PHONE ZONE<>
072018<><>

Wiko View2 i View2 Pro

Na Wiko se navik’o

Francusko-kineski tandem u trećoj sezoni uspešnog druženja sa domaćim korisnicima mobilnih uređaja, ponudio je nekoliko zanimljivih Android telefona prijemčivih ovdašnjem džepu. Od osam modela koje smo kibicovali još zimus na Wikovom MWC štandu u Barseloni, do Cetinjske 1 stigla su dva najjača: View2 i View2 Pro, oba dizajnirana po poslednjoj modi, uključujući staklene presvlake na leđima i izdužene ekrane sa zarezom na vrhu.

Wiko View2 Pro, veći, brži i skuplji član dinamičnog dua je, po našem mišljenju, najukusnije dizajniran Wikov telefon do danas. Spakovan je u atraktivno kućište naglašenih oblina, sa metalnim okvirom zaravnjenih ivica koje obezbeđuju dobar grip, i sjajnim staklenim površinama sa obe strane. Prednjom stranom dominira 6-inčni ekran sa uzanim gornjim i bočnim okvirima, malo širom „bradom” i povećim polukružnim zarezom na sredini koji liči na onaj u modelu Essential Phone. Mišljenja o estetskom efektu (ne)popularnog zareza su podeljena, ali u funkcionalnom smislu, od njega nema veće koristi, izuzev povećanja površine ekrana. Štaviše, u nekim full screen aplikacijama (uglavnom igrama) zarez može i da smeta, jer se elementi interfejsa ispod njega ne vide, dok se u nekim slučajevima čitav ekran pomera naniže, pa se iz vida gube elementi postavljeni uz donju ivicu ekrana. Iznad kamere u zarezu nalazi se prorez kroz koji se oglašava zvučnik slušalice, dok je dvobojni signalni LED postavljen bliže desnoj ivici (lampica je manja od čiodine glave i teško je uočljiva sa distance).

Duž ivica više zaobljena staklena površina na zadnjoj strani, lepo se presijava na svetlu i, kada se gleda pod uglom, vešto krije otiske prstiju i masnoću koja se prosto lepi za staklo. Pozadi su postavljeni brz i precizan čitač otiska prsta (vrlo dobro pozicioniran na sredini) i uspravno orijentisana dvostruka kamera sa LED blicem, koja je pomerena uz levu ivicu kao kod iPhonea X. Mehanički tasteri poređani su duž desne ivice, na vrhu je 3,5-mm audio priključak, a na dnu microUSB slot i otvor mono zvučnika koji nije naročito glasan. Dimenzije kućišta su dobro odmerene, tako da telefon udobno leži na dlanu i može komotno da se koristi pomoću jedne ruke (od pomoći je i opcija za „skraćivanje” ekrana koja se aktivira povlačenjem prsta od jedne do druge ivice u dnu ekrana).

Prema većini standardnih kriterijuma, ekran je zadovoljavajućeg kvaliteta: osvetljenje je ravnomerno i snažno (čitljivost na dnevnom svetlu je izvanredna), kontrast je odličan, a i reprodukcija boja je za pohvalu. Ono što smeta je HD+ (720p) rezolucija sa skromnih 282 piksela po inču i taj nedostatak će dodatno odjeknuti kada se ovaj telefon poredi s Motorolom Moto G6, direktnim suparnikom koji je već osvojio simpatije dobrog dela naše publike. Poređenje s pomenutim modelom nije slučajno, jer View2 Pro sa njim deli i hardversku platformu: popularni Snapdragon 450 (arče ga još Samsung Galaxy A6+, LG Q7, Xiaomi Redmi 5...) u kombinaciji sa 4 GB RAM-a i u ovom slučaju je prevazišao očekivanja, jer pored glatkih performansi u uobičajenim aktivnostima (surf, razmena poruka, rad s kamerom) ima dovoljno rezerve i za zahtevnije igre. Pritom se minimalno zagreva i na svakom koraku gleda kako da uštedi energiju. Zahvaljujući tome i autonomija je iznad proseka, čak i kada se koristi u dual SIM režimu.

Kamere su još jedno lepo iznenađenje koje nam je View2 Pro servirao. Uz elektronsku stabilizaciju, timelapse režim i fazni autofokus, u paketu dobijamo i široki otvor blende na jednom (f/1.75) i širokougaono sočivo na drugom senzoru, čime su pokrivene sve potrebe korisnika kojima je kvalitet kamere jedna od važnijih karakteristika telefona. Fotografije su zaista kvalitetne, čak i u mračnijem ambijentu (tu, doduše, ima malo više problema sa fokusiranjem), kamera radi stabilno i brzo, dok elektronska stabilizacija video snimcima pruža neophodnu stabilnost (uz podršku za 60 fps mogu se dobiti zaista lepi snimci). Telefon se isporučuje sa Oreo Androidom koji je zamotan u prijatno, neopterećujuće korisničko okruženje koje neodoljivo podseća na štok verziju Androida. Iskustvo sa softverom je veoma pozitivno (brzina, stabilnost, jednostavnost), a nekoliko problema vezanih za zaključavanje ekrana tokom igranja igrara u međuvremenu je ispravljeno softverskim apdejtom telefona u drugoj polovini juna.

Wiko View2 je za stotinak evra jeftiniji model, koji sa Pro verzijom deli gotovo sva dizajnerska i funkcionalna rešenja, pa se sva zapažanja u vezi sa estetikom i ergonomijom između ova dva modela poklapaju. Ekrani su identični, dok je kućište za nijansu lakše. Umesto dve, View2 ima jednu kameru od 13 megapiksela koja ima skromnije mogućnosti, ali opet operiše u prihvatljivim okvirima za nižu srednju klasu. Nešto slabije rezultate na testovima ostvaruje zbog sporijeg procesora (Snapdragon 435 sa tri gigabajta RAM-a), dok su u svakodnevnom radu te razlike manje uočljive – jedino se pri skrolovanju glomaznih stranica na vebu i pokretanju aplikacija primećuje veća zadrška u odnosu na View2 Pro. Baterije i autonomija kod oba uređaja su identični.

Wiko View2 i View2 Pro namenjeni su korisnicima koji za razuman novac žele da uhvate priključak sa aktuelnim „metalostaklarskim” trendom u kompoziciji kućišta sa izduženim ekranom i eventualno dvostrukom kamerom. Oba telefona su prelepo dizajnirana, cvrsto utegnuta i dovoljno brza i efikasna za sve uobicajene potrebe, a pritom imaju i „ono nešto„ zbog čega smo ih brzo „zagotivili„ i teško se od njih odvojili. Naravno, pitanje tržišnog uspeha u klasi uređaja gde konkurencija ne zna za milost, zavisiće i od cene.

Gradimir JOKSIMOVIĆ

 
Samsung Galaxy A6 i A6+ (2018)
Xiaomi Mi Mix 2S
Sony Xperia XZ2 i XZ2 Compact
Wiko View2 i View2 Pro
Šta mislite o ovom tekstu?
MyHeritage
SayIt
Bottled
GetThemAll
Prof Reminder
Driving Detective
Custom Formulas
Steam Link (beta)
VPNhub
FIFA World Cup™ Predictor

Wiko View2
Operativni sistem:
Android 8.0
Dimenzije:
154,5 × 72 × 8,3 mm / 153 g
Ostalo:
Qualcomm Snapdragon 435 čipset (8 × 1,4 GHz Cortex-A53 CPU + Adreno 505 GPU), 6” IPS LCD (720 × 1528, 282 ppi), 3 GB RAM-a, 32 GB interne memorije, microSD do 128 GB, Corning Gorilla Glass, Bluetooth v4.2 A2DP/LE, Wi-Fi 802.11 b/g/n/hotspot/Direct, GSM/HSPA/LTE, microUSB, 13 MP, 1080p@30 fps / 16 MP f/2.0 1080p, dual nano-SIM, Li-Ion baterija 3000 mAh, čitač otiska prsta
Performanse:
AnTuTu Benchmark: 59294; Geekbench 4: 685 (Single-Core), 2561 (Multi-Core)

Wiko View2 Pro
Operativni sistem:
Android 8.0
Dimenzije:
153 × 72,6 × 8,3 mm / 164 g
Ostalo:
Qualcomm Snapdragon 450 (8 × 1,8 GHz Cortex-A53 CPU + Adreno 506 GPU), 6” IPS LCD (720 × 1528, 282 ppi), 4 GB RAM-a, 64 GB interne memorije, microSD do 256 GB, Corning Gorilla Glass, Bluetooth v4.2 A2DP/LE, Wi-Fi 802.11 b/g/n/hotspot/Direct, GSM/HSPA/LTE, microUSB, dual 16 MP, f/1.8, 1080p@60 fps / 16 MP f/2.0 1080p, dual nano-SIM, Li-Ion baterija 3000 mAh, čitač otiska prsta
Performanse:
AnTuTu Benchmark: 69415; Geekbench 4: 781 (Single-Core), 3941 (Multi-Core)
Proizvođač:
Wiko
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera