TEST JOY<>
032018<><>

Redragon M703 Gerberus i M606 Nothosaur

Ime nije sudbina

Prvi susret sa Redragon periferijama na nas je ostavio veoma dobar utisak. Bezočno kopiranje poznatih sa izgledom, stilom i pristupom očigledno je dobar recept, ma koliko bio moralno upitan. Pravno je veoma teško (ili nemoguće) postići nešto po tom pitanju i sigurni smo da vođe Redragona ne haju. Pokušavajući da pronađemo podatke o testiranim modelima, naišli smo na nove primere preuzetih ideja, počevši od naziva jednog uređaja.

Nego da se mi bacimo na test novih nam pridošlica iz njihove šarolike ponude koja će, ako nastavi da se širi, uskoro stići brend Bloody po količini različitih, a opet sličnih glodara. Na testu imamo jedan simetrični miš koji je inspirisan danskim Steelseriesaom. Miš je ergonomski dizajniran za desnu šaku, te podseća na mnoštvo sličnih, pre svega „zemljačkih” modela. Ovaj model sa mirisom Danske verovatno je trebalo da se zove Cerberus, ali je naš test primerak označen kao Gerberus, i na pakovanju i na samom mišu. Možda ne znaju šta je kerber iz grčke mitologije, ali su čuli da ovde ima onih što vole da sade gerbere. Nakon upoznavanja, pred vama je sasvim solidan omaž pomenutom proizvođaču. Jeftina plastika je dobro obrađena, tasteri imaju jasan klik i predvidljiv hod, bočni su upotrebljivi, skrol je odličan. Za sada sve deluje odlično. Veoma nam se dopao kabl koji je obložen teksturiranom gumom koja deluje kao da se neće kačiti za sve i svja. Gornja površina presvučena slojem za sakupljanje prljavštine se podrazumeva i boljka je i mnogo skupljih modela poznatijih proizvođača. Interesantno je prisustvo tastera za izbor moda (profila), kao na starom Deathadderu.

Senzor upotrebljen na ovom modelu delo je Pixarta (kao i praktično svi drugi senzori) i nosi oznaku PAW3212. Uglavnom se nalazi u jeftinijim miševima i maksimalna rezolucija mu je obično 4000 tačaka po inču, mada je za ovaj model Redragon softverski pogurao granicu do 7200. Taster iza skrola služi za jednu od četiri definisane vrednosti za rezoluciju, što prati i promena boje kao indikacija. Bez instalacije drajvera, korisnik može da izabere vrednosti od 800, 1200, 1600 i 7200 tačaka po inču.

Što se samih drajvera tiče, opet smo imali posla sa „bubicama” proizvođača. Miš nismo pronašli na globalnom sajtu, već smo se, posle kraće pretrage, obreli na brazilskoj verziji, odakle smo klikom na download poslati na novozelandski Megaupload, gde se drajver nalazi. Globalno poslovanje, nema šta. Nakon instalacije možete za svaki od četiri koraka da izaberete vrednost od 500 do maksimalne, u progresivnim koracima - 200, 300, 500 ili 600, u zavisnosti od toga gde se nalazite na skali. U skladu sa kopiranjem drugih proizvođača, tu su podešavanja odziva i osetljivosti, brzine skrola i duplog klika i promena funkcije tastera. Možete da dodelite pojedinačne karaktere, kombinacije, neizbežni „višeklik”, promenu rezolucije ili da pozovete multimedijalne skraćenice i makroe. Ako izaberete makro i nemate neki već spreman, softver će vas pitati: „Wether now create?”. Izuzev poveće distance na kojoj senzor prestaje da prati podlogu, nismo imali ozbiljnih zamerki. Miš se ponaša predvidljivo i precizan je.

Najbolja stvar je cena – ovaj model na našem tržištu košta oko dve hiljade dinara. Po toj ceni možete da mu oprostite što je bilo ludaka u porodici.

Nešto moderniji i model ergonomski prilagođen samo desnoj šaci (iako i M703 ima bočne tastere samo sa leve strane) koji nam se našao na testu nosi oznaku M606 Nothosaurus. I ovaj naziv je pogrešan, jer taj reptil iz perioda trijasa nazvan je zapravo Nothosaur. Barem je naziv isti i na sajtu, mada ponovo na njegovoj brazilskoj verziji. Kvalitet upotrebljenih materijala je uporediv sa prethodno opisanim modelom, dakle veoma dobar za jeftin miš. Kombinacija mat plastike i gornje površine „zalivene gumom” ovde je prošarana poluprovidnom školjkom kroz koju probija pozadinsko osvetljenje. Nothosaurus zaista sjajno leži u ruci i, ako vas navika ne tera da miš držite prstima, sigurno će vam odgovarati. Tasteri su takođe (verovatno) identični, predvidljivi i precizni. Skrol je nešto većih dimenzija i sporijeg hoda u odnosu na M703, što se neće svakome svideti, ali je i dalje veoma dobar. Ovaj model ima kabl presvučen tkaninom, koji je i dalje solidno fleksibilan. Stope su nešto veće, pa Nothosaur klizi po skoro svakoj podlozi bez problema.

Za ovaj model Redragon je odabrao Pixart 3168 senzor maksimalne rezolucije 3200 tačaka po inču. Korisniku je omogućeno da menja vrednost u četiri koraka, koji su po fabričkim podešavanjima 1000, 1600, 2400 i 3200 tačaka po inču. Iako ima manju maksimalnu rezoluciju ili možda baš zbog toga, ovaj miš deluje kao da je bolje izbalansiran, a i lift-off razdaljina deluje manja.

Za nešto podrobnija podešavanja biće vam potreban drajver. Nažalost, iako proizvođač na pakovanju navodi da M606 ima „moćan” drajver, on očigledno zahteva herojsko putešestvije za pronalaženje ove moći, jer mi nismo uspeli u tome. Pomenuta brazilska verzija sajta nema prečicu za preuzimanje drajvera, globalna ne zna koji je ovo miš, kutija nema CD, a Google nema rešenje. Šteta, jer nam se miš dopao i košta još manje – 1500 dinara. I ovako je sasvim upotrebljiv po toj ceni, ali kako drajver očigledno postoji negde, moramo ovo da uzmemo kao zamerku. Nažalost, Redragon je očigledno deo nekog konglomerata koji izvozi milijarde komada sitne i krupne elektronike i kojem bavljenje detaljima nije deo plana i programa. Barem su proizvodi solidni i povoljni.

Danilo LUKINOVIĆ

 
 TEST JOY
Redragon M703 Gerberus i M606 Nothosaur
Šta mislite o ovom tekstu?
HyperX Alloy FPS Pro

 JA, IGRAČ
Avenija arhimandrita Agatona

Redragon M703 Gerberus
Senzor:
optički maksimalne rezolucije 7200 tpi
Broj tastera:
6 + scroll,
Ostalo:
Multifire mod, podešavanje osetljivosti, podešavanje rezolucije, promena funkcije tastera, mogućnost snimanja i podešavanja makroa, USB veza

Redragon M606 Nothosaurus
Senzor:
optički, maksimalne rezolucije 3200 tpi
Broj tastera:
6 + scroll,
Ostalo:
Multifire mod, podešavanje osetljivosti, podešavanje rezolucije, promena funkcije tastera, mogućnost snimanja i podešavanja makroa, USB veza
Proizvođač:
Redragon
Kontakt:
Nebo ITS
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjutera



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera