TEST DRIVE<>
022018<><>

ECS Liva ZE

Mali, ali poslovan

Snižavanje cena laptop računara je kao posledicu donelo drugačiju percepciju kompjutera kao uređaja u odnosu na onu koju je prosečan korisnik imao u glavi pre desetak godina. Limena skalamerija koja zauzima pola stola zamenjena je daleko elegantnijim rešenjem u vidu laptop računara koji danas mogu, bez drastične razlike u performansama, da obave gotovo sve zadatke kojima prosečan korisnik može da ih optereti. Međutim, korišćenje laptop računara ima i svojih mana. Na primer, integrisana platforma podrazumeva da ste ograničeni na relativno skromnu veličinu ekrana, a ukoliko laptop povežete na veći eksterni monitor, onda cela priča o štednji prostora pada u vodu. Druga velika mana laptop računara jeste položaj matične ploče, koja se nalazi direktno ispod tastature; na radnom stolu ćemo često zateći piće koje u trenutku nepažnje može da se prospe po računaru, a tada, za razliku od klasičnog PC-a gde bismo samo zamenili tastaturu, kod laptopa često dolazi i do otkazivanja matične ploče koju je uglavnom neisplativo zameniti. Ako ovakve probleme prenesemo u poslovno okruženje, jasno je da će retko ko koristiti računar u laptop formi za obavljanje bilo kakvog posla gde su pouzdanost i jednostavno otklanjanje problema prioritet.

Jedno od rešenja za ovakvu primenu dolazi iz tajvanske kompanije Elitegroup (ECS – Elitegroup Computer Systems) koja je kod nas poznata po svojim matičnim pločama. Liva Z serija malih računara nudi dizajn veoma sličan Intelovoj NUC platformi, tj. predstavlja omanju kutijicu koja bez problema staje u džep jakne i teži koliko prosečan tablet. Na našem tržištu ECS Liva je dostupna u ZE verziji koja je namenjena poslovnim korisnicima sa posebnim akcentom na maloprodajnu delatnost, poput restorana, kafića i prodavnica opšteg tipa. Iako izrađeno od plastike, kućište je veoma dobre izrade, a posebno je zanimljiv dodatak monitorskog nosača, tako da, pored mogućnosti da se ovaj mali računar smesti negde na stolu, Liva ZE takođe može da se zašrafi na leđa monitora koji podržava VESA standard. Ovakav vid kačenja dodatno štedi prostor, a ujedno smanjuje papazjaniju kablova koje obično zatičemo na stolu.

Napajanje ovog računara je izvedeno u formi eksternog ispravljača koji je standardnog napona od 19,5 volti, tako da se njegovo eventualno otkazivanje veoma lako rešava. Kada je u pitanju povezivanje periferija, ima popriličan broj konektora za uređaj ovih dimenzija. Tu su tri USB 3.1 porta pune veličine i jedan dodatni tipa „C”. Veza sa monitorom je moguća isključivo u digitalnoj formi putem HDMI ili mini-DisplayPort video-izlaza, dok su VGA i DVI veze nedostupne i zahtevaju dodatne adaptere ukoliko ne posedujete moderan monitor.

Kada je u pitanju mrežna komunikacija, interesantno je da Liva ZE ima ugrađena dva gigabitna mrežna adaptera, što omogućava da se ovaj računar poveže na dve mreže, ili duplom vezom na jednu, kako ne bi bilo prekida rada u slučaju oštećenja mrežnog kabla. Naravno, bežična veza je takođe podržana i to po bržem „AC” standardu. Sam adapter je Intel Combo izrade, tako da ujedno omogućava i Bluetooth vezu, što može da bude zgodno za povezivanje tastature ili miša.

ZE varijanta se, za razliku od slabijeg modela, može pohvaliti sa čak četiri RS232 porta, što omogućava povezivanje sa bar-kod čitačem, fiskalnom kasom, POS štampačem za porudžbine koji koriste restorani ili čak povezivanje medicinskih uređaja koji koriste serijsku komunikaciju.

Unutar kućišta zatičemo Intel Celeron N3350 procesor koji smo viđali u velikom broju laptop računara, a poznat je po potrošnji od samo šest vati i po malom zagrevanju. Radni takt procesora je skromnih 1,1 gigaherc, uz Turbo frekvenciju od 2,4 gigaherca. Procesor sadrži Intel HD 500 grafički procesor, bez sopstvene memorije. Njegove performanse su skromne, ali uzevši u obzir namenu računara, više nego dovoljne za udoban svakodnevni rad, i osetno iznad ogoljenih Atom modela. Sam procesor je pasivno hlađen, za zamenu paste je potrebno skidanje matične ploče, ali kako nju drže samo četiri šrafa, za celu proceduru je potrebno svega nekoliko minuta. Na matičnoj ploči postoji konektor za ventilator, što ostavlja prostora za eventualne modifikacije. Usled malog zagrevanja mašine, aktivno hlađenje nam može biti neophodno isključivo ukoliko se u nepopunjeni M.2 slot doda SSD disk koji ume da generiše dosta toplote.

Skladišni kapacitet iznosi 32 gigabajta i rešen je u vidu eMMC čipa. Pored M.2 slota, postoji mogućnost i proširenja dostupnog prostora pomoću klasičnog 2,5-inčnog SATA diska, ali, iako ima prostora u kućištu, nema namenskih nosača za njegovu montažu. Četiri gigabajta DDR3L RAM-a, za razliku od trendova kod jeftinih mašina, nije zalemljeno na matičnu ploču, već su tu dva klasična SO-DIMM slota, tako da je nadogradnju veoma lako odraditi, a u slučaju kvara postojećeg modula, lako ga je zameniti bez zamene kompletne matične ploče. Pomenuta bežična mrežna kartica je poput laptopova u mini-PCIe formi, tako da bi eventualna nadogradnja karticama po ovom standardu podrazumevala izbacivanje Wi-Fi adaptera.

Računar izvađen iz kutije dolazi spreman za rad jer je Windows 10 Pro operativni sistem instaliran na njega, tako da kupac ne mora da razmišlja o nabavci licence koja je bitna stavka u poslovnoj primeni, gde je korišćenje legalnog softvera imperativ.

Kao i sav ostali hardver namenjen poslovnoj primeni, ECS Liva ZE dolazi po nešto višoj ceni, koja se kreće oko 350 evra u našim radnjama. Ipak, ne smatramo da je prevelika jer tu je i legalni operativni sistem, te pregršt RS232 portova koji, za razliku od raznoraznih USB adaptera, funkcionišu kako treba. I najbitnije je, forma ovog računara je idealna za maloprodajno okruženje.

Mario PAVIĆEVIĆ

 
MSI GeForce GT 1030 Aero ITX 2G OC, MSI Radeon RX 550 Aero ITX 2G OC, Asus Radeon RX 550 – 4G
Adata Gammix S10 M.2 NVMe 512 GB
Antec P8
LC-Power LC-225U3-RAID
Silicon Power S55, S56 i S57 240 GB
ECS Liva ZE
Šta mislite o ovom tekstu?
Samsung LC49HG90DMU
Xwave B Power Tool
Sony GTK-XB60 High Power Home Audio
Lenovo Yoga 720 (15”)
Samsung Gear Fit2 Pro
Modecom FreePC 32Gb
Energy System Energy Tower 1
Nikon AF-S Fisheye Nikkor 8-15mm f3.5-4.5E ED
Gembird WNP-RP300-01 Wi-Fi Repeater
Smanos UFO (PT-180H)
Mikrotik Routerboard SXTsq Lite5
TP-Link RE450 (AC1750)

Procesor:
Intel Celeron N3350 1,1 do 2,4GHz
Memorija:
4 GB DDR3L
Skladište:
e-MMC 32 GB
GeekBench:
single 1399, multi 2320
Konekcije:
LAN, Wi-Fi 802.11ac, Bluetooth 4.0
Priključci:
HDMI, miniDP, USB 3.1 Gen1 x3, USB 3.1 Gen1 tip C x1, hidbridni audio izlaz/ulaz, gigabit LAN x2, RS232 x 4
Operativni sistem:
Windows 10 Pro
Proizvođač:
Elitegroup
Kontakt:
Sampro
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera