VREMENSKA MAŠINA<>
022018<><>

Terminator 2, Riva TNT i MASH

Broj 89, februar 1992.

Sedmog februara 12 država članica Evropske zajednice (European Community) u Mastrihtu potpisuje sporazum kojim se formira Evropska unija (EU). Sledećeg dana pesma „I’m Too Sexy” grupe Right Said Fred izbija na prvo mesto američkih top-lista. Četrnaestog februara Ukrajina i četiri druge države bivšeg SSSR-a okupljene u ZND odbacuju predlog Rusije o formiranju zajedničkih oružanih snaga.

 
Kako je snimljen „Terminator 2”? Na to pitanje donosimo prilično detaljan odgovor u istoimenom tekstu koji je ujedno i tema broja, objašnjavajući svu tehničku problematiku morfing sekvenci. U rubrici „Periferije” pišemo o sve popularnijim SVGA monitorima, kao i o novoj Amigi 500 Plus, koja se tek pojavila na globalnim tržištima. U rubrici „Šoping tura” pišemo o alternativi za Nemačku i Austriju kao uobičajenim zemljama iz kojih se švercuju kompjuteri – Grčkoj!

„Svet igara” otvaramo pričom o Šigeru Mijamotou, ocu Marija i Luiđija i „čoveku koji je najzaslužniji za ogroman uspeh kompanije Nintendo”. Pišemo i o gromadama kao što su Another World, Red Baron, Final Fight, Civilisation (s umesto z je bila naša greška), Centurion: Defender of Rome, Battle Isle i drugima.

Broj 173, februar 1999.

 
U prvoj nedelji februara princ Abdulah postaje kralj Jordana nakon što njegov otac Husein gubi bitku sa kancerom. Dvanaestog februara američki Senat oslobađa predsednika Bila Klintona optužbi za laganje pod zakletvom, čime proces impičmenta udara u zid legislature i povoljno se završava za tog serijskog silovatelja. Dvadeset trećeg februara Eminem izbacuje album „The Slim Shady LP”.

Broj otvaramo tekstom „Imperija bi da uzvrati udarac”, u kojem se bavimo Microsoftovom odbranom u čuvenoj antimonopolskoj sudskoj parnici. Rubriku „Test drive” započinjemo kombinovanim testom grafičkih kartica – 3Dfx Voodoo II, Banshee, Matrox G200 (ko se još seća ovog Matroxa?), S3 Savage 3D i nVidia Riva TNT uzrok su nemirnih snova legije domaćih gejmera. Nastavljamo sa tekstom „Studio u računaru”, čija je tema MiroVIDEO DC50, profesionalna kartica za video-montažu i mokar san svakog video-entuzijaste.

 
U „Svetu igara” pucamo u vazduh i promašujemo, birajući za igru meseca jedan Myth II: Soulblighter pored živog Baldur’s Gatea, koji je izašao istog meseca. Od ostalih uticajnih igara, tu su Magic & Mayhem, European Air War, Star Wars: Rogue Squadron 3D i još nekoliko stvarčica.

Broj 257, februar 2006.

Trećeg februara egipatski putnički feribot „Al-salam Boccaccio 98” tone u Crvenom moru blizu obale Saudijske Arabije, pri čemu strada preko 1000 ljudi. Šesnaestog februara poslednja armijska mobilna hirurška bolnica (Mobile Army Surgical Hospital – MASH) američke armije biva demobilisana. Dvadeset drugog februara šestoro razbojnika uspeva da otme 53 miliona funti iz banke u Kentu, što do danas predstavlja najveće razbojništvo u istoriji Velike Britanije.

 
U tekstu „Pod budnim okom” pišemo o računarskom prepoznavanju lica, predviđajući tehnološke trendove koji će deceniju kasnije postati komercijalna stvarnost. Razmatramo i nove trendove u optičkim medijima, pišemo o HD-DVD i Blu-Ray standardima, završavajući u vodama SF-a i holografskih optičkih medija. Slavimo i 20 godina kompanije Pixar („Umetnost 3D animacije”), a gotovo ceo „Test drive” posvećujemo grafičkim karticama.

Ovo je godina velike krize PC gejminga, što uzrokuje velike probleme sa sadržajem „Sveta igara”. Za igru meseca na mišiće proglašavamo 80 Days, a ostatak ponude je podjednako loš – Dynasty Warriors 4 Hyper, UFO: Aftershock, Knights of the Temple 2, Friends – The one with the Trivia... Jedina svetla tačka je Lula 3D, a ni ona nije naročito svetla.

Miodrag KUZMANOVIĆ

 
 AKTUELNOSTI
CES 2018, 9–12. januar, Las Vegas

 TRŽIŠTE
Meltdown i Spectre

 PRIMENA
Mejkerska subkultura

 KOMPJUTERI I FILM
Black Panther
Early Man
Filmovi, ukratko

 VREMENSKA MAŠINA
Terminator 2, Riva TNT i MASH
Šta mislite o ovom tekstu?

 PRST NA ČELO
Google prop’o
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera