovom tekstu?

 PRST NA ČELO
Digitalne nedoumice i analogna mudrost
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera