TEST JOY<>
072018<><>

Genesis Thor300

Najlepši oblik laskanja

Nezaustavljiva mašinerija dalekoistočnih proizvođača omogućava svakom ko ima višak novca da osnuje marku koja se bavi, u našem slučaju, računarskim periferijama i zalepi svoj logo na ponešto. Bilo da se radi o autentičnim kineskim proizvođačima ili „evropskim”, najlakši način da se uključite na tržište jeste da pogledate preko ograde, gde neko to radi odavno i ima dobru reputaciju, i naslikate portret.

U slučaju kompanije Natec i njihovog igračkog odeljenja, Genesis modeli koje nisu pitali za poziranje su Logitech i Razer. Ovde prvenstveno mislimo na izgled i organizaciju sajta i prezentovanje proizvoda, što ide do te mere da je sajt Genesisa na adresi genesis-zone.com (što nije prvi put), a njihov „Kapetan Genesis” vas, isto kao „Razer Guy”, vodi u svet vrhunskih igračkih periferija.

Dakle, marketing štikliran, portfelj očigledno enorman, a šta je sa proizvodima? Nama se na testu našla tastatura Thor300, koja liči na svaku kompaktnu mehaničku tastaturu, dakle, pravougaonik bez numeričkog dela. Da ne bi samo tastatura bila „pozajmljivana” od uzora, tu je i Kalih, proizvođač pljunutih kopija Cherry MX mehaničkih tastera/prekidača sve do odgovarajuće vrste koja ima odgovarajuću boju. Thor300 na našem testu imao je „bučne” taktilne plave prekidače, što je najbliže starim mehaničkim tastaturama, a na raspolaganju su i „brzi”, crveni tasteri i belo osvetljenje.

Bez obzira na trud, izrada je jeftina, što se naročito primećuje na kapicama tastera na kojima se vide tragovi mešanja plastike pre izlivanja, a i štampa deluje jeftino. Gornja ploča jeste lim, ali veoma tanak. Plastika od koje je izrađena osnova je čvrsta i dobro obrađena i tastatura odgovara nazivu, makar po tome što ne deluje kao da će da se raspadne posle par meseci. Kabl je debeo, dugačak i dovoljno fleksibilan da se neće kačiti o okolinu i zadržavati oblik preterano, što nam se dopada. Osećaj pri kucanju odgovara mehaničkim tastaturama. Da, neke su nam se više dopale, ali ne možemo sa sigurnošću da tvrdimo da je neka „bolja”, ali i te kako možemo da tvrdimo da Thor300 ostavlja jeftin utisak, kao i da su veći tasteri koji imaju metalnu žabicu za prenošenje sile veoma klimavi.

Pozadinsko osvetljenje je jednobojno (zeleno) i kontroliše se bez drajvera kombinacijom ’Fn’ tastera i jasno obeleženih funkcija za kontrolu jačine svetla i nekoliko efekata koje verovatno nećete koristiti, jer je potpuno osvetljena tastatura najkorisnija. Proizvođač obećava mogućnost ležanja na tastaturi bez bojazni zakucavanja mašine (full N-Key rollover), što svakako kvalifikuje ovaj model među igračke.

Tržište je takvo da cene igračkih periferija rastu, ne prateći baš cene osnovnih komponenata, ali primetno rastu. Ne možemo da se složimo sa tim da mehanička tastatura sa programabilnim tasterima mora da košta oko dvesta evra, ali većim proizvođačima se očigledno može. Tu dolazi armija manje poznatih ili nepoznatih proizvođača koja vam nudi „isto to”, ali za „samo” pedeset. Činjenica je da, iako ne možemo da opravdamo cenu skupljih modela, uglavnom možemo da cenimo kvalitet. Sa jeftinijim dobijate jeftinu tastaturu, a pedeset evra i dalje nije malo.

Danilo LUKINOVIĆ

 
 AKTUELNOSTI
E3 2018, Los Anđeles, 12-14. jun

 TEST JOY
Genesis Thor300
Šta mislite o ovom tekstu?

 JA, IGRAČ
Pobedili smo

Broj tastera:
104 (ukupno)
Ostalo:
Kalih Blue mehanički prekidači (postoje verzije sa Red prekidačima), pet modova i tri nivoa osvetljenja, 100% N-Key rollover, kabl dužine 1,6 m, USB veza
Proizvođač:
Genesis
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjutera



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera