TEST RUN<>
032018<><>

Movavi Gecata 5.5

Obećanje, ludom radovanje

Kao i mnogi drugi proizvođači, i u kompaniji Movavi prepoznali su značaj alatki za snimanje igračkih sesija. Ruku na srce, njihov Game Capture već neko vreme postoji na softverskoj pijaci, a sada je očigledno došlo vreme da doživi overhaul i zainteresovanima se predstavi u jednom sasvim novom svetlu.

Na svu sreću, to nije negativno uticalo na jednostavnost upotrebe, pa je Gecata (eto i novog imena) najbliže onom što smo nekad gledali u Frapsu. Pred korisnikom je sićušna radna forma na kojoj se nalazi izbor radne rezolucije, frameratea, te dugmići za kontrolu samog procesa snimanja. Program nije ekskluzivno namenjen snimanju akcije u igrama, već može da snima i korisnikove radnje na desktopu, pa otuda ne čudi što se komande, osim preko prečica na tastaturi, mogu pozivati i na ovakav način. Inače, snimanje može da se pauzira i nastavi po želji, a tu je i opcija za „čupanje” screenshotova, koji mogu da se pretoče u jedan od tri podržana formata zapisa: JPG, BMP ili PNG. Naročito nam se svidelo to što Gecata misli i o korisnicima koji vole da se eksponiraju putem društvenih mreža, pa je tako na raspolaganju koketiranje sa web kamerom, odnosno mikrofonom kao dodatnim izvorom zvuka. Feed sa kamere može da se postavi u jedan od uglova ekrana. Opet je na raspolaganju odabir radne rezolucije i frameratea, a tu je i tweakovanje veličine regije u kojoj će se „iscrtavati” sadržaj. Posebno zgodno može da bude to što Gecata omogućava pohranjivanje audio-komponenti u odvojenim datotekama (može i zajedno), koje kasnije možete da obradite i, tek kada budete zadovoljni rezultatom, spojite u jedinstvenu celinu.

Kada je prikazivanje podataka u OSD maniru u pitanju, program u željenoj regiji može da ispiše framerate, dužinu snimljenog klipa, količinu preostalog prostora na hard-disku, pa čak i naziv grafičkog API-ja pod kojim igra radi. Svi ovi podaci mogu da se nađu i na snimku, a po potrebi možete da ih uključujete/isključujete pritiskom na prečicu na tastaturi, dok snimanje traje.

Kako bi prilikom snimanja uspela da obezbedi obećanih 60 sličica u sekundi u HD formatu, Gecata koristi isključivo H.264 kodek i materijal na izlazu snima u MP4 formatu. Korisnik može da se opredeli za konstantni ili varijabilni bitrate, upiše ga ručno u za to predviđenu „kućicu”, dok kvalitet snimka može da se podešava izborom jednog od šest unapred definisanih šablona. Ne možete da vidite šta se nalazi u njima, niti je na raspolaganju mogućnost izrade sopstvenih šablona. Program podržava hardversku akceleraciju, te može da iskoristi VRAM kako bi omogućio da proces snimanja teče glatko i bez trzavica. Naravno, sve to samo u slučaju da grafički resursi „preteknu” i ako njihov angažman na snimanju ne dovede do pada performansi tokom igranja. Inače, sličan princip važi i kada je odabir kvaliteta audio-komponente u pitanju – na meniju se nalazi šest radnih šablona. Dakle, kao što možete da vidite, sve je izuzetno jednostavno i prilagođeno čak i onima koji se slabije snalaze u ovim vodama.

Oduševio nas je podatak da je Gecata portabilna – možete da kopirate izvršnu datoteku na USB „flešku” i nosite je svuda sa sobom. Takođe, odgovorni ljudi u kompaniji Movavi odredili su više nego prihvatljivu cenu, tako da, ako program nameravate da koristite u kućnom okruženju, treba da izdvojite samo 20 „zelenih novčanica”. Nažalost, Gecata nije ostvarenje bez mana, a ono što će vam najviše zasmetati jeste podatak da su podržani samo DirectX 11 i OpenGL. Potonja verzija DirectX-a12, kao ni Vulcan se ne pominju, ali ni to nije sve. Naime, program garantovano radi sa testiranim i podržanim igrama, a njih je svega 60-ak. Autori ipak tvrde da bi Gecata trebalo da radi sa bilo kojim naslovom koji radi pod nekim od podržanih API-ja, ali nama nije uspelo da to reprodukujemo tokom testa. Dobro je što program pre kupovine može da se proba (demo verzija „baca” watermark na sliku i sesije su ograničene na deset minuta snimanja), pa možete da vidite da li podržava ili ne podržava naslove sa kojima planirate da „radite”.

Šta reći na kraju osim – šteta! Zaista nam se dopalo ono što su nam autori pripremili i da nije mršave API podrške i mušičavog rada pod netestiranim igrama, sada bismo na „sva zvona” preporučivali Gecatu. Ovako, oprezno i pažljivo. Preuzmite prvo probnu verziju programa i istestirajte kako se ponaša u praksi.

Vladimir PISODOROV

 
PuTTY 0.7b, SmarTTY 3.1, Tera Term 4.97, MobaXterm 10.4 Personal, Bitvise SSH Client 7.36
Magic Desktop 9
VLC media player 3.0
Darktable 2.4
Glary Utilities 5.91
Driver Talent Pro 6.5
HDDExpert 1.16
PDFsam 3.3.5
Movavi Gecata 5.5
Šta mislite o ovom tekstu?
Dimo Video Mate 4.0
4Media Movie Editor 6.6
Abelssoft SSD Fresh 2018
Soda Player 1.2.3
LibriFree New Tab 1.4
CAM 3.50
TheAeroClock 4.31
Multi Web Search 3.2
PS Old Tones Actions
XLaunchpad 1.15
YouTube By Click 2.2
Portrait Action

Tip:
video-grabber
Potrebno:
Windows
Veličina:
112 MB
Cena:
20 dolara
Adresa:
www .movavi .com /game -capture
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera