TEST RUN<>
032018<><>

Glary Utilities 5.91

Pribor za ličnu higijenu

Koliko god da Windows postaje napredniji i savršeniji, uvek će postojati prostor za proizvođače uslužnog softvera čija je namena da korisnicima pomognu u poslovima održavanja sistema u dobroj kondiciji. Takvih programa ima mnogo, a ovog puta vam predstavljamo onaj koji pretenduje da integriše više desetina različitih alatki pod jednim krovom.

Početnu stranicu možemo podeliti na tri funkcionalna dela. Gornji deo sadrži tri stavke: Overview, 1-Click Maintenance i Advanced Tools. Overview je namenjen pružanju osnovnih informacija o podešavanjima aplikacije i, po našem mišljenju, koncipiran je nelogično i neinformativno. U centralnom delu prozora prikazano je vreme podizanja operativnog sistema i taster koji nas vodi na modul pod nazivom Startup Manager, čiji je zadatak upravljanje aplikacijama i servisima koji se aktiviraju neposredno nakon podizanja sistema. Dijalog Startup Managera je sadržajan i prikazuje praktično sve elemente koji utiču na brzinu podizanja sistema. Kategorija Startup programa sadrži i odeljak sa klasifikacijom korisnosti pojedinih instaliranih naslova.

Drugi stubac, 1-Click Maintenance, vrlo često imamo priliku da vidimo kod ove vrste softvera. U pitanju je automatsko pokretanje niza akcija sa ciljem da se optimizuje i poboljša rad sistema. U konkretnom slučaju, program će za nas obaviti čišćenje sistemskog registra, udaljiti prečice ka nepostojećim fajlovima, očistiti spyware, izvesti proveru stanja diska, očistiti tragove korišćenja računara, ukloniti privremene fajlove i proveriti pomenuti Startup Manager. Iako nemamo zamerki na rad ovog modula, zasmetala nam je nemogućnost sortiranja dobijenih rezultata po parametrima veličine fajla, što ponekad zna da bude korisno.

Treći stubac – Advanced Tools sadrži preko 30 korisnih alatki. Inicijalno, opcije su razvrstane u okviru pet osnovnih kategorija, ali se raspored menija može izmeniti ako se klikne na kružić sa desne strane prozora i pri tome dolazi do potpune metamorfoze menija, koji sada dobija 11 kategorija i nešto više ponuđenih opcija.

Što se tiče sistemskog registra, na raspolaganju su nam mogućnosti čišćenja i defragmentacije, što je praktično standard za ovu vrstu programa. U besplatnoj verziji ne postoji takozvano duboko pretraživanje, koje je znatno kvalitetnije.

Segment menija pod nazivom Disk Space namenjen je poslovima koji se odnose na nepotrebne datoteke i foldere u okviru fajl-sistema. Pored brisanja privremenih fajlova, istakli bismo mogućnost pronalaženja duplikata i praznih foldera. Pronađeni fajlovi se razvrstavaju po tipu datoteka na dokumente, muziku, fotografije, video i ostale fajlove. Modul Explore disks pretražuje sadržaj diskova i vraća podatke o zauzeću foldera u numeričkom i grafičkom obliku.

Odeljak Privacy je namenjen rešavanju pitanja vezanih za čuvanje i brisanje poverljivih podataka. Track Eraser je zadužen za brisanje tragova upotrebe u okviru Windowsa i najčešćih pregledača interneta, kao i jednog dela Windows aplikacija. Ovo je u stvari veoma slično onome što radi CCleaner, samo što se čišćenje keša web pregledača ovde obavlja na drugom mestu. Shred files briše dokumente u skladu sa strogim američkim standardima, dok Wipe free space briše fajlove koje smo prethodno obrisali iz fajl-sistema, ali se njihov sadržaj može rekonstruisati. Modul Encrypt files je zadužen za šifrovanje i dešifrovanje izabranih fajlova i ima mogućnost njihovog pakovanja u izvršni program koji automatski ekstrahuje svoj sadržaj.

U segmentu menija System controls srećemo opciju Startup items, o kojoj smo pisali ranije. Zatim je tu i prečica do Windows menadžera sistemskih servisa i do menadžera poslova koji se izvršavaju po rasporedu. Mesta se našlo i za korisni editor opcija kontekstualnog menija miša, kao i za jednostavni menadžer procesa, za koji ne možemo reći da nas je oduševio.

Blok pod nazivom System Status, osim modula koji nam daje detaljne informacije o hardveru računara, ima i prečice do Windowsovih servisa za bekap i oporavak sistema (System Restore), kao i prečice do prozora komandne linije, gde se izvršava naredba SFC namenjena automatskom opravku eventualno nepostojećih fajlova operativnog sistema.

Blok menija namenjen radu sa hard-diskom sadrži specijalizovani program za defragmentaciju, dok preko opcije Boot defragment instruiramo pomenuti program da izvrši defragmentaciju za vreme podizanja sistema. Modul Check for errors služi za proveru ispravnosti memorijskih medija.

Za rad sa upravljačkim programima (drajverima) je zadužen istoimeni blok menija i sve njegove opcije vode do istog prozora, preko kog možemo vršiti update postojećih drajvera ili njihovu deinstalaciju, a možemo izvesti i bekap svih drajvera po sopstvenom izboru i u slučaju potrebe i na jednostavan način ih vratiti u okvir sistema.

Meni File management nam daje mogućnost da neki fajl razdelimo na manje delove željene dužine. Opcija Restore deleted files na jednostavan način pokušava da pronađe fajlove koje smo prethodno poslali u kantu za otpatke, dok Quick search predstavlja odličan način za pretraživanje fajlova na računaru. Opcija Check for updates proverava da li postoje svežije verzije programa instaliranih na računaru.

Nekonzistentnosti u korisničkom interfejsu nam se nisu dopale kod ovog programa. Utisak bi bio bolji da je primenjena neka jednostavnija šema organizacije opcija i da je izbegnuto dupliranje funkcija. S druge strane, i kvalitet i kvantitet ponuđenih opcija zaslužuju pohvalu. S obzirom na to da Glary Utilities obavlja sličan posao kao popularni CCleaner, a uz to poseduje mnogo veći broj funkcija, mogao bi da služi kao njegova zamena, posebno za naprednije korisnike.

Igor S. RUŽIĆ

 
PuTTY 0.7b, SmarTTY 3.1, Tera Term 4.97, MobaXterm 10.4 Personal, Bitvise SSH Client 7.36
Magic Desktop 9
VLC media player 3.0
Darktable 2.4
Glary Utilities 5.91
Šta mislite o ovom tekstu?
Driver Talent Pro 6.5
HDDExpert 1.16
PDFsam 3.3.5
Movavi Gecata 5.5
Dimo Video Mate 4.0
4Media Movie Editor 6.6
Abelssoft SSD Fresh 2018
Soda Player 1.2.3
LibriFree New Tab 1.4
CAM 3.50
TheAeroClock 4.31
Multi Web Search 3.2
PS Old Tones Actions
XLaunchpad 1.15
YouTube By Click 2.2
Portrait Action

Tip:
sistemski cleaner
Potrebno:
Windows
Veličina:
49 MB
Cena:
besplatno
Adresa:
glarysoft .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera