TEST RUN<>
112018<><>

Replay Video Capture 8.10

Snima i ne pita

Reklamira se kao alatka za snimanje video-klipova reprodukovanih sa online servisa, ali je zapravo mnogo više od toga. Replay Video Capture je u stanju da „uhvati” i snimi filmiće sa praktično bilo kog izvora, pri tome nudeći jednostavan upravljački interfejs i solidan izbor mogućnosti. Ono što posebno treba istaći je da je proizvod kompanije Applian Technologies sposoban da snima i korisnikove akcije sa desktopa, uz beleženje zvuka koji se (eventualno) čuje u pozadini.

Autori ističu da će od upotrebe Replay Video Capturea najviše beneficija imati oni koji imaju potrebu da snimaju online streamove, webinare ili, recimo, sadržaj koji se emituje preko web kamerice. U tom slučaju, izuzetno je korisna opcija Mark Video koja omogućava ručno označavanje regije snimanja. Veličinu i položaj prozora određujete sami, ako vam je to iz nekog razloga lakše, ostavljena je i mogućnost definisanja gabarita i položaja upisivanjem koordinata. Funkcija Mark Video koristi se u naročitim situacijama kada program nije u stanju da detektuje aktivnu površinu ekrana (funkcija Get Video) na kojoj se „odmotava” akcija ili kada želite da pored videa „uhvatite” i dodatne radnje. Inače, označeni deo ekrana prikazan je u glavnoj radnoj formi u obliku realtime previewa. On se zamenjuje podacima o radnim parametrima kada se snimanje pokrene, a koji obuhvataju format zapisa, veličinu generisanog fajla i tome slično.

Upravljački interfejs izuzetno je jednostavan i smešten u formu koja po veličini odgovara klasičnom multimedijalnom plejeru. Pored tastera Record, na raspolaganju je i kontrola intenziteta zvuka, mogućnost pozivanja reprodukcije snimljenog materijala (tasteri Play/View), ali i opcija Still kojom se vrši „čupanje” sadržaja ekrana i snimanje u obliku BMP datoteke. Autori nisu previše pažnje posvetili dizajnu komandnih elemenata, tako da je preview prikaz previše razvučen, a tasteri preskalirani u odnosu na veličinu radne forme. Interfejs se uvek nalazi na dohvat ruke pošto može da se postavi iznad svih prozora, a tu je i opcija da se snimanje pokreće/zaustavlja preko konfigurabilnih prečica sa tastature. Ovo poslednje je obavezno ukoliko program želite da koristite u takozvanom Background režimu. On je jedna on najvećih novina verzije 8 i praktično je namenjen snimanju akcije iz video-igara i programa koji funkcionišu u režimu rada preko celog ekrana. Replay Video Capture neće moći da zameni Bandicam, ali fercera i iz Windowsa 8.x/10 i u Background režimu značajno podiže performanse snimanja.

U sekciji sa podešavanjima vlada nešto veća gužva nego u glavnoj radnoj formi, ali je zadržana jednostavnost u radu. Izbor jednog od dostupnih radnih profila ujedno je i izbor izlaznog formata zapisa, uz obaveznu mogućnost ručnog podešavanja opcija. Na raspolaganju su formati MP4, AVI, MPG, WMV..., štelovanje bitratea i frameratea, te podešavanje bitratea audio-komponente. Zanimljivo je da Replay Video Capture može da obavi snimanje zvuka u Dual Audio režimu koji podrazumeva beleženje zvuka iz mikrofona „preko” onog pozadinskog. Dužina trajanja video-klipa može automatski da se odredi i ograniči veličinom u megabajtima, odnosno dužinom u satima, minutima i sekundama. Na izlaznom materijalu može da bude prisutan i kursor miša, moguće je automatski obaviti resizeovanje video-klipa, optimizaciju video-komponente i tako dalje. Ukoliko niste sigurni koji od podržanih formata zapisa je najbolji za vaše potrebe, možete da dozvolite programskoj rutini da reši dilemu. Postoji čak 14 opisnih šablona koji su podeljeni po vrsti posla, ali i snazi računara na kojem se snimanje obavlja. Replay Video Capture ne prati u stopu moderne standarde kada je ovaj segment u pitanju, pa nije u stanju da iskoristi grafičku akceleraciju, a uz to je optimizovan za korišćenje na procesorima sa dva jezgra. Ono što nam se nije svidelo je što korisnik ne može da obavi snimanje šablona koje je sam definisao, pa je iznova potrebno prolaziti kroz sekciju Settnigs svaki put pre otpočinjanja snimanja.

Bez obzira što je sazdan na pomalo zastareloj osnovi i što ne nudi podršku za fancy tehnologije, Replay Video Capture obavlja posao. Brzo ćete ga zauzdati i do izlaznog materijala doći lakše nego koristeći većinu konkurentskih ostvarenja. Cena je nešto viša nego što smo očekivali i to može da bude prepreka koju niste spremni da preskočite.

Vladimir PISODOROV

 
Microsoft Windows 10 October 2018 Update
Microsoft Office 2019 Professional
ACDSee Photo Studio Standard 2019
Affinity Designer 1.6.5
Nero Platinum 2019 Suite
Vivaldi 2.0
Infix PDF Editor Pro 7.2.9
Machete 5.0
Replay Video Capture 8.10
Šta mislite o ovom tekstu?
Color Boosting PS Actions
Clock Book
MagicMouseTrails 1.15
Iridium for YouTube 0.2.2
Soapbox 10.3
VDesktop 2.6
Weather Monitor 8.0
Winter PS Actions

Tip:
snimanje ekrana
Potrebno:
Windows
Veličina:
78,5 MB
Cena:
40 dolara
Adresa:
applian .com /replay -video -capture
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera