TEST RUN<>
112018<><>

ACDSee Photo Studio Standard 2019

Još malo pa džabe

U kuhinji kompanije ACD Systems proizvodima je dodat novi začin i izbačene su iteracije programa za 2019. godinu. Kao i ranije, ACDSee je dostupan u tri verzije: Standard, Professional i Ultimate, a ovom prilikom smo se odlučili da vam pobliže predstavimo verziju Standard, koja je namenjena najširem krugu korisnika.

Ona je najmanje opremljena alatkama, odnosno ima najmanje naprednih opcija (vidi okvir), a uz to ide i niža cena u odnosu na ostale verzije. Ipak, to nikako ne znači da Standard verzija nije vredna pomena i da ne može da zadovolji potrebe korisnika. Ovaj foto-editor je opremljen svim uobičajenim alatkama potrebnim za foto-developing, a i pored toga što se naziva standardnom, na raspolaganju korisnicima je i nekoliko vrlo naprednih funkcija.

Interfejs se nije promenio od prošlogodišnje verzije. I dalje je podeljen na četiri glavna dela: Manage, Photos, View i Edit. Manage daje priliku da se fotografije selektuju, grupišu, filtriraju i slično, odnosno da se organizuju u skladu sa potrebama korisnika. Takođe, tu se pregledaju ili upisuju meta-podaci, a izbor podataka koje možete pregledati ili opisati je zavidan. Photos nudi pregled svih fotografija, uglavnom organizovanih po vremenskom periodu kada su snimljene. Opcija View nudi pregled pojedinačne slike i ovde već možemo pronaći najjednostavnije alatke kojima možete urediti fotografiju. Sem uvećanog pregleda, alatke koje su u ovom modu dostupne su rotiranje, zumiranje, ali i autolight, koja automatski podešava nivo svetla na fotografiji ili autolens koja ispravlja eventualne greške ili „iskrivljenja” objektiva. U ovom modu postoji i opcija External Editors koja povezuje pregledač fotografija sa nekih drugim editorima koje korisnik ima ili preferira.

Prava priča počinje kada odabranu fotografiju ubacite u Edit mod. Tada se otvaraju setovi alatki koje smo navikli da gledamo u Lightroomu ili sličnim programima koji pretenduju da budu konkurencija Lightroomu kada je foto-developing u pitanju. Pre svega, s leve strane pojaviće se Edit Mode Menu. Tu su poznate alatke poput onih za podešavanje ekspozicije, boje, kontrasta, ali i nekih naprednijih kao što su korekcija iskrivljenosti koja je eventualno nastala prilikom slikanja ili izoštravanje fotografije. Odlično pojačanje nabrojanim su alatke za označavanje zone delovanja. Za razliku od mnogih foto-editora koji nemaju opciju da parcijalno edituju fotografiju, već isključivo celu površinu slike, ovde imate nekoliko opcija. Linear Gradient i Radial Gradient dopuštaju lineranu, odnosno radijalnu primenu izmene, a vi birate koliki deo fotografije će biti podvrgnut promenama. Treća, a ujedno i najbolja alatka, jeste Edit Brush koja vam u potpunosti daje slobodu da označite deo fotografije koji želite da izmenite. Ova alatka nije namenjena naprednim korisnicima, ali je i te kako napredna, jer vam dopušta da izolujete samo delove fotografije za koje smatrate da im treba prepravka i primenite izmenu samo na taj deo. Dok na neki drugi deo možete primeniti potpuno drugu ako ne i suprotnu akciju. Pored ovih, u vrhu prozora pronaći ćete još čitavu paletu alatki za selektovanje koje vam pomažu da izolujete baš onaj deo koji želite da obradite.

Od noviteta koji se pojavljuju prvi put izdvojićemo vrlo detaljnu i naprednu alatku za crno-belu fotografiju. Naime, kada otvorite taj dijalog, pojaviće se slajderi za određivanje naglašavanja svake boje pojedinačno, tako da imate potpunu kontrolu nad tim kako će se to odraziti na novonastalu crno-belu fotografiju. Iako to nije ništa novo u svetu obrade fotografije, u ovoj verziji se dodavanje watermarka našlo među opcijama. Ukoliko vam je to nedostajalo u prošloj verziji sada i pomoću ACDSeeja možete obeležiti svoje fotografije i dodati im potpis ili logo. Još jedna važna opcija je Autosave koja štedi vreme u radu. Kad smo kod štednje vremena, u organizaciji fotografija sada imate opciju da unesete meta-podatke u jednu sliku i da sve to automatski prenesete na sve fotografije u tom folderu.

ACDSee Photo Studio Standard 2019 se pokazao kao vrlo brz i udoban za rad, jako brzo importuje fotografije, a obrada i primena alatki se dešava gotovo istog trenutka. Program je stabilan, nismo imali nikakav osećaj glomaznosti ili preteranog opterećenja mašine.

Uzevši u obzir skromnu cenu od 60-ak dolara, ACDSee pruža dosta. Ipak, da bi stvarno bio jedan od omiljenih foto-editora, Standard opciji nedostaje mogućnost izdvajanja layera i još neke opcije koje bi olakšale i ubrzale obradu. Takve opcije ne zahtevaju veće poznavanje rada u ovakvim programima, već naprotiv, olakšavaju obradu, jer preko jednog ili dva klika mišem, inteligentnim selektovanjem ili automatskim prepoznavanjem obavljaju posao koji inače mora da radi korisnik. Takve opcije potražili smo u skupljim verzijama ACDSeeja, ali moramo istaći da je Standard verzija i više nego dovoljna za prosečnog korisnika. Interfejs je vrlo intuitivan tako da, čak ako se i niste ranije sretali sa ovim programom, vrlo ćete lako naučiti da ga koristite.

Gordana RADOVIĆ

 
Microsoft Windows 10 October 2018 Update
Microsoft Office 2019 Professional
ACDSee Photo Studio Standard 2019
Šta mislite o ovom tekstu?
Affinity Designer 1.6.5
Nero Platinum 2019 Suite
Vivaldi 2.0
Infix PDF Editor Pro 7.2.9
Machete 5.0
Replay Video Capture 8.10
Color Boosting PS Actions
Clock Book
MagicMouseTrails 1.15
Iridium for YouTube 0.2.2
Soapbox 10.3
VDesktop 2.6
Weather Monitor 8.0
Winter PS Actions

Professional vs Ultimate
Pored opisane verzije Standard, dostupne su još dve: Professional i Ultimate. One pružaju još više opcija, pre svega onih naprednih. U obe verzije dostupna je mogućnost prepoznavanja lica i nedestruktivna obrada fotografija. Takođe, u obe ove verzije možete importovati već pripremljene setove izmena, ali ih možete i eksportovati, odnosno sami praviti i čuvati za kasnije. Izdvojićemo i alatku Smart Erase kojom lako možete izbrisati neželjene objekte sa fotografije.
Od opcija koje se nalaze samo u Ultimate verziji izdvojićemo dostupnost rada sa layerima i maskama – dve dragocene opcije u obradi fotografija. Moramo pomenuti i Blendig Mode i Opacity kojih takođe nema u ostalim verzijama. Inače, Professional verzija košta 100, a Ultimate čak 150 dolara.

Tip:
foto-editor
Potrebno:
Windows, macOS
Veličina:
452 MB (trial)
Cena:
60 dolara, proba 30 dana
Adresa:
www .acdsee .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera