TEST RUN<>
052018<><>

ImgDrive 1.3.7

Optikus virtuelis

Koketiranje sa virtuelnim optičkim drajvovima stvar je koja je odavno „izašla iz ormara” i postala deo svakodnevnice. CD-ovi, DVD-ovi i Blu-rayevi se na ovaj način daleko brže iščitavaju (i do 200 puta brže), mogućnost oštećenja i gubitka podataka svedena je na minimum, a da ne pominjemo koliko je na ovaj način lakše obaviti kopiranje na druge optičke uređaje. Programi iz klase mogu da manipulišu „slikama” u gotovo bilo kom obliku: ISO, IMG, NRI, CDI, CCD, MDS... – slobodno možete da računate da su na broju svi formati u kojima virtuelni optički sadržaj cirkuliše. Da stvar bude još upečatljivija, ona najbolja ostvarenja do podataka dolaze čak i kada su arhivirani: RAR, ZIP i 7ZIP.

Ako bi se od nas tražilo da uperimo prstom i pokažemo najpoznatiji izdanak, bez ikakvog dvoumljenja bismo izdvojili program Daemon Tools (www.daemon-tools.cc). Na softverskoj pijaci nalazi se, čini se, odvajkada, donosi neprikosnovenu kompatibilnost i podršku za različite formate zapisa, jednostavan je za korišćenje i nudi manevarski prostor NASA lansirnog centra. Međutim, evolucija programskog koda toliko je izražena da je uključeni sadržaj počeo da prevazilazi potrebe prosečnog korisnika. Tu je i podatak da je projekat pre nekoliko godina postao komercijalan i iako se nudi i besplatna verzija, trend opšte monetizacije je više nego izražen.

Postavlja se pitanje – da li treba da se, ukoliko ste se već odlučili za „šaltanje”, prebacite na neku poznatu alternativu ili da uronite u potpuno novi bazen? Ako se odlučite za ovo drugo, preporučujemo da probate ImgDrive, jer ćete teško naći jednostavniji, manji i prosečnim potrebama prilagođeniji program iz klase. Pored toga, ova alatka je potpuno besplatna, ne sadrži ni gram reklamnog sadržaja, a može da se preuzme i u portabilnom obliku, što je krajnje neuobičajena stvar.

Instalacija odnosi manje od dva megabajta slobodnog prostora na hard-disku, dok se u systrayu pojavljuje komandna ikonica preko koje se na jednostavan i brz način pristupa resursima. Ruku na srce, možemo da kažemo da ImgDrive može da se koristi u as is obliku i da jedine opcije koje ćete koristiti nose naziv Mount i Unmount, pa će početnici biti i više nego zadovoljni. Svidelo nam se to što je direktno iz programa moguće obaviti dodeljivanje slova virtuelnom drajvu (čitaj: promeniti ga), a tu je i podrška za čak sedam virtuelnih uređaja. Sve izmene pravite „u letu”, podržana je i Automount funkcija poslednje korišćene „slike”, ali i (de)aktiviranje programa po želji bez restartovanja Windowsa. Kada je u pitanju broj podržanih formata zapisa, stvari ne stoje povoljno kao kod komercijalnih ostvarenja. Na svu sreću, to ne znači da je ImgDrive neupotrebljiv, već samo da ne donosi podršku za egzotičnije formate zapisa. Na raspolaganju su CCD, CUE, ISO, ISZ, MDS i NRG – četa mala, ali odabrana.

Najveći nedostatak programa je neugledan upravljački interfejs i, naravno, izostanak naprednih funkcija. Ovo drugo smo i priželjkivali, tako da šteta sa te strane nije velika. Važno je napomenuti da je iz programa moguće obaviti dumpovanje, odnosno izrađivanje ISO „slika”, kao i da virtuelni uređaji nisu region free. S druge strane, podržan je pun spektar optičkih uređaja, među njima i Blu-rayevi. Vrlo je važno to da je ImgDrive u praksi funkcionisao kao švajcarski sat i da nismo imali nikakvih problema da kroz njega „provlačimo” najraznolikiji sadržaj, mahom u ISO formatu. Zbog svega rečenog, ne preostaje nam ništa drugo nego da preporučimo korišćenje ImgDrivea, naročito ako vam napredne funkcije nisu potrebne, a virtuelni optički drajv koristite za povremeno iščitavanje podataka. U tim situacijama je gotovo idealan.

Vladimir PISODOROV

 
Rudarenje za početnike (3)
Verge revolucija
CorelDRAW Graphics Suite 2018
LibreOffice 6
Rambox 0.5.16
Raxco PerfectRegistry 2.0
ZIP Password Recovery 2.30
MAGIX Photostory easy 2
Auslogics Windows Slimmer 1.0.8
ImgDrive 1.3.7
Šta mislite o ovom tekstu?
FlashBoot 3.1a Free
Browsec VPN 3.19.5
Amazing Slow Downer 3.6.0
Mousetrack 1.1
FoxyTab 2.11
Glitch
Streaming Audio Recorder 2.3
Vision Pro 0.0.8
Pixelator

Tip:
virtuelni optički drajv
Potrebno:
Windows
Veličina:
1,65 MB
Cena:
besplatno
Adresa:
yubsoft .com /imgdrive
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera