TEST DRIVE<>
022018<><>

Mikrotik Routerboard SXTsq Lite5

Korak od 12 kilometara

Iz Mikrotika nam je ovoga puta stigao zanimljiv uređaj sa kakvim se nismo skoro sretali. Dobili smo spoljni bežični ruter sa ugrađenom direkcionom antenom od 23 stepena. Uređaj može da se koristi za point-to-point linkove, gde na taj način prebacujemo našu lokalnu mrežu do tačaka udaljenih i do 12 kilometara. Osim toga, može se koristiti i kao CPE uređaj (customer-premisees equipment), koji će povezan kablom na izvor, bežično deliti signal dalje (AP).

Letonci su poslovično škrti što se tiče dokumentacije, ali su zato uz uređaj spakovali sve najneophodnije. Tu je PoE adapter, naponski adapter, ali i jedna metalna šelna/stezaljka, što je krajnje neobično zateći u kutiji koja sadrži nešto iz IT sveta. Naime, SXTsq Lite5 je namenjen da se montira na okruglu cev, stoga na tri strane ima predviđena mesta za montažu zajedno sa otvorima za pomenutu šelnu. Uz dobijenu šelnu, uređaj se može montirati na cevi prečnika 30 od 70 milimetara. Osim montaže šelnom na cev, može se dokupiti namenski zglobni nosač koji na svom kraju opet ima formu cevi na koju će se izvršiti montaža šelnom. U bilo kojoj varijanti moguća je vertikalna i horizontalna montaža

Mikrotikov pulen je evolucija prethodnog modela sa oznakom SXT i u odnosu na svog prethodnika je duplo tanji. Naime, Letonci su uspeli da u manje kućište spakuju istu, ali redizajniranu antenu od 16 dBi, uz određena poboljšanja u samoj elektronici. Mikrotik je u sivo-belo kućište spakovao jednojezgarni AR9344 CPU na 600 megaherca, koji je u pratnji 64 megabajta RAM-a i 16 megabajta fleša za podatke. Ugrađena antena radi na frekventnom opsegu od pet gigaherca (u rasponu 5150-5875 megaherca), po 802.11a/n protokolu. Kao uređaj koji je predviđen da stoji napolju, SXTsq Lite5 je vodootporan, a pritom ima i mogućnost uzemljenja putem obične buksne. Ovo je inače predviđena zaštita od udara groma. Pored mesta za uzemljenje je i 10/100Mbit LAN port, a do njega i ’reset’ dugme.

Sve ovo je prekriveno plastičnim poklopcem i tu dolazimo do prve zamerke. RJ45 priključak LAN kabla koji smo koristili je malo veći i poklopac se ne može vratiti na svoje mesto da bi na taj način štitio taj deo od spoljnih uticaja. Nijedan naš kabl nije imao dovoljno mali džek da bismo propisno vratili poklopac. Rešenje je kratki zamah skalpela, ali moglo je ovo i elegantnije da se reši. Na poleđini se kroz kućište naziru signalne LED za jačinu dostupnog signala, LAN i „power”. Prednja strana je blago zaobljena i prati konture satelitskog tanjira, što je neophodno za prenos signala.

Za povezivanje i konfigurisanje antene potrebno je promeniti IP adresu računara preko koga i vršimo podešavanja i postaviti je, recimo, na „192.168.88.2”, pa tek nakon toga i povezivanja antene sa ruterom možemo pristupiti upravljačkom interfejsu Mikrotika. Ovaj korak može biti malo problematičan za „obične” korisnike računara i nije baš najbolje objašnjen u ionako šturom uputstvu. Preko IP adrese („192.168.88.1”) pred nama se pojavljuje Mikrotikov operativni sistem RouterOS, koji smo već pominjali u ranijim tekstovima. RouterOS je izdeljen na Quick Set, WebFig i Terminal. U okviru OS-a nalazi se pregršt podešavanja i naprosto nema smisla sve to popisati, ali pomenućemo da su tu opcije vezane za Wireless, Bridge, Switch, PPP, Mesh i Partition. U odeljku Tools nalazimo nekoliko vrlo bitnih alata preko kojih možemo da testiramo ping, protok ili nadgledamo grafikone sa statistikom. Pod opcijom Terminal imamo mogućnost upravljanja antenom zadavanjem komandi, a spisak svih dostupnih dobijamo kada pošaljemo znak pitanja. Osim putem web pregledača, Mikrotikom se može upravljati i namenskim alatom pod nazivom WinBox, koji se može preuzeti sa zvanične stranice. Kucanjem IP adrese dobijamo isti grafički prikaz kao i preko web pregledača, s tim što se Terminal nalazi u okviru menija sa opcijama sa leve strane. Takođe, izabrane opcije se ne otvaraju u polju desno, već u okviru „windows98-olikog” prozora, ali suština je ista.

Lite5 je jedan od slabijih modela koje Mikrotik ima u ponudi, ali krajnje funkcionalan. Mi, nažalost, nismo imali dva takva na raspolaganju, pa nismo bili u mogućnosti da testiramo domet, te nam ostaje da proizvođaču verujemo na reč. Svakako je zanimljiv uređaj.

Dejan PETROVIĆ

 
MSI GeForce GT 1030 Aero ITX 2G OC, MSI Radeon RX 550 Aero ITX 2G OC, Asus Radeon RX 550 – 4G
Adata Gammix S10 M.2 NVMe 512 GB
Antec P8
LC-Power LC-225U3-RAID
Silicon Power S55, S56 i S57 240 GB
ECS Liva ZE
Samsung LC49HG90DMU
Xwave B Power Tool
Sony GTK-XB60 High Power Home Audio
Lenovo Yoga 720 (15”)
Samsung Gear Fit2 Pro
Modecom FreePC 32Gb
Energy System Energy Tower 1
Nikon AF-S Fisheye Nikkor 8-15mm f3.5-4.5E ED
Gembird WNP-RP300-01 Wi-Fi Repeater
Smanos UFO (PT-180H)
Mikrotik Routerboard SXTsq Lite5
Šta mislite o ovom tekstu?
TP-Link RE450 (AC1750)

Osnovno:
IEEE 802.11a/n, direkciona antena 5 GHz
Ostalo:
AR9344 CPU 600 MHz, 64 MB RAM, 16 MB flash, Passive PoE, RouterOS, 10/100 Mbit/s LAN, Reset, ground, direkciona antena 23 stepena 16 dBi
Proizvođač:
Mikrotik
Kontakt:
Nebo ITS
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera