TEST PLAY<>
032018<><>

The Station

Ako obožavate naučnu fantastiku, ali imate vrlo malo vremena da kroz literaturu endaldžujete tu umetničku preferencu namenjenu ljudima bez dece i posla, onda, recimo, čitanje septologije „The Expanse” nije predlog koji može da ima realistično ovaploćenje. Hell, čak je i gledanje TV serija krupan poduhvat za ljude zatrpane obavezama.

Narativna puzzle avantura koja ne traje dugo, ali je ipak ozbiljna i kvalitetna igra.

Možda su igre ključ? Igre kao što je SOMA, čijih desetak sati u sebi sadrže više tvrdog SF-a nego biblioteke lesser literature? Kažete igrali ste je i hteli biste nešto slično... Tako dobrog heroina nema, ali možda mogu da vam ponudim metadon koji se zove The Station.

U pitanju je narativna puzzle avantura koja, za razliku od walking simulator budalaština kao što su Gone Home i Tacoma, spada u IGRE. U D stanici preuzimate ulogu operativca koji je poslat na istraživačku svemirsku stanicu čija je tročlana posada prestala da komunicira s bazom. Stanica, The Espial, predstavlja visokotehnološko čudo čiji je zadatak da iz orbite, u stealth modu, proučava primitivnu civilizaciju na planeti na kojoj besne ratovi. Nešto je očigledno pošlo k vragu jer na prilazu stanici uočavate oštećenja na spoljnoj oplati, a dočekuje vas i totalna radio-tišina.

U igri se prelama nekoliko različitih vajbova, među kojima je najjači onaj koji evocira sećanje na čitanje romana „Solaris” (nekome će ta preporuka biti sasvim dovoljna da odigra igru). Brojni pisani i narativni logovi svedoče o rastućoj netrpeljivosti među članovima posade i sve krupnijem raskolu između osećaja dužnosti i individualnih strahova, motiva i inhibicija, kao i eskalirajućih rezervacija prema poenti posmatranja „agresivnih primitivaca” na površini. Pored literarne komponente, u igri vas očekuje i doza dobro zamišljenih puzzli, koje se mahom svode na popravku staničnih sistema i otvaranje njenih sekcija u potrazi za nestalom posadom. Nijedan od problema ne spada u hard-core kategoriju zbog koje biste razbijali glavu, ali daleko od toga da vas igra vodi za ruku kao da ste hendikepirani.

Igri mogu da se zamere dve stvari: dužina od svega dva i po sata, koliko će vam biti potrebno za brzi prelaz bez otkrivanja svake skrivene tajne, i ružna grafika za koju je odgovoran Unity engine. Ili Unity nije pogodan za naslove koji treba da istaknu mistiku i lepotu svemira ili ljudi ne znaju da rade u njemu i uzimaju ga samo zato što je besplatan.

The Station ima krindžvorti tvist na kraju, koji zapravo nije neka posebna misterija za svakog ko obraća pažnju tokom igranja. Naravno, pogađate o čemu se radi i nema potrebe da vam spojlujem...

Miodrag KUZMANOVIĆ

 
Kingdom Come: Deliverance
Monster Hunter World
Planetoid Pioneers
Dissidia Final Fantasy NT
Samsara
Crossing Souls
The Fall Part 2: Unbound
Wulverblade
Striker’s Edge
Dragon Ball FighterZ
Tesla vs Lovecraft
Lost Sphear
Nantucket
Subnautica
Dynasty Warriors 9
The Inpatient
Monster Energy Supercross
EA Sports UFC 3
Sid Meier’s Civilization VI: Rise and Fall
The Station
Šta mislite o ovom tekstu?
Remothered: Tormented Fathers

Platforma:
PC (Windows), PlayStation 4, Xbox One
Potrebno:
Intel i3 ili ekvivalent, 4 GB RAM, 512 MB VRAM
Poželjno:
Intel i5 ili ekvivalent, 8 GB RAM, GeForce GTX 660 ili ekvivalent
Veličina:
2,9 GB
Adresa:
thestationgame .com

70
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjutera



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera